Alopecia (alopecie) - pierderea treptată a părului, care determină alopecie a scalpului sau a altor zone păroase ale pielii. Există difuză alopecie (subțierea și subțierea părului peste tot), focal (apariția focarelor cu absența completă a părului), androgenic (tip masculin, asociat cu nivelul hormonilor sexuali masculini din sânge) și total (părul este complet absent). Ambele tipuri de alopecie sunt afectate atât de bărbați cât și de femei. Alopecia este un defect cosmetic pronunțat și o problemă psihologică serioasă.

alopecie

Alopecia este o pierdere completă sau focală a părului în locurile în care crește normal. Adesea apare alopecia pe scalp. Aproximativ jumătate dintre bărbați după 50 de ani și o treime din femei au semne diferite de alopecie.

Cauze și manifestări clinice ale alopeciei

Pierderea părului matur duce, de obicei, la scăderea densității părului și rareori la alopecia totală. Există multe motive pentru pierderea părului matur, de exemplu, din cauza modificărilor fiziologice ale corpului în timpul sarcinii, alopecia poate să apară după naștere. Utilizarea pe termen lung a retinoizilor, a contraceptivelor orale și a medicamentelor care încetinesc coagularea sângelui, în special în combinație cu situații stresante și tulburări endocrine constante, sunt adesea cauza alopeciei. Lipsa de fier, zinc și alte tulburări de alimentație în organism, de asemenea, afectează negativ densitatea de păr.

De regulă, alopecia începe treptat cu apariția unor mici pliuri chelate în partea parietală sau frontală a capului, pielea dobândește o stralucire lucioasă, se observă atrofie foliculară a părului, în centrul leziunilor se poate vedea un singur păr lung, care nu se schimbă.

În cazul în care cauza alopeciei este pierderea părului în creștere, atunci cu timpul aceasta poate duce la pierderea parului totală. Patogenetic, alopeciele de acest tip sunt cauzate de miocuri, radiații, bismut, arsen, aur, taliu și otrăvire cu acid boric. Căderea părului și alopecia pot fi precedate de terapia împotriva cancerului utilizând citostatice.

Androgenica apare in principal la barbati, incepe sa se manifeste dupa pubertate si formeaza pana la varsta de 30-35 de ani. Dezvoltarea alopeciei în acest caz este asociată cu o creștere a cantității de hormoni androgeni, datorită factorilor ereditare. Din punct de vedere clinic, alopecia androgenică se manifestă prin înlocuirea părului lung cu păr de glonț, care în timp este chiar mai scurt și pierde pigmentul. Inițial, pe ambele zone temporale apar simptomele simetrice chelate, cu implicarea treptată a zonei parietale în proces. De-a lungul timpului, plasturii cheli se îmbină datorită creșterii periferice.

Cicatricial alopecia, in care pierderea parului este insotita de aparitia unor suprafete stralucitoare si netede ale scalpului, este diferita prin faptul ca astfel de zone nu contin foliculi de par. Cauza acestui tip de alopecie poate fi o anomalie congenitală și defecte ale foliculilor de păr. Dar, de cele mai multe ori, bolile infecțioase, cum ar fi sifilisul, lepra și infecțiile cu herpes, conduc la alopecie cicatricială. Modificările ovarelor și hipofizei prin tipul de hiperplazie și policicistoză, carcinomul bazocelular, utilizarea pe termen lung a medicamentelor steroizi provoacă de asemenea alopecie de tip cicatrice. Expunerea la agenți chimici agresivi, arsuri, degerături ale scalpului sunt cele mai frecvente cauze exogene ale alopeciei cicatriciale.

Alopecia areata, atunci când zonele de chelie nu sunt însoțite de cicatrizare și sunt situate sub formă de leziuni rotunjite de diferite mărimi, apare brusc. Cauzele alopecie areata nu sunt cunoscute, dar intre timp, zonele cu simptome de alopecie tind sa creasca periferic, ceea ce poate duce la pierderea totala a parului. Mai des, alopecia areata apare pe scalp, dar procesul de baldachinare poate afecta zona barbiei, mustașei, sprâncenelor și genelor. Inițial, focile de alopecie sunt de dimensiuni mici de până la 1 cm în diametru, starea pielii nu se schimbă, dar uneori pot fi observate hiperemii ușoare.

Gura foliculilor de păr din zona afectată este vizibilă. Cu o creștere periferică, focile de alopecie dobândesc un caracter înfipt și se îmbină între ele. Pe circumferința parcelelor există o zonă a părului slab, care, atunci când este afectată în mod nesemnificativ, este îndepărtată cu ușurință, părul din această zonă la rădăcină este lipsit de pigment și se termină cu o îngroșare în formă de club sub forma unui punct alb. Ele se numesc "păr sub formă de semn de exclamare". Absența unor astfel de păruri indică faptul că alopecia areata a trecut în stadiul staționar și la sfârșitul progresiei căderii părului. În câteva săptămâni sau luni în izbucnirile de creștere a părului alopeciei este restabilită. La început ele sunt subțiri și incolore, dar în timp, culoarea și structura lor devin normale. Faptul că creșterea părului a reluat nu exclude posibilitatea unei recidive.

Alopecia seboreică apare în aproximativ 25% din cazurile de seboree. Alopecia începe la pubertate și atinge o severitate maximă până la vârsta de 23-25 ​​ani. La început, părul devine uleios și strălucitor, arată ca un aspect unsă. Parul este lipit impreuna in fire, iar pe scalp sunt scaune dens uscate, galbui. Procesul este însoțit de mâncărime și eczeme seboreice sunt adesea asociate. Alopecia incepe treptat, la inceput durata de viata a parului este scurta, devine subtire, subtire si, treptat, parul lung este inlocuit cu un puf. Odata cu dezvoltarea alopeciei seboreice, procesul de cadere a parului incepe sa creasca, iar patch-ul cheil devine vizibil, porneste de la marginea zonei frontale spre partea din spate a capului sau din zona parietala catre partea frontala si occipitala. Centrul de chelie este întotdeauna mărginit de o bandă îngustă de păr sănătos și bine fixat.

Trichotillomania, atunci când o persoană are o atracție irepresibilă pentru a-și scoate propriul păr și a deteriora foliculii de păr dintr-o panglică excesiv de strânsă, poate duce la o alopecie traumatică, care, devenind cronică, se termină deseori în chelie completă.

Diagnosticul alopeciei

Diagnosticul alopeciei nu este dificil, deoarece pacientul are fie o scădere a densității părului, fie a unor zone fără păr. Este mult mai dificil să se identifice cauza alopeciei pentru a prescrie un regim de tratament. Aceasta necesită consultarea tricologului.

De obicei, se efectuează o examinare cuprinzătoare a pacientului, care include o examinare a fondului hormonal - o examinare a funcțiilor glandei tiroide și determinarea nivelului hormonilor masculini din sânge. Un număr întreg de sânge este, de asemenea, necesar pentru detectarea sau eliminarea anomaliilor funcțiilor sistemului imunitar. Este necesar să se excludă sau să se confirme natura sifilitică a alopeciei, pentru care se efectuează o examinare serologică a sângelui și a unui test RPR.

La pacienții cu alopecia areata, numărul de limfocite T și B este de obicei redus, iar un test pozitiv cu stoarcerea părului - o suspensie atentă pentru arborele de păr conduce la o îndepărtare ușoară.

Este obligatorie o examinare microscopică a arborelui de păr și a focilor de alopecie pentru prezența ciupercilor, o biopsie a scalpului permite identificarea sau excluderea viermilor și a alopeciei cicatriciale care s-au dezvoltat pe fondul lupusului eritematos sistemic, sarcoidoză sau împotriva lichen planusului. În plus, efectuați analize spectrale ale părului.

Tratamentul cu alopecie

În tratamentul alopeciei, modul de samponare poate fi arbitrar, cu excepția alopeciei seboreice, când șamponul nu trebuie să fie mai mult de o dată pe săptămână. Utilizarea detergenților non-agresivi, care include extracte din plante, promovează creșterea părului.

În plus față de complexele de vitamine și tratamentul de bază, este necesar să se revizuiască dieta. Când chelnerii și alimentele pentru căderea părului trebuie să conțină o cantitate mare de zinc și cupru. Dieta trebuie să includă ficat, fructe de mare, boabe și cereale, ciuperci, legume verzi, portocale și suc de lămâie - aceste alimente ar trebui consumate cel puțin o dată pe zi. Excluderea cafelei, a alcoolului și a substanțelor extractive contribuie la normalizarea sistemului nervos autonom și, în plus, aceste substanțe sunt contraindicate în timpul administrării medicamentelor prescrise pentru alopecie.

Dacă principala cauză a căderii părului este pierderea părului matur, atunci manifestările maxime ale alopeciei sunt observate la trei luni după expunere. Ca regulă, după eliminarea medicamentelor, normalizarea vieții și alimentației, părul corpului este repede restaurat. Cu alopecie din cauza pierderii părului în creștere, pierderea maximă este observată o săptămână sau câteva zile după expunerea la un factor provocator. Odată cu eliminarea principalei cauze de creștere a părului se restaurează rapid.

Alopecia citalică necesită îndepărtarea cauzei care stă la baza pentru a preveni pierderea totală a părului, după care recurg la tratament chirurgical cu excizarea țesutului cicatricial și a transplantului de păr.

În alopecia androgenică, soluțiile medicinale care conțin Minoxidil sau analogii săi favorizează creșterea părului la o proporție semnificativă de pacienți. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că eficacitatea minoxidilului depinde de durata utilizării. De obicei, creșterea părului apare la 10-12 luni după începerea tratamentului. Medicamentul are contraindicații și efecte secundare și, prin urmare, este contraindicat la pacienții cu tulburări ale sistemului cardiovascular, femeile însărcinate și care alăptează. O metodă alternativă de tratare a alopeciei androgene este luarea hormonilor pentru corectarea hormonală și transplantul de păr ulterior.

Pentru tratamentul alopeciei androgenice și seboreice, femeile sunt prescrise contraceptive antiandrogenice orale, care normalizează hormonii și au un efect pozitiv asupra stării pielii, părului și unghiilor. Încercarea de a ridica astfel de contraceptive orale, care au un minim de contraindicații și practic nu produc efecte secundare.

Alopecia areata se rezolvă de obicei spontan în decurs de doi până la trei ani, dar chiar și cu auto-vindecare există recurențe frecvente. Deoarece principala cauză a acestei alopecii este stresul și hipovitaminoza, terapia cu vitamine, medicamente care normalizează funcționarea glandei tiroide și sedative, au un efect bun. Pentru a stimula creșterea părului în trichologie, se utilizează preparatele de furocoumarină (substanțe medicinale pe bază de plante). Trebuie avut în vedere faptul că regimul de tratament pentru alopecie depinde de sensibilitatea individuală și de sezon și, prin urmare, utilizarea acestor medicamente în timpul terapiei cu alopecie ar trebui să aibă loc sub supravegherea medicului.

Terapia alopeciei traumatice ar trebui să fie efectuată în colaborare cu psihologii și psihiatrii, deoarece vindecarea are loc după întreruperea trăgării părului. Utilizarea sedativului și corecția comportamentului poate elimina complet sau parțial comportamentul maniac, care a condus la alopecie traumatică. Dacă dermatomicoza este cauza alopeciei, atunci tratamentul antifungic se efectuează în conformitate cu toate măsurile anti-epidemice din focar. După vindecare, creșterea părului se reia de obicei. Cu toate acestea, de exemplu, cu un curs lung de favus, se observă o alopecie post-alfa persistentă, iar apoi singura metodă de recuperare este transplantul de păr.

Prognozele și evoluția alopeciei

Daca cauza caderii parului este dermatomicoza, dezechilibrul hormonal si trichotillomania, atunci dupa corectare exista o restaurare completa a parului. În alopecia cicatricială și totală de cuibărit, părul nu este, de obicei, refăcut, deoarece foliculii pilosului au leziuni grave, iar transplantul de păr este necesar.

În general, succesul tratării alopeciei depinde de măsura în care sunt respectate toate prescripțiile medicului și de stadiul bolii pe care pacientul a aplicat-o pentru îngrijirea medicală. Remediile populare în combinație cu medicamentele pot accelera recuperarea. Auto-terapia nu este de obicei recomandată și ineficientă, deoarece nu elimină cauzele principale ale alopeciei.

Baldness: Simptome și tratament

Baldness - principalele simptome:

Alopecia (sau alopecie, chelie) este o astfel de pierdere a părului, în care devine patologică. Baldness, simptomele care sunt reduse la subțierea parului sau la dispariția lor completă, se poate manifesta nu numai pe cap în anumite zone, ci și pe corp.

Descrierea generală

Imediat ce foliculii de păr încep să se formeze, părul în sine se îndreaptă spre ciclul creșterii sale active. Durata fazelor unui astfel de ciclu este relativă și poate varia în funcție de diferiți factori. Acestea includ, în special, genul, trăsăturile genetice, vârsta, caracteristicile stării actuale a hemostazei, precum și caracteristicile neuro-endocrine inerente unui anumit individ. În general, ciclul de creștere a părului are trei faze principale, și anume faza anagenică, faza catagenică și faza de telagen. Faza anagena determină stadiul inițial în formarea rădăcinii părului și a tulpinii sale, precum și maturarea acestora. Următoarea fază catagenică definește stadiul în care parul este complet format. Și, în cele din urmă, faza telagenă, în cadrul acestei faze, rădăcina și bulbul părului se estompează, după care cade. Un rol deosebit în aceste faze joacă particularitățile nutriției, sezonalității, modului de odihnă / travaliu și starea emoțională generală a unei persoane.

Căderea părului, așa cum am identificat deja, poate fi numită chelie sau alopecie, în plus față de chelarea standard. Alopecia poate fi congenitală, totală sau parțială, poate fi simptomatică sau provocată de un anumit efect (efect toxic, infecție bacteriană, sarcină etc.). În mod separat, în tratamentul cheiliei, se deosebesc balanța de vârstă și alopecia prematură, dezvoltarea unor astfel de forme de pierdere a părului patologică este mediată genetic, în mare parte datorită sănătății generale și stilului de viață. Dacă există o subțiere difuză a părului, atunci este adesea cauzată de seboreea existentă.

Cel mai adesea pierderea patologică a părului la copii și la adulți este rezultatul cuiburilor reale sau alopeciei circulare, în acest caz părul cade în așa fel încât se formează focare rotunjite, dimensiunile lor pot fi foarte diferite.

Alopecia cauzează

De fapt, pierderea parului este un proces complet normal, adică natural. Nu este nimic de îngrijorat dacă pierderea părului în timpul zilei este de aproximativ 50-100 fire de păr. O altă întrebare este dacă numărul pierderilor depășește intervalul specificat - în acest caz, este mai bine să consultați un medic.

Cauzele de chelie pot fi foarte diferite, selectați cele mai frecvente opțiuni:

 • prezența tulburărilor hormonale;
 • diabet zaharat;
 • intoxicația cronică pe termen lung, intoxicația corporală (inclusiv datorită specificității activității profesionale);
 • transferul bolilor grave în timpul tratamentului cu antibiotice;
 • prezența formărilor tumorale (indiferent de natura lor, adică formațiuni maligne sau benigne);
 • prezența anumitor probleme ale tractului gastro-intestinal, dăruirea excesivă a dietelor;
 • beriberi;
 • sarcina (în acest caz, chelneria va fi local);
 • schimbările climatice;
 • șederea lungă în situații stresante;
 • predispoziția ereditară (chelie se poate dezvolta la orice vârstă, fie la pubertate, înainte de pubertate sau la maturitate).

Factorii selectați pot determina unele caracteristici ale cheliei:

 • Pierderea rapidă a unei cantități semnificative de păr (literalmente într-o perioadă de 3-7 zile) se poate datora intoxicației severe sau intoxicației corporale, de exemplu, pe fundalul efectelor sărurilor de metale grele. În acest caz, toxinele, protecția ficatului și restabilirea imunității trebuie excluse ca principală măsură terapeutică. Toxinele din organism sunt eliminate prin perfuzarea intravenoasă a detoxicanților, precum și prin administrarea de preparate enterosorbante. Restabilirea părului în astfel de cazuri are loc în următoarele câteva luni după recuperare.
 • Parul cade pe o perioadă lungă de timp, de-a lungul întregii suprafețe a scalpului. Această chelie este cauzată în principal de utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente (imunomodulatoare, analgezice, antibiotice, etc.). Terapia care urmărește o recuperare completă a corpului poate ajuta, de asemenea, la restaurarea părului. De asemenea, este important să acordați îngrijire adecvată direct părului și să frecați în scalp anumite mijloace, efectul căruia vă permite să creșteți fluxul de sânge către scalp (ca una dintre aceste opțiuni, puteți desemna tinctură de piper). În interior trebuie folosit zinc. Timpul mediu de recuperare în astfel de cazuri este de aproximativ șase luni sau mai mult.
 • Dezvoltarea chelului focal (circulară, cuibărit) este adesea cauzată de o încălcare generală a aprovizionării cu sânge a foliculilor de păr, precum și de inervarea acestora, iar acest lucru se întâmplă în contextul problemelor actuale ale coloanei vertebrale cervicale. Această combinație necesită consultarea unui neurolog, el, la rândul său, poate prescrie un masaj, cursuri de terapie fizică.

Alopecia: Specii

În funcție de caracteristicile procesului patologic și, mai precis, de implicarea pielii în acesta, există două forme principale de alopecie, alopecie cicatricială și alopecie non-cicatriciale. În alopecia cicatricală, foliculii de păr sunt supuși la distrugere, acest lucru se datorează leziunilor pielii sau bolilor care le afectează. Cu alopecia non-cicatrizată, afectarea pielii nu apare ca atare, căderea părului apare datorită modificărilor ciclului de creștere, precum și datorită anumitor tulburări în dezvoltarea foliculilor de păr.

Este important să se distingă de patologia alopecie absența părului congenital, care se dezvoltă datorită unor anomalii genetice în care foliculii de păr nu se formează în anumite părți ale corpului sau în general în întregul corp. Fiind unul dintre variantele unui astfel de "scenariu", este posibil să se desemneze un atrium. În cazul în care chelie sa dezvoltat în copilăria timpurie, atunci ar trebui, la rândul său, să fie diferențiat de la atrichia, care devine posibil datorită unei biopsii cutanate. Alopecia în copilăria timpurie, dacă nu se referă la boală, vă permite să alegeți regimul adecvat de tratament pentru un copil cu foliculi de păr ca atare.

În ceea ce privește posibilitatea de a trata alopecia cicatricială, aceasta se realizează numai prin intervenția chirurgicală adecvată. Cicatricile hipertrofice sau atrofice pot fi cauzate de o mare varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv sifilis terțiar, miicoze, lupus eritematos, lichen planus, granulomatoză, lepră etc.

Evidențiați alte forme de alopecie:

 • Androgenetic (androgenic) Alopecia În această formă, părul se diluează într-o asemenea măsură încât la bărbați apare cheia în zonele frontale și parietale. În ceea ce privește femeile, parul lor se înrăutățește de partea laterală a părții centrale a capului când se răspândește pe suprafețele laterale. Gravitatea alopeciei androgenetice este determinată pe baza respectării scării Norwood (bărbați) sau pe baza conformității cu scala Ludwig (femeile).

Separat, luați în considerare chelie la femeile gravide și la nou-născuți. Alopecia la femeile gravide este cauzată de modificările hormonale actuale, în general, inerente sarcinii. Hormonii glandelor suprarenale, pituitară, placentă și corpus luteum sunt afectați în așa fel încât cantitatea totală de păr telogenic în timpul celui de-al doilea / al treilea trimestru este redusă. Deja după naștere, numărul de astfel de păr începe să crească rapid, ajungând la o medie de 30% din numărul total. Dat fiind faptul că durata fazei de telogenizare este de trei luni, se poate afirma că cea mai semnificativă cădere a părului este până în a treia lună de la naștere. În special, se remarcă faptul că părul se prăbușește mai ales atunci când se spală capul, iar atunci când pieptenește, pierderea este observată mai ales din partea temporală, precum și din lateralul părții părului părului pe cap. Uneori după ce părul telogenic cade, părul începe să crească, părul normal este restabilit fără a necesita tratament. Astfel de schimbări sunt, de altfel, relevante nu numai pentru perioada de sarcină, dar și pentru perioada în care femeia ia contraceptive orale, ceea ce, după cum este clar, provoacă și o schimbare hormonală.

Următorul punct pe care îl analizăm este chelie la nou-născuți. În timpul dezvoltării fetale, părul fătului din partea părului scalpului este în faza creșterii active (faza anagenesis). În primele zile de la naștere, o parte semnificativă a scalpului trece în faza de telogenizare, timp în care acestea dispar în câteva săptămâni. Apoi, în nou-născut, părul terminal și părul pistolului încep să crească rapid. Cea mai mare severitate a alopeciei neonatale este observată din regiunea parietală-occipitală.

Baldness: Simptome

Luați în considerare imaginea generală clinică, care însoțește alopecia. De obicei vine brusc și în cea mai mare parte apare pierderea părului pe cap. Zonele bărbii și ale obrazului și pleoapele (cu pierderea genelor) sunt oarecum mai puțin frecvente. Focarele de chelie pot fi simple sau multiple, în majoritate rotunjite, predispoziția lor la formarea unor suprafețe mari, adesea acoperind complet capul, precum și o tendință de creștere periferică. Dacă cheala apare așa cum este indicat, adică cu o leziune a întregii linii de păr, atunci aceasta este alopecia totală.

Inițial, pielea din leziuni este oarecum hiperemică, adică înroșită, după ce devine lentă, oarecum atrofică și netedă, strălucitoare. În acest caz, aspectul pielii seamănă cu fildeșul. Progresia bolii vă permite să identificați zona marginală a părului ușor de îndepărtat și în vrac. În funcție de cât de frecvente sunt leziunile, sunt determinate câteva forme de bază ale dermatozelor. Dacă leziunile sunt concentrate de-a lungul periferiei zonei temporo-parietale și din partea occipitară, atunci este o alopecie ca o bandă (poate fi menționată și ca ophioză). În unele cazuri, chelie este concentrată difuz, de-a lungul întregii zone marginale, în acest caz, alopecia coronariană este relevantă.

Natura malignă a cursului procesului patologic este însoțită de progresia sa constantă, care conduce la dezvoltarea formei totale de alopecie alopecie. Într-o astfel de formă malignă, pacienții se confruntă adesea nu doar cu pierderea părului pe cap, ci și cu alte zone - genele lor și sprâncenele sunt în subțiere, căderea părului este marcată pe pubis, în zona barbă și mustață, în armpits. În plus, părul de puf care acoperă întreaga piele poate începe să se estompeze. Cursul bolii are loc rapid, sunt admise recurente. Regrowthul părului are loc într-o manieră graduală, spre periferie din partea centrală a părții de păr, sub forma unor "insule" separate. La început, parul nou apărut este atrofic și subțire, decolorat, dar treptat, structura sa este transformată într-un aspect normal.

Baldness: Mituri

Adesea, pacienții care se confruntă cu o astfel de problemă, cum ar fi chelie, nu se adâncesc prea mult în esența procesului patologic actual și, prin urmare, aleg în mod incorect o modalitate de a face față acestei situații. Există, de asemenea, o serie de mituri în care cred destul de puțini oameni; să ne identificăm cele mai comune variante ale acestora.

 • Alopecia se dezvoltă numai la bărbații de vârstă mijlocie. Această credință este greșită deoarece faptul că alopecia se poate dezvolta complet în orice persoană, fie ea bărbat sau femeie, este dovedită științific, iar vârsta nu este o excepție - alopecia, pe care am considerat-o deja mai sus. pot apărea și la copii.
 • Baldnessul este rezultatul purtării constante a pălăriilor. Destul de ciudat, acest mit nu apare pe un "nivel plan". Faptul este că majoritatea bărbaților, jenați de chelie, preferă să poarte pălării. Cu alte cuvinte, în acest caz, cauza și efectul sunt aproape inversate. Da, anumite pălării pot provoca daune anumitor zone ale capului, uneori chiar provoacă pierderea părului, dar acest factor este încă incorect pentru a fi considerat cauza chel.
 • Tăierea frecventă a părului duce la o creștere a creșterii lor. Indiferent de lungimea părului, creșterea crește în același mod. În timpul lunii, lungimea poate crește ușor mai mult de 1 cm. Înlăturarea firelor de păr se înlocuiește cu altele noi, dar acest lucru nu ar trebui să fie considerat, de asemenea, un semn de chelie.
 • Cu cât este mai frecvent părul pieptănat, cu atât este mai sănătos și mai gros. Poate că acest lucru va surprinde pe cineva, dar acest model nu a fost dezvăluit nici măcar o singură dată. De fapt, acest lucru este de înțeles, pentru că pentru a obține o stare sănătoasă de păr poate fi doar datorită îngrijirii regulate și corecte pentru ei, dar deloc datorită pieptenerii lor constante.

tratament

Diagnosticul alopeciei ia în considerare particularitățile simptomelor. În ceea ce privește tratamentul, pentru alopecia areata, rolul special este atribuit oligoelementelor, în special preparate din fier, cupru și zinc. Astfel, pentru administrarea orală, oxidul de zinc este prescris într-o cantitate de aproximativ 0,05-0,1 g de la 2 la 3 ori pe zi, cursul este ales individual, de obicei în medie este de 1-6 luni. Hemostimulina de până la 0,5 g este de asemenea prescris de mai multe ori pe zi. Trebuie remarcat faptul că deficitul de fier joacă un rol semnificativ în mecanismul dezvoltării alopeciei, chiar și în absența anemiei la pacienți, indicând lipsa acesteia.

Medicamentele din seria furocoumarină, precum psoralen, beroxan, etc., sunt, de asemenea, prescrise, combinate cu medicamente fotosensibilizante. Tratamentul alopeciei la copiii cu vârsta sub 5 ani se efectuează fără medicamente fotosensibilizante, în cazul lor se utilizează pastă Rosenthal.

Stimularea creșterii părului activ este asigurată prin utilizarea anumitor grupuri de medicamente hormonale, cum ar fi tiroidina, steroizi anabolizanți, glucocorticoizi etc. Soluția rațională este combinarea acestora cu vitaminele A, C, E, PP, B12, B2 și B6. Recuperarea în focarele afectate de microcirculare este asigurată de medicamente cum ar fi parmidina, șiecalin, ATP, trental.

Medicamentele sunt, de asemenea, prescrise, datorită impactului pe care normalizarea parametrilor sângelui reologic și a hemostazei este asigurată, în special, este piyavit, riboxin, tiklit. Fotochimoterapia este adecvată ca o metodă suplimentară.

Tratamentul alopeciei focale se efectuează cu betametazonă dipropionat, o soluție de minoxidil (2%, Regein).

De asemenea, se recomandă utilizarea formelor locale de aplicații DNHB (dinitroclorobenzen). Se crede că în zonele de frecare a DNHB în zonele de inflamație, procesul de formare a formelor patologice ale complexelor imune este inhibat, datorită cărora procesul de formare a keratinei este îngreunat în foliculii de păr. Tratamentul extern al diferitelor forme de chelie este redus la utilizarea diferitelor suspensii tonice și iritante agitate, creme, unguente, aerosoli. Cea mai mare eficacitate este observată atunci când se utilizează unguente și creme, care includ androgeni, estrogeni, glucocorticoizi. Destul de des, se recomandă utilizarea unor suspensii eterice și alcoolice eficiente, care conțin sulf, dimexid, valerian și andecalin.

De asemenea, cota de eficacitate este reprezentată de metodele de fizioterapie, în particular, este criomasajul cu utilizarea azotului lichid, irigarea cu clorură de etil, masajul cu vid, masajul zonei gâtului, terapia magnetică, fonoforitul folosind aevit și hidrocortizonul. Când se combină cu un tip general de terapie și cu agenți externi care asigură normalizarea microcirculației și stimularea producției de keratină, este posibilă restabilirea funcțiilor aparatului folicular, precum și restaurarea părului.

De asemenea, în tratamentul chelie se poate aplica terapia cu laser sau transplantul de păr, în funcție de specificul și cauzele chelității. În prezent există și evoluții active în restaurarea părului, cel mai mare interes fiind în tehnologiile în care se aplică clonarea părului, precum și în tehnologia de stimulare a creșterii părului nou.

Apariția unei astfel de probleme, cum ar fi chelie, necesită un apel către triholog.

Dacă credeți că aveți alopecie și simptomele caracteristice acestei boli, atunci trichologul vă poate ajuta.

De asemenea, sugerăm utilizarea serviciului nostru online de diagnosticare a bolilor, care selectează posibile afecțiuni bazate pe simptomele introduse.

Alopecia - informații generale despre etiopatogeneză și tratament

Creșterea constantă a numărului de persoane cu pierdere excesivă a părului, care este o consecință a diferitelor tipuri de chelie (alopecie), în special a formelor severe, devine o problemă tot mai urgentă a dermatologiei și medicinii estetice. Alopecia la bărbați, și cu atât mai mult la femei, duce foarte des la o scădere a calității vieții și la o adaptare psihosocială afectată. În majoritatea cazurilor, această patologie este dificil de tratat datorită cunoașterii insuficiente a cauzelor și mecanismelor sale de dezvoltare, apariției rezistenței la metode tradiționale de tratament.

Alopecia - ceea ce este, tipurile și cauzele acesteia

Alopecia este o pierdere patologică parțială sau completă a părului pe cap, față și / sau în alte zone ale corpului, care are loc ca urmare a deteriorării foliculilor de păr. Există multe dintre clasificările sale, dintre care unele se bazează pe forme de chelie, altele - pe presupusele cauze și mecanisme de dezvoltare. Cele mai multe dintre ele se bazează pe una și pe cealaltă, ceea ce nu facilitează înțelegerea bolii și alegerea metodelor de tratare a acesteia.

Dar toate clasificările combină tipurile de alopecie în două mari grupuri:

Alopecia cilatrică

Aceasta este o pierdere ireversibilă a părului datorită distrugerii foliculilor de păr din cauza proceselor inflamatorii, atrofice și cicatrizante ale pielii.

Cauzele bolii

 1. Efectele ereditare și bolile congenitale (ihtioza, aplazia pielii, incontinența pigmentară).
 2. Forma discoidă a lupusului eritematos, care este o boală cronică autoimună care se manifestă în mod clar limitate pete roșii rotunjite acoperite cu cântare de epidermă.
 3. Autoimune și alte boli sistemice - sclerodermie limitată și sistemică, dermatomiozită, amiloidoză, pemfigoid cicatricial, sarcoidoză.
 4. Necrobioza lipoidă - distrugerea și moartea celulelor și a țesuturilor datorită depunerii anormale de grăsime în ele. Această afecțiune este provocată de o tulburare metabolică și este adesea asociată cu diabetul zaharat.
 5. Lichen planus, leziuni cutanate fungice (trichofitoză) și unele boli infecțioase.
 6. Absorbția perifoliculitei, epilării și foliculitei cheloide, caracterizată prin inflamație în sau în jurul foliculilor, adesea complicată de infecția stafilococică, ca urmare a formării cicatricilor.
 7. Tumorile apendicelor cutanate, cancerul cutanat și cel bazal celular și alte boli.
 8. Leziuni mecanice, termice, daune chimice și radioactive, inflamație purulente.

Manifestarea cutanată finală a acestor boli este formarea cicatricilor și moartea foliculilor de păr în aceste zone.

Alopecia non-cicatrică

Ea face de la 80 la 95% din toate bolile de păr. Etiopatogeneza acestui grup, spre deosebire de cea precedentă, rămâne insuficient înțeleasă. Cel mai probabil, mecanismele diferite ale acestui grup se bazează pe mecanisme diferite, deși cauzele și factorii de pornire în aproape toate tipurile sunt aceleași în majoritatea cazurilor. Toate tipurile de alopecie ne-cicatrizate sunt unite prin absența unei leziuni cutanate anterioare.

Cauze ale alopeciei non-cicatrice

 1. Tulburări imune și autoimune, care în ultimii ani joacă un rol principal. Ele duc la formarea de complexe imune și autoagresia corpului în raport cu foliculii de păr. Aceste tulburări se găsesc atât independent, cât și în combinație cu anumite boli autoimune - tiroidita limfocitară cronică, vitiligo, hipoparathyroidism, insuficiență suprarenală.
 2. Predispoziție genetică datorată unei gene predispozante la procesele biochimice inadecvate din piele și sensibilității crescute a receptorilor foliculului la androgeni.
 3. Boli și afecțiuni ale funcției glandelor endocrine, diverse tulburări metabolice, inclusiv aminoacizi, proteine ​​și microelemente - seleniu, zinc, cupru, fier, sulf.
 4. Condiții stresante acute și un efect psihoemoțional negativ pe termen lung, care duce la apariția unui spasm al vaselor periferice și a malnutriției foliculilor.
 5. Tipuri vegetative, cerebrale și alte tipuri de tulburări de inervație simpatică a scalpului și a feței, care conduc la tulburări de microcirculare a sângelui în vasele de piele. Din acest punct de vedere sunt de mare importanță starea de stres cronic si acut nevrotică, expunerea prelungită repetată la procese negative psiho-emoționale, cronice inflamatorii în nazofaringe, gâtului și sinusurilor paranazale, nodurile cronice marite si dureroase limfatici submandibulare, osteohondroză a coloanei cervicale, nevrita nervilor occipitale. Toate acestea reprezintă un stimulent al ganglionilor simpatici ai nervului cervical superior care inervază scalpul.
 6. Boli ale sistemului digestiv, care duc la o deteriorare a absorbției elementelor nutritive și a oligoelementelor.
 7. Expunerea la anumite medicamente (citostatice), toxicitate cronică industrială sau cronică cu substanțe chimice (mercur, bismut, borați, taliu), expunerea la radiații radioactive.

Clasificarea alopeciei ne-cicatrizate

Clasificările propuse ale alopeciei non-cicatrizante sunt fuzzy, se bazează pe semne de natură mixtă: atât principalele manifestări clinice externe, cât și factorii cauzali. Cea mai convenabilă clasificare este împărțirea în alopecie:

 1. Difuz.
 2. Alopecia focală sau cuibărită sau circulară.
 3. Androgenetica.

Alopecia difuză

Alopecia difuză poate să apară ca urmare a modificărilor fiziologice hormonale din organism în timpul pubertății, al sarcinii și alăptării, în timpul menopauzei. În primele două cazuri, pierderea excesivă a părului nu este considerată patologică și este tranzitorie după stabilizarea nivelurilor hormonale. Sub influența diferiților factori provocatori, aceasta poate fi mai mult sau mai puțin pronunțată.

Alopecia difuză este caracterizată prin uniformitate, rapidă pe tot capul, pierderea părului în grade diferite. Pierderea părului este extrem de rară. Acesta este împărțit în:

 • anagen, care apare în timpul creșterii părului activ;
 • telogen - căderea părului în faza de odihnă a foliculilor.

Cel mai adesea pierderea parului difuze este declanșată de stres, care iau medicamente, unele medicamente și contraceptive, oligoelementele neajuns, mai ales atunci când un deficit de fier ascuns la femeile cu tulburari ale ciclului menstrual, precum și persoanele care au suferit rezecție a stomacului, din cauza absorbția slabă a fierului din cauza lipsei de vitamina B12.

Alopecia areata

Alopecia areata la femei și bărbați are aceeași frecvență. Acesta reprezintă aproximativ 5% din toți pacienții cu boli de piele. Unice (la început) focare simetrice ale caderii parului au o formă rotundă sau ovală și apar mai des în regiunea occipitală. Acestea tind să crească și să fuzioneze, ducând la formarea unor zone mari de chelie, ale căror margini reflectă ciclicitatea. Cursul de alopecie focală în majoritatea cazurilor este benign și are trei etape:

 1. Progresiv, în care părul se află nu numai în locul înfrângerii, dar și în zona de frontieră cu acesta. Această etapă durează de la 4 luni la 6 luni.
 2. Staționare - încetarea formării și fuziunea unor noi focare de chelie.
 3. Regresivă - restaurarea creșterii normale a părului.

Soiurile alopecie focale includ:

 • marginal, în care focurile apar pe marginea scalpului, adesea în partea din spate a capului și a templelor; o variantă a acestei forme este alopecia sub formă de coroană;
 • dezlipire, caracteristică formării focarelor mari, incitând întregul cap, cu păstrarea părului în zone mici;
 • - părul se rupe în focarul leziunii la o înălțime de 1-1,5 cm; această specie este diferențiată de infecția fungică (trichofitoză).

Forma regională de alopecie focală

Tipul de stripare a alopeciei focale

Există, de asemenea, o alopecie androgenică la tip feminin și masculin, asociată cu un dezechilibru al hormonilor sexuali masculi și feminini cu conținutul lor normal în sânge. Este de asemenea posibil și creșterea conținutului de androgeni în legătură cu prezența tumorilor care produc hormoni, o hipotalamo violare, hipofizei sau scăderea estrogen suprarenala în boli ale ovarelor, tiroidei, etc.

În funcție de zona de deteriorare și natura fluxului, aceste forme de alopecie focală se disting:

 • benign, așa cum s-a descris mai sus;
 • maligne, care includ forme subtotale, totale și universale.

Forma subtotală este caracterizată printr-un curs lent progresiv. În același timp, numărul de parcele și zona lor nu numai că crește treptat și lent, ci se combină și cu pierderea genelor și părului în zonele exterioare ale sprâncenelor.

Total - în decurs de 3 luni, tot părul de pe cap și față cade. În cazul în care părul și restaurat, atunci acest proces durează de ani de zile și are loc în ordine inversă: gene, sprâncene, fata. Părul de pe cap crește ultima.

Cu o formă universală, părul se pierde nu numai pe față și pe cap, ci pe întreg corpul și membrele.

Forma totală de alopecie

Alopecia anrogenetică

Acesta reprezintă 90% din toate cauzele alopeciei la bărbați și femei. Acest tip de chelie se deosebește de către majoritatea autori ca fiind independent, deși manifestările externe sunt în principal difuze în natură și adesea combinate cu seboree grase. Boala este asociată cu un genom autosomal dominat, care este moștenit, a cărui funcție este realizată, probabil, prin mecanisme care afectează acțiunea enzimelor în foliculii și papilele de păr. Aceste mecanisme conduc la o transformare sporită a testosteronului într-o formă mai activă, iar la femei - la estrone. Prin urmare, tipurile de chelie la bărbați și femei pot fi diferite.

Un alt mecanism este afinitatea ridicată a receptorilor pentru testosteron și anumite enzime foliculare. Este mai mare în zonele de balding decât în ​​zonele neinfectate.

Alopecia androgenetică la femei

Androgenă androgenă la bărbați

Tratamentul cu alopecie

Principiile tratamentului sunt:

 1. Eliminarea factorilor care contribuie prin normalizarea somnului, a muncii și odihnei, numirea sedativelor și a antidepresivelor, în alimentația bună și eliminarea focarelor de infecție cronică.
 2. Prescrierea zincului, a vitaminelor cu microelemente, a metaboliților de aminoacizi și a noootropelor (Cerebrolysin, Nootropil) prin introducerea lor în interior, precum și prin utilizarea mezoteloterapiei, iono-fonoforhezelor la nivel local.
 3. Îmbunătățirea microcirculației sângelui și a proceselor metabolice în zonele afectate cu ajutorul clopoteii droguri, aminofilină, TRENTAL®, Doksium, unguent heparină Solcoseryl și așa mai departe. D. recomandat, de asemenea echipamente de fizioterapie (curenti d'Arsonval, microcurent și terapie cu laser, masaje), utilizarea locală a iritante (enervant) înseamnă.
 4. Utilizarea imunomodulatorilor (Inosiplex, Levamisole, Timopentin) și a imunosupresoarelor (terapie PUVA).
 5. Administrarea topică de glucocorticoizi pentru suprimarea agresiunii autoimune. Pentru formele maligne, ele sunt utilizate intern sub formă de tablete sau injecții. Terapia impulsivă cu Prednison sau Triamcinolone sa dovedit a fi eficientă în multe cazuri de forme comune de alopecie focală.
 6. Utilizarea unui biostimulator de creștere a părului (Minoxidil).

În cicatricial și în cele mai multe cazuri în forme maligne de alopecie focală, singura metodă de tratament este transplantul chirurgical al foliculilor viabili.

Tipuri de alopecie (alopecie)

Chelie sau, mai corect, alopecia este o boală care se caracterizează prin pierderea patologică a părului cu diferite grade de intensitate, ceea ce duce la pierderea parțială sau completă a părului.

Această patologie apare dintr-o varietate de motive, dintre care unele sunt neclare datorită cunoștințelor puțin cunoscute. Nu există o clasificare unică a alopeciei. În prezent, alopecia este împărțită în total (fără păr), difuză (chelie severă) și focală (alopecia are loc în anumite zone limitate).

De asemenea, dermatologia distinge o boală după originea sa și caracteristicile clinice:

 • congenitale,
 • seboreica,
 • simptomatic,
 • alopecie,
 • prematură.

Fiecare dintre ele, la rândul său, este împărțită în mai multe tipuri.

Alopecia congenitală. Acest tip de alopecie (alopecia congenita) se caracterizează printr-o absență parțială sau completă de foliculi de păr, care este cauzată, probabil, de anomalii genetice și se referă la displazia ectomesodermică. Alopecia congenitală poate fi o boală independentă și o parte a patologiei generale. Boala este cauzată de o încălcare a sintezei anumitor aminoacizi și este destul de rară.

Alopecia seboreică. Cauza alopeciei seboreice este o complicație a seboreei asociată cu întreruperea glandelor sebacee. Modificările calitative și cantitative pe termen lung ale sebumului secretat conduc la mătreață și seboree și, ca urmare, la căderea părului. Alopecia seboreică apare la aproximativ 25% din adolescenți la pubertate și atinge un vârf de 23-27 ani.

Simptomele de alopecie de tip seboreic sunt durere, matreata, mâncărime a scalpului. Părul devine gras în aspect și la atingere, lipiți împreună în fire nedorite. Scalpul și rădăcinile părului sunt acoperite cu cântare uleioase sau gri. Viața părului este redusă treptat, încep să scadă. Există o încălcare a procesului de schimbare fiziologică a părului, parul nou este înlocuit treptat cu pistolul. Scalpul începe să se subțieze sau să apară pete de pete chelate.

Adesea, până la vârsta de 30 de ani, hormonii normalizează și funcționează glandele sebacee. Tratamentul alopeciei de tip seboreic trebuie să înceapă cât mai curând posibil, cu o excursie la un tricholog sau dermatolog, diagnosticul unei boli de păr se face în camera trichologică. Auto-medicamentul poate duce la pierderea permanentă a părului.

Tratamentul alopeciei in acest caz, in primul rand incepe cu lupta impotriva seboreei. Complexul de tratament cuprinde două etape. Stadiul de restaurare implică corectarea dietă și respectarea acesteia, îmbunătățirea stării organismului și a sistemului imunitar prin luarea unui curs de vitamina, aderarea la regimul de zi și de odihnă, starea psihologică și imunitatea pacientului afectează foarte mult viteza de recuperare. Alopecia seborrheic este tratată folosind unguente speciale, șampoane, măști, care conțin complexe de elemente active care opresc inflamația și stimulează creșterea părului.

Alopecia simptomatică (difuză). Cauzele apariției alopeciei simptomatice sunt în complicația cursului bolilor comune grave: infecții, endocrinopatie și multe altele, precum și ca urmare a otrăvirii, expunerii la radiații sau terapiei citostatice prelungite. Sub efectul toxic sau autoimun pe papilă, creșterea lor se oprește. Boala este totală, difuză sau focală. După încetarea expunerii chimice, creșterea părului este de obicei restabilită.

Grupuri separate de anumite boli, care conduc la alopecie cicatricială:

 • boli virale, cum ar fi zona zoster sau varicelă;
 • boli bacteriene (sifilis, carbuncle, furuncul, tuberculoza etc.);
 • fungice (favus, microsporie, trichofitoză infiltrativ-supurativă);
 • boli de țesut conjunctiv (lupus eritematos sistemic, sclerodermie);
 • tulburări ereditare și defecte de dezvoltare, cum ar fi aplazia pielii, nevus epidermal, hemiatrofie facială, hematoame cu bulb de păr etc.
 • daune fizice (răni mecanice, termice sau radiații);
 • unele tipuri de neoplasme (carcinom cu celule scuamoase, syringom etc.);
  protozoare (leishmaniasis);
 • dermatoze de diverse geneze (necrobioză lipoidă, pseudopelază Broca, sarcoidoză, sindrom Little-Lassuer etc.).

Alopecia digestivă este tratată numai chirurgical prin transplantul de păr. Această operație este bine dezvoltată, mai puțin traumatică și dacă zona cicatrică este mică, dă un efect rapid.

Alopecia simptomatică la alte specii este cel mai adesea curabilă și cu cât mai devreme un specialist descoperă cauza de chelie și începe tratamentul, cu atât mai mare este perspectiva pozitivă.

Alopecia areata. Cel mai adesea, alopecia areata afectează copii și tineri de ambele sexe până la 25 de ani. Etiologia bolii nu este pe deplin înțeleasă. În patogeneza alopecielor, se crede că leziunile capului, afecțiunile endocrine sau tulburările neuro-trofice cu o componentă autoimună joacă un rol important. Părul cade sub formă de focare cu formă rotundă sau ovală de dimensiuni diferite, foliculii de păr sunt reduse. În funcție de formele clinice, există subtipuri de alopecie areata:

 • total - există o lipsă totală de păr pe scalp;
 • Subtotal - absența părului pe scalp de peste 40%;
 • local - se determină una sau mai multe focare distincte de alopecie;
 • difuză - se constată o subțiere remarcabilă a părului de pe scalp;
 • ophiasis - focarele de alopecie afectează întreaga zonă marginală a creșterii părului de pe cap, spatele capului sau regiunea fronto-temporală;
 • universal - lipsa părului de pe scalp, genelor, sprâncenelor, Pierderea completă sau parțială a părului vellum pe corp.

Boala este imprevizibilă, focurile apar brusc și, de asemenea, brusc, după 3-6 luni, pot să dispară. Uneori, boala devine cronică, focile vechi devin supraaglomerate, dar apar noi.

Diagnosticul se face pe baza imaginii clinice și a semnelor caracteristice. Se recomandă teste clinice și de laborator: analiza sângelui general și biochimic, microscopia părului, determinarea nivelului de cortizol din sânge, CSR, radiografia craniului, REG, analiza hormonală a sângelui.

Alopecia areata este recunoscută ca o boală multi-cauzală. Tratamentul alopeciei de acest tip complică dificultatea de a identifica cauza principală a mecanismului de dezvoltare a bolii și, prin urmare, există probleme în eficacitatea acesteia.

Alopecia este prematură. Mecanismul alopeciei androgenice este cel mai studiat. Dezvoltarea bolii este asociată cu acțiunea uncharacteristică a hormonilor androgenici, care se datorează factorilor ereditare. Alopecia, prematură sau androgenă, cea mai comună formă de chelie, apare la bărbați și, uneori, la femei. La bărbați, debutul bolii se manifestă în timpul pubertății și se formează în final la vârsta de 30 de ani. În 60% din cazuri, imaginea clinică dezvoltată este observată în 40-50 de ani. Femeile se îmbolnăvesc mult mai târziu, în aproape jumătate din cazuri, debutul bolii scade la 60-70 de ani și este exprimat nu prin chelie completă, ci prin mai mult sau mai puțin subțierea părului.

Simptomele precoce a alopeciei sunt înlocuirea părului lung pe pistol. Căderea părului începe în zonele frontale și parietale, apoi procesul acoperă alte zone ale capului. Ca urmare, părul rămâne numai la marginile scalpului.

Pielea pe zonele fără păr devine mai subțire, devenind mai netedă și mai strălucitoare. Deschiderile foliculilor parului devin imperceptibile. În stadiile incipiente ale alopeciei prematură, o degenerare focoasă perivasculară bazofilă a vaginului țesutului conjunctiv al părului este izolată histologic. Pe parcursul mai multor cicluri de schimbare a părului, foliculii afectați scad progresiv. Sub foliculul scrâns, puteți vedea mai întâi resturile sclerotice ale vaginului țesutului conjunctiv, care dispar cu timpul.

Pentru a realiza restaurarea părului, cel mai adesea, nu reușește, dar tratamentul intensiv sistematic de restaurare ajută la încetinirea semnificativă a procesului de chelie.

Tratamentul cu alopecie

Principala condiție în tratamentul cu succes a alopeciei de toate tipurile este eliminarea fundalului psihologic advers, tulburări ale tractului digestiv, rinichilor și ficatului, sistemelor nervoase și endocrine, focarelor de infecții cronice, invaziei helmintice și a altor factori care contribuie la dezvoltarea bolii.

Alopecia alungită, în plus față de medicamentele listate, necesită numirea angioprotectorilor (doxium) și medicamente care îmbunătățesc microcirculația (trental). Uneori, în cazuri grave, este posibilă utilizarea terapiei cu corticosteroizi sub formă de leziuni sau în interior. Cu toate acestea, nu există nicio garanție împotriva recidivei.

Dintre metodele fizioterapeutice în tratamentul alopeciei, se folosesc curenți Darsonval, iar în cazuri severe se recomandă combinarea razelor UV cu fotosensibilizatori (ammifurină, beroxan) sau fotochimoterapie.

Reflexoterapia, în special reflexoterapia laser, dă un efect pozitiv.

De la agenții externi, este eficientă utilizarea frecării de alcool iritant (tincturi de ardei roșu, extract de ulei de naftalină), creme de corticosteroid, prepararea Regein, care include Minoxidil. Desfășurați un curs de tratare a alopeciei care freacă pilastina sau silokasta în leziuni. Cursul este format din 6 zile, intervalul dintre cursuri fiind de 1,5 luni.

Este importantă respectarea strictă a dietei. Includerea obligatorie în dieta a legumelor proaspete (în special varza și morcovii); fructe (caise, caise uscate, mere). La fel ca și peștele de mare și produsele care conțin gelatină în cantități mari (jeleuri, aspic, jeleu). Este necesar să eliminați complet alcoolul, cafeaua, carnea afumată, murăturile, condimentele, murăturile, extractele din dietă și, de asemenea, să limitați consumul de grăsimi și carbohidrați.