Scalp fungus este cauzat de ciuperca genelor Microsporum (microsporia) și Trichophyton (trichophytosis). Boala este popular cunoscut sub numele de "ringworm." Dermatita seboreică cauzează ciupercile lipofile Malassezia furfur (Pityrosporum).

În microsporii și trichofitee, zonele de leziuni sunt întotdeauna rotunjite cu granițe bine definite. În ambele tipuri de boală, pe scalp apar leziuni rotunjite cu limite clar definite. Pielea de pe ele este de culoare roșiatică și este dezghețată. Adesea, de-a lungul marginii zonei afectate, pot fi văzute bule și cruste. Zonele afectate tind să crească în dimensiune în jurul periferiei, iar vindecarea poate fi văzută în centru. Aspectul general seamănă cu un inel.

Microsporia se caracterizează prin prezența uneia sau mai multor zone afectate ale scalpului cu o cantitate mică de păr păstos păstrat, de culoare cenușiu. Părul rupt iese în afară de 6 mm deasupra pielii.

Trichofitoza se caracterizează prin prezența "petelor negre" pe scalp, care sunt rupte la o înălțime foarte mică (până la 3 mm). Unele fire de păr rămân îndelungate și par a fi neschimbate.

Fig. 1. În fotografie este ciuperca scalpului (trichophytia).

În dermatita seboreică, leziunile au localizări extinse, dar cel mai adesea boala afectează scalpul. Leziunile pot apărea la marginea părului, sprâncenelor și genelor. Pielea din mușchii și zona barbă este afectată. Adesea, leziunile sunt înregistrate în pliurile nazolabiale, pe pielea pasajelor auditive și în zonele urechii. Mai puțin frecvent, pielea sternului și a faldurilor corpului este afectată. Agentul patogen poate afecta pielea din jurul anusului și organelor genitale. În cazul unei evoluții negative a evenimentelor, boala devine larg răspândită.

microsporia

Microsporia este una dintre cele mai contagioase boli ale pielii și ale părului dur al capului, sprâncenelor, genelor, pubisului, la bărbați - părul buzei superioare și bărbie. Pisicile bolnave bolnave sunt vinovăția bolii în 80% din cazuri, 5% din cazuri sunt bolnave cu câini trichophytia. 65% din cazurile de boală apar la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani.

Ce cauzează microsporia

 • Microsporum ferrugineum (microsporum ruginit). Sursa bolii este o persoană afectată de ciuperca.
 • Microsporum lanosum (microsporum pufos sau felin). Sursa bolii sunt pisicile și câinii bolnavi.

Fig. 2. În microsporia foto la pisici - principala sursă de infecție.

Imaginea clinică a microsporiei, cauzată de microsporumul felinar

Una sau mai multe leziuni mari (până la 4 cm) apar pe scalp și puțin mai mici, pielea peste care este acoperită cu cântare de azbest și cruste gălbui. Parul păstrat este plicticos, de culoare gri și rupt. Deasupra pielii se ridică înălțimea de la 4 la 6 mm.

Partea rămasă a părului scurt este înconjurată de ciuperci de ciuperci de culoare gri-albicioasă și înfățișându-se asemănătoare unui ambreiaj. Parul sanatos din leziuni este absent. Dacă reacția inflamatorie crește, atunci zona inflamată devine roșie în culoare, față de care apar foliculii inflamați.

Fig. 3. În microsporia foto a scalpului. Leziunea este acoperită cu cântare de azbest.

Fig. 4. În microsporia foto a scalpului. Leziunea este acoperită cu cântare și cruste de azbest.

Imaginea clinică a microsporiei cauzată de microsporumul de rugină

Pe scalp există multe focare mici, care în cele din urmă se îmbină. În acest caz, leziunea are o formă greșită. Dacă nu există tratament, procesul se extinde până la dimensiunea palmei și se extinde dincolo de linia părului. Căderea părului. Parul rămas este de culoare plictisitoare, cenușiu, rupt deasupra pielii la o înălțime de 5 - 8 mm. Partea părului care se ridică deasupra pielii este acoperită cu microspori ai ciupercului, ca o manșetă.

Fig. 5. În microsporia foto a scalpului, cauzată de microsporum ruginit.

Fig. 6. În microsporia foto a scalpului, cauzată de microsporum de rugină.

Durata debitului

Ciuperca scalpului durează mult timp și dispare la sfârșitul pubertății.

trihofitia

Ciupercile din genul Trichophyton provoacă leziuni ale pielii, părului și unghiilor. Animale și oameni bolnavi. Trichophyton ectothrix este localizat pe suprafața exterioară a părului (cuticula). Trichophyton endothrix este localizat în interiorul părului (endo - interior, tris - păr).

epidemiologie

Boala este mai frecvent înregistrată la copii de la 4 la 15 ani, mai puțin frecvent la sugari și adulți. Boala dispare odată cu terminarea pubertății. Dacă acest lucru nu se întâmplă, boala însoțește pacientul de mulți ani, până la o vârstă foarte înaintată. Copiii se infectează de la animalele bolnave, unul de celălalt și de la adulții bolnavi. Lucrurile personale, lenjeria, hainele, pălăriile și pieptenii devin o sursă de infecție. Trichofitoza se răspândește rapid în grupurile de copii. Ciuperca pe păr poate intra în frizer dacă folosesc unelte netratate atunci când taie părul.

Fig. 7. În fotografie trichophytosis la pisica - principala sursă de infecție.

Imaginea clinică a trichofiziei superficiale a scalpului

Zonele scalpului afectate de ciuperca sunt rotunjite. Frontierele delimitate clar de 1 - 2 cm în diametru. Unul dintre ele este de 2 ori mai mult decât restul. Pielea de pe ele are un aspect roșiatic și este dezghețată. Pe margini apar adesea bule și cruste. Și în centru puteți observa zonele de vindecare. Aspectul general seamănă cu un inel. Părul rupt seamănă cu "puncte negre" (comedone) datorită faptului că este rupt foarte jos. Unele fire de păr rămân îndelungate și par a fi neschimbate. Răspândirea focurilor trece prin scalpul întregului cap. Prin pubertate, boala dispare. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale profunde în organism, care afectează negativ condițiile vitale ale agentului patogen.

Fig. 8. În fotografie trichophytia a scalpului. Leziunea este în mod clar conturată cu o varietate de "puncte negre".

Trichophytosis cronică a adulților

Mai des, femeile care sunt infectate cu această ciupercă în copilărie și au funcția ovariană redusă sunt bolnavi. Boala durează mulți ani. Ciuperca afectează partea temporală sau occipitală a pielii capului, pe care se observă peeling și comedoane.

Fig. 9. În trichofitoza foto a pielii la adulți (formă cronică).

Trichofitoza foliculară profundă sau supurativă

Infecția este răspândită de animale bolnave: șoareci, vaci și viței. Copiii și adulții sunt afectați în mod egal. Inițial, apare unul, mai rar mai multe leziuni, reprezentând un grup de foliculi care sunt moi la atingere. Când supurarea focarelor de inflamație se eliberează puroi. Centrul în sine amintește de o fagure de miere (kerion). Scalpul are mirosul de mucegai. În timp, leziunile cresc la dimensiuni mari. Înfrângerea foliculilor duce la înfrângerea părului, care se slăbește și cade. La bărbați, pielea și părul zonei de barbă și mustă sunt adesea afectate.

La copii, ganglionii limfatici regionali sunt deseori extinse. Toxinele de fungi, care intră în sânge, provoacă o deteriorare semnificativă a stării generale. O erupție alergică apare pe corp, asemănătoare cu o erupție cutanată cu scarlatină și rujeolă. După câteva luni, boala se poate termina spontan. Scutul țesutului este vizibil la locul rănirii.

Fig. 10. În fotografie trichophytosis a scalpului (trichophytia supurativă). Pe partea afectată a pielii sunt vizibile foliculii inflamați și inflamați.

Fig. 11. Trichofitoza foto-supurativă.

Fig. 12. În fotografie, trichofitoza bărbatului și mustața bărbatului.

Scalpul seboreic

Seborrhea scalpului sau dermatitei seboreice cauzează ciupercile lipofile Malassezia furfur (Pityrosporum). Ciupercile sunt parazitare pe pielea multor oameni. Scalpul este afectat de ciuperca Pityrosporum ovale (P. ovale). Pitirozumul fungicide orbiculare (P. orbiculare) afectează pielea trunchiului. Agenții patogeni sunt concentrați în zonele cu cea mai mare acumulare de sebum, care produc glandele sebacee. Agenții patogeni dermatiți seboreali sunt utilizați în procesul activității lor vitale. Creșterea rapidă a ciupercilor este declanșată de factori neurogenici, hormonali și imunici.

Seborrhea afectează adesea scalpul. Leziunile pot apărea la marginea părului, sprâncenelor și genelor. Pielea din mușchii și zona barbă este afectată. Adesea, leziunile sunt înregistrate în pliurile nazolabiale, pe pielea pasajelor auditive și în zonele urechii. Mai puțin frecvent, seboreea se înregistrează pe pielea pliului stern și a corpului, în jurul anusului și a organelor genitale. În cazul unei evoluții negative a evenimentelor, dermatita seboreică devine frecventă. Afecțiunile cutanate în dermatita seboreică sunt reprezentate de zone de inflamație cu elemente de peeling.

Cu boala, există zone de inflamație a pielii scalpului cu elemente de descuamare. Dacă procesul este localizat în zone deschise ale pielii, atunci componenta inflamatorie devine mai puțin vizibilă, iar peelingul crește.

Uneori leziunea este acoperită cu cruste hemoragice. Seborrhea este uneori însoțită de mâncărime, care poate fi destul de intensă. La aderarea unei infecții secundare, se observă supurație.

Fig. 13. Pe fotografia de seborrhea a scalpului.

Fig. 14. Fotografie de seborrhea a pielii genelor

Fig. 15. Pe fotografia de seborrhea a pielii de mușchi

Scalp fungus: diagnostic

Diagnosticul fungului capului se bazează pe colectarea antecedentelor epidemiologice, prezentarea clinică și diagnosticul de laborator.

Microscopie de păr

Pentru examenul microscopic, sunt luate cruste și fulgi din zona periferică a leziunii. Sub microscop, poate fi detectat miceliu al ciupercilor.

trihofitia
Sub microscop, puteți vedea părul, partea interioară a acestuia fiind umplută cu spori sau lanțuri de spori, înfășurând părul, ca un ambreiaj.

microsporia
Pe suprafața părului sporii de ciuperci sunt aranjate într-un model mozaic. Ei, ca un ambreiaj, înconjoară partea conservată a părului.

Fig. 16. Microscopie cu microsporie. Pe suprafața părului sporii de ciuperci sunt aranjate într-un model mozaic.

Fig. 17. Sub microscop cu trichosporie, se pot vedea lanțuri de spori, care înfășoară părul, ca un ambreiaj.

Fig. 18. Sub microscopul cu trichosporia, puteți vedea părul, a cărui parte interioară este plină de spori.

Diagnosticarea cu o lampă fluorescentă din lemn

Dacă părul afectat de microsporumul ruginit este iluminat cu o lampă fluorescentă, atunci puteți obține o strălucire albăstrui-verzui (smarald), care este caracteristică numai microsporiei. Înainte de procedura de diagnosticare, unguentele și cremele sunt îndepărtate din păr, deoarece dau o strălucire verzui atunci când sunt iluminate.

Fig. 19. Luminescența de smarald atunci când se utilizează o lampă de lemn este caracteristică numai microsporiei.

Fig. 20. Folosind lampa Wood pentru a detecta microsporia.

Studiu cultural

Detectarea creșterii ciupercii este cel mai fiabil semn al bolii. Cercetarea culturală permite determinarea tipului de ciupercă.

Fig. 21. Cultura ciupercii genului Microsporum (microsporia).

Fig. 22. Cultură a ciupercilor din genul Trichophyton (trichophytosis).

Scalp fungus: ghiduri de tratament

Baza tratamentului fungului scalpului este:

 • efectele asupra ciupercii în sine,
 • restaurarea mecanismelor de patogeneză,
 • tratamentul simptomatic.

Când sunt expuse ciupercii în sine, se utilizează unguente topice și creme cu efect antifungic, în timp ce indicațiile orale conțin comprimate antifungice. Boli ale sistemului endocrin sunt identificate și tratate. Regimul de tratament include imunostimulante și medicamente care îmbunătățesc circulația locală.

Tratament local

 1. Ștergeți părul săptămânal. Cu un singur foc, părul este ras doar în jurul leziunii. Am mâncat o mulțime de leziuni, este necesar să se rade toată scalpul.
 2. Lubrifierea zonei afectate 2 - 5% tinctură de iod dimineața, și seara frecare unguente antifungice.
 3. Comprimatele cu antimicrobiene sunt utilizate pentru supurații.

Fig. 23. Unguent antifungic intern.

Fig. 24. Unguent antimicotic intern Bifosin.

Fig. 25. Cremă antifungică Lamisil.

Fig. 26. Unguente antifungice străine.

Fig. 27. Cremă antifungică clotrimazon.

Fig. 28. Rezultatul tratamentului fungilor scalpului.

Nu se auto-medichează. Este mai bine să consultați un specialist în timp util pentru sfaturi. Rețineți că tratamentul incorect poate agrava cursul bolii.

Scalp fungus: baza de prevenire

Recomandări pentru prevenirea fungului scalpului:

 • Evitați contactul cu pisicile și câinii fără stăpân. Identificați și tratați vacile și vițeii bolnavi.
 • Respectați regulile de igienă personală.
 • Nu folosiți lucrurile personale ale altor persoane: piepteni, prosoape, fire de păr, benzi de cauciuc etc.).
 • Începeți tratamentul antifungic în timp.

Fig. 29. Evitați contactul cu pisicile fără stăpân.

Prognosticul este favorabil. Din ciuperca de pe scalp poate fi complet vindecat dacă respectați toate numirile medicului și măsurile preventive.

Tratamentul dermatitei seboreice

Deseori seborrhea este asociată cu particularitățile constituției unei persoane și apoi devine imposibil de prevenit dezvoltarea ei. Dar cu un efort poate fi menținut în limite acceptabile. În prezent există multe grupuri de medicamente anti-seborice. Alegerea tratamentului potrivit va ajuta un dermatolog.

 1. Antifungicele sunt folosite pentru dermatita seboreică. Ketoconazolul dintre ele are o serie de avantaje. În forme mai blânde, medicamentul este aplicat topic sub formă de unguent, cremă sau soluție 1-2 ori pe săptămână.
 2. Efectul antimicotic, antibacterian și antiinflamator exprimat este exercitat de preparatele care conțin piritionă de zinc (capac de piele, Friederm zinc).
 3. În cazul seboreilor severe, keratoliticele sunt legate de agenți antimicotici (acid salicilic, pastă Sulsen, preparate de gudron). Se înmoaie straturile de fulgi de ulei. Recepția doar keratoliticii singure nu dă un efect de durată.
 4. În caz de eșec, corticosteroizii sub formă de unguente sau creme sunt adăugați la terapie.
 5. În cazuri severe, sunt prescrise medicamente antimicotice sistemice suplimentare. Ketoconazol, terbinafină, fluconazol pe cale orală timp de o săptămână.
 6. În cazuri speciale, medicamentele prescrise conținând izotretinoin (Roaccutane).
 7. Luarea de vitamine, antihistaminice și sedative va completa tratamentul. Obligatorie este normalizarea tractului gastro-intestinal.

Medicamente moderne promițătoare

Se demonstrează că asocierea dintre ketoconazol și zinc-piritionă are un efect cumulativ. Acestea potențează reciproc efectul antifungic, androgenic și antiinflamator. Pe baza acestor preparate, a fost creat șamponul Keto Plus. Medicamentul este folosit pe scară largă pentru a trata mătreața și dermatita seboreică.

Fig. 30. Keto Shampoo Plus este un medicament modern eficient pentru tratarea mătcii și a seboreei.

Scalp bolile

Ecologie precară, dietă neechilibrată, numeroase stresuri - toate acestea pot provoca apariția bolilor de piele ale capului. În plus, îngrijirea necorespunzătoare a părului, o infecție fungică sau ereditatea este capabilă să stimuleze bolile trichomologice. Pentru a stabili diagnosticul corect poate fi doar un medic cu experiență.

Bolile dermatologice

Iritarea și mâncărimea scalpului indică adesea alegerea greșită a produselor de îngrijire a părului, dar aceleași simptome pot indica o boală gravă. Cele mai frecvente boli ale scalpului sunt:

 • picior de atlet;
 • dermatită;
 • keratoza seboreică;
 • pyoderma (boala pustulară);
 • psoriazis;
 • eczeme;
 • cancer de piele;
 • acnee / acnee.

Scalpul seboreic

Această boală se caracterizează prin inflamarea pielii și modificările compoziției secrețiilor glandelor sebacee (procentul de acizi grași liberi crește). Seborrhea este considerată o formă de eczemă și se manifestă prin simptome caracteristice:

 • pe scalp apare un luciu gras;
 • strat de excitat îngroșat;
 • uneori pielea doare;
 • capul începe să se desprindă.

Crusta este capabilă să acopere, în plus față de scalp, triunghiul nazolabial, zona dintre lamele umărului, auriculele, toracele. Odată cu înfrângerea scalpului în capul unei persoane începe pierderea părului, înrăutățirea părului. Cauzele acestei boli nu sunt clare, dar sa dovedit că seborea poate acționa nu numai ca o patologie independentă, ci și pentru a se dezvolta pe fundalul altor tulburări din corpul uman. În acest caz, este inutil să o tratezi fără a elimina bolile asociate. Medicamentele antifungice externe ajută la eliminarea simptomelor.

psoriazis

Această boală a scalpului este printre cele cronice și recurente. Un semn al psoriazisului este o erupție de papule, care sunt acoperite cu solzi argintii. Boala provine ciclic: se inflamă, apoi se calmează. Este imposibil să se vindece complet psoriazisul, prin urmare, terapia vizează ameliorarea stării pacientului prin reducerea manifestărilor clinice ale problemei. Pentru a face acest lucru, utilizați mijloace externe (loțiuni, creme, unguente) și preparate pe bază de vitamina D, zinc și gudron. Adesea, pentru tratamentul psoriazisului prescris de fizioterapie.

Scalp fungus

Astfel de boli ale scalpului sunt foarte frecvente, deoarece ciupercile infectează cu ușurință corpul uman și se manifestă atunci când imunitatea se slăbește. Există 4 tipuri de microorganisme care acționează ca agenți patogeni ai bolilor fungice:

 1. Microsporia. Această boală este transmisă prin contactul cu animalele infectate. La om, există roșeață a scalpului, după ce se acoperă cu bule mici. După un anumit timp, se observă două focare de infecție. În astfel de zone, firele de păr devin extrem de fragile. Pentru terapie care utilizează agenți antifungici pentru uz extern.
 2. Trichophytosis de tip superficial. Răspândiți boala la persoanele infectate. Odată cu înfrângerea infecției pe pielea capului vor apărea roșeață și peeling, părul va deveni fragil. După aceea, un punct maro va deveni vizibil în zona părului format. Medicul prescrie tratamentul în funcție de gravitatea simptomelor și de natura bolii.
 3. Pecingine. Boala infecțioasă poate fi ridicată prin contactul cu animalele, cu oamenii, precum și cu utilizarea obiectelor obișnuite de uz casnic care au spori fungici. Pe piele se formează pete rotunde sau ovale (sau una), acoperite cu cruste. Părul la fața locului lipsit de pauză. Uneori, petele încep să mânce puțin. Pentru a scăpa de boală folosind unguente și antibiotice antifungice.
 4. Favus. Boala scalpului cronică. Persoanele care poartă peruci sau pălării sunt susceptibile de a se deteriora. Ca rezultat, părul începe să se descompună și să cadă, pielea devine galben strălucitor. Tratamentul scalpului favus include terapie sistemică anti-miicotică.

simptome

Fiecare boală a scalpului are propriile semne caracteristice și manifestări externe, ale căror nume sunt simptomele. În diagnosticul de piele și alte boli, ele joacă un rol major. Cu toate acestea, chiar dacă sunteți încrezător în diagnosticul auto-diagnosticat, nu ar trebui să încercați să vindecați boala la domiciliu cu ajutorul medicamentelor sau a remediilor populare. Nu neglijați să vizitați medicul, doar el poate determina cu acuratețe boala dumneavoastră.

Capul mancarimii

Există multe cauze de mâncărime a pielii, prin urmare, nu este ușor să determinați boala prin acest simptom. Cele mai frecvente afecțiuni pentru care acest simptom este caracteristic sunt:

 1. Paraziți. Pediculoza sau demodicoza afectează o persoană chiar și cu spălarea obișnuită a capului. Înainte de a merge la spital, cereți unei persoane apropiate să inspectați baza firelor prin intermediul unei lupi - dacă aveți ouă albe mici, diagnosticul poate fi considerat corect.
 2. Seboree. Arsurile și mâncărimile sunt principalele simptome ale bolii de piele. Seborrhea, în plus, se caracterizează prin formarea mătcii.
 3. Dermatită seboreică. Aceasta este o boală cronică gravă, care este extrem de dificil de vindecat.
 4. Reacție alergică. Uneori apare ca urmare a utilizării oricărui produs cosmetic - șampon, mască de păr, produse de styling. Este necesar să renunțăm la mijloacele utilizate și să vedem dacă reacția va rămâne: dacă mâncărimea dispare, atunci a fost o alergie.
 5. Pielea uscată Capul poate fi afectat datorită uscăciunii excesive a pielii. Parul uscat, fragil, obraznic indică secreția sebacee a lipidelor insuficiente.
 6. Deficitul de vitamine. Boli ale scalpului pot apărea din cauza lipsei de vitamine.
 7. Fungus. Mâncăria severă indică adesea o leziune a pielii cu o infecție fungică. În acest caz, ar trebui să vizitați imediat un medic.

Scalpul scalpului

Acest simptom indică moartea stratului superior al celulelor pielii. Formarea stratului respins, care nu poate fi îndepărtată prin spălarea capului, are loc din mai multe motive. Cele mai frecvente sunt:

 • piele fungică (simptomul este însoțit de mâncărime severă);
 • eczeme;
 • orice tip de lichen (peelingul se produce simultan cu o modificare a pigmentării);
 • psoriazis (roșeața și placa apar mai întâi, apoi începe peelingul);
 • dermatită seboreică (mâncărime, gras, galben).

Pluta pe cap

Există o crustă în aproape fiecare nou-născut. Acest lucru se datorează faptului că bebelușii au pielea foarte delicată, predispusă la apariția diferitelor tulburări. În plus, bebelușul nu a format încă un mecanism de termoreglare, astfel încât formarea de iritație și cruste pe coroană sau pe spatele capului este o problemă obișnuită. La adulți, acest simptom indică prezența:

 • psoriazis (apare sub formă de plăci dense cu cruste cenușii);
 • dermatită seboreică (mâncărime mâncărime pe pielea capului);
 • seborrhea (însoțită de matreata abundentă).

răni

Apariția ulcerelor, a flăcărilor, umflarea pe piele se poate datora diferiților factori. Boli ale scalpului, care se caracterizează prin formarea de răni:

 • foliculita (apare datorită infecției foliculilor de păr);
 • dermatită de contact (reacție alergică la un iritant);
 • varicela, tinea versicolor (infecții virale);
 • acnee;
 • chisturi ale glandei sebacee (pungile apar sub piele, umplute cu substanțe grase albe).

Pete roșii

Dacă găsiți pete roșii pe cap, probabil că aveți una dintre cele două boli - seboree sau psoriazis. Acestea sunt cele mai frecvente boli care sunt însoțite de formarea de piele înroșită. Însoțită de un simptom puternic de mâncărime. Mai puține ori asemenea locuri vorbesc despre lichenul roșu plat. Această boală este caracterizată prin căderea părului. De regulă, persoanele peste 30 de ani sunt sensibile.

Pielea uscată

Serviți apariția unui simptom poate tulburări hormonale. Femeile suferă de aceasta în timpul sarcinii și în termen de șase luni de la naștere. În plus, o posibilă cauză a scalpului uscat este avitaminoza ca rezultat al unei diete dezechilibrate. Uneori un simptom vorbeste despre o boala mai grava - seborea uscata. Aceasta este o condiție a pielii în care celulele mor și exfoliază într-un mod accelerat. Seborrhea se dezvoltă datorită perturbării glandelor sebacee.

mătreață

Cauzele obișnuite ale matreții sunt:

 • stresul frecvent;
 • beriberi;
 • stilul de viață sedentar;
 • tulburări hormonale;
 • oboseala cronică;
 • insuficiența sistemului digestiv sau endocrin;
 • depresia apetitului;
 • boli genitale;
 • dispoziție genetică etc.

Diagnostic și tratament

Dacă bănuiți că prezența unei boli a pielii capului ar trebui să se consulte cu un medic-tricholog. După intervievarea și colectarea anamnezei, specialistul vă va examina, va prescrie un tip adecvat de diagnostic - teste și / sau trichoscopie. Dacă este necesar, medicul vă va îndruma spre consultarea medicilor de la alte specializări. După diagnosticare, pacientului i se prescrie un tratament adecvat. De regulă, metodele de terapie în trichologie sunt tradiționale - medicamente. Medicul indică medicamente adecvate, șampoane, unguente care ameliorează simptomele, elimină cauza manifestărilor lor.

Cele mai frecvente boli ale scalpului și tratamentul acestora

Boli ale scalpului uman sunt destul de frecvente. Bolile sunt destul de periculoase, deoarece ignorarea lor poate duce la consecințe grave, inclusiv infecția întregului organism. Prin urmare, monitorizarea pasivă a progresului unor astfel de relele este inacceptabilă. Care sunt bolile scalpului si cum sa le tratezi?

conținut

Dispoziții generale

Boli ale scalpului sunt destul de frecvente. Mai mult, dacă unii dintre aceștia aduc pacienților doar probleme minore, alții pot provoca chiar stres psihoemoțional. Acest lucru se explică prin faptul că există astfel de boli de piele ale capului care sunt greu de vindecat și provoacă multă durere pentru bolnavi.

Deoarece există o listă destul de mare de astfel de afecțiuni, chiar și o știință, cum ar fi tirologia, a fost creată pentru a le studia. Bolile apar cel mai adesea din:

 • stres;
 • ecologie rea;
 • imunitate slăbită;
 • obiceiuri proaste;
 • alți factori.

Trichologia subdivide patologia bolilor de piele ale capului la om în:

 • fungice sau infecțioase;
 • dermatologice.

Bolile de piele ale capului sunt destul de frecvente la om. Ele sunt greu de ignorat, deoarece toate au simptome pronunțate.

Afecțiuni fungice

În special, oamenii se confruntă cu boli fungice ale scalpului - micoză. Cauza este ciupercile patogene care infecteaza parul si pielea umana.

Principalele tipuri de astfel de boli sunt:

 • scab (favus);
 • trichofitoza (ringworm).

râie

Boala este contagioasă, poate fi transmisă prin diverse lucruri: perii, haine, articole pentru acoperirea capului.

O caracteristică caracteristică a scabiei este că se găsește nu numai la oameni, ci și la animale: șoareci, pisici, câini etc.

Suprafața păroasă a capului este acoperită cu cruste uscate galbene, cu mirosul de mucegai.

Este important! Pielea sub crustă, devenind treptat mai subțire, se transformă într-o cicatrice, iar zona afectată este eliberată de păr, care, ulterior, nu se înrăutățește. Părul își pierde elasticitatea, iar pierderea lor intensă poate duce la chelie absolută.

Pentru scabie se caracterizează printr-o schimbare în aspectul și structura părului. Își pierd strălucirea, arată că sunt praf.

trihofitia

Printre bolile fungice ale scalpului se regăsesc adesea trichofitoză sau cicatrici. Boala se manifestă prin pierderea părului pe:

La câteva zile după declanșarea bolii, părul începe să se rupă și la aceeași distanță de cap, care seamănă cu buclele, tăiate cu foarfece. De aici numele bolii.

Lăsați scalpul însoțit uneori de formarea de puroi. Pielea devine alb-roșu sau alb-roz. Astfel de manifestări apar fie din cauza neglijării bolii, fie a tratamentului necorespunzător. Viermele cronice este însoțită de o ușoară mâncărime. Alte simptome subiective nu există, de obicei.

Avertizare. Oamenii absolut sănătoși au, de asemenea, ciuperci. Ei își încep activitățile atunci când există condiții ideale pentru acest lucru.

Părul cu trichophytia intercalat cu lame, se rupe și subțire

Bolile dermatologice

Boli ale scalpului includ un grup de afecțiuni dermatologice. Principalul dintre ele se numește boala secolului XXI - mătreața. Este rezultatul peelingului epiteliului scalpului. În acest caz, pielea începe să se exfolieze sub formă de cântare cenușii albe - celule moarte, care se prăbușesc din cap.

Amintiți-vă. Mătreața nu este considerată o boală independentă. Este cel mai adesea cauzată de diverse probleme interne din organism.

Mătreața este probabil un semnal:

 • hipotermia corpului sau a unei părți a capului;
 • utilizarea necontrolată a dispozitivelor termice (uscător de păr);
 • imunitate slabă;
 • beriberi;
 • tulburări ale tractului gastrointestinal;
 • stres cronic, nevroză, depresie;
 • modificări ale proceselor hormonale (ca urmare a pubertății, a sarcinii).

Vă recomandăm să acordați atenție și articolului "Tratamentul mătcii la copii".

Notă. Uneori acasă poți să scapi de mătreață, dar atunci când alergi în forme este mai bine să pari tricholog.

Mătreața este o boală cunoscută de orice persoană. Aspectul său, de obicei, semnalează perturbații în organism.

seboree

Adesea mătreața și seborrhea sunt percepute ca sinonime. Deși nu este. Mătreața poate fi un precursor al unei boli destul de grave a dermatitei seborreene a părului și scalpului. Tulburarea patologică afectează funcția glandelor sebacee ale capului, concepută pentru a elimina grăsimile subcutanate. Acesta din urmă este foarte important pentru aspectul normal și menținerea părului sănătos.

Defecțiunile glandelor sebacee conduc la:

 • educație pe pielea dificilă vindecarea pielii;
 • poluarea și salinizarea părului;
 • mătreața abundentă;
 • inflamația pielii sub păr și durere;
 • defecte cosmetice;
 • caderea parului.

Notă. Pentru a distinge dermatita de mătreață singur, trebuie să utilizați șampon de mătreață de înaltă calitate. Dacă utilizarea remedierii nu o elimină, atunci persoana poate avea seboree.

Atunci când seborea se observă creșterea excreției sebacee din cauza disfuncției glandelor sebacee.

psoriazis

O boală mai puțin frecventă nu numai a scalpului, ci și a feței, precum și a altor părți ale corpului, este psoriazisul. Deseori afectează persoanele care sunt predispuse la alergii. Simptomele neplăcute pot fi cauzate de:

 • malnutriție,
 • obiceiuri proaste
 • lipsa igienei.

Se formează o erupție roz pe piele și este însoțită de mâncărime. Ulterior, dermul este acoperit cu placi scalate destul de mari. Ca urmare a acestei boli de piele, atunci când este localizată pe capul părului, derma își pierde elasticitatea, este predispusă la răniri. Cu toate acestea, cu aceasta:

 • cresterea parului nu este deranjata;
 • ei nu se rup;
 • nu cădea.

Este important. Deoarece cauza psoriazisului este procesele metabolice în organism, boala nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.

Psoriazisul este o boală non-contagioasă de natură cronică.

tratament

Tratamentul bolilor scalpului și părului trebuie să înceapă cu diagnosticul corect. Numai în acest caz va fi eficient și va atinge obiectivul. Deși aceste boli ale scalpului sunt foarte asemănătoare, ele sunt vindecate în moduri diferite. Determinați tactica intervențiilor terapeutice poate medicul. După testele de sânge și alte studii, tratamentul complex va fi oferit cu ajutorul:

 • sampon cu zinc sau sulsen;
 • injecție subcutanată;
 • antibiotice;
 • clătire cu decoctări.

Măsurile enumerate pot fi suficiente pentru tratament. Cazurile nedorite ale scalpului și părului pot fi cel mai adesea tratate cu unguente anti-fungice și șampon. Aceste produse au un efect de dezinfectare și sunt capabile să redea pielea un aspect sănătos.

Notă. Pentru cazurile neglijate de astfel de activități nu este suficient - va necesita un tratament serios.

Utilizarea de șampoane speciale pentru tratamentul pielii bolnave este unul dintre mijloacele de tratament

Caracteristicile tratamentului bolilor fungice

Tratamentul acestor boli ale scalpului trebuie efectuat cu medicamente antifungice. Acestea trebuie luate simultan pe cale orală și aplicate extern la pielea bolnavă. Dozajul și durata utilizării depind de tipul infecției și de localizarea acesteia. Deci, odată cu înfrângerea scalpului medicamentele antifungice ar trebui să fie luate mai mult decât cu o boală similară a suprafeței netede a pielii.

Pentru a trata o boală fungică a scalpului cu ajutorul procedurilor medicale ar trebui să fie un specialist - un dermatolog sau tricholog. Următoarele metode pot opri simptomele și pot scăpa complet de ciuperci:

 • Cryomassage, adică tratamentul capului cu o temperatură scăzută. Acest lucru este deosebit de eficient în faza inițială a bolii.
 • Utilizarea medicamentelor antifungice, dintre care cele mai populare sunt Miconazol și Clotrimazole. Se arată utilizarea unor astfel de produse care ameliorează mâncărimea și reduc iritarea pielii.

Unul dintre tratamentele eficiente este criomasajul. Metoda este populară și dă rezultate bune.

Tratament dermatologic

Tratarea bolilor dermatologice ale scalpului, de exemplu, seboree, de preferință pe bază de ambulatoriu. Introdus:

 • utilizarea soluțiilor apoase de 1-2% de tiosulfat sau tetraborat de sodiu;
 • frecare acid salicilic sau acid citric;
 • luând vitaminele A, C, grupa B.

Un efect semnificativ este obținut după aplicarea iradierii UV, a tratamentelor cu apă. În situațiile neglijate, vor fi necesare fonduri pentru a normaliza activitatea sistemului nervos. Este vorba despre:

 • sedative,
 • tranchilizante,
 • nootropics.

Avertizare. Unele boli ale pielii capului pot fi vindecate cu ajutorul preparatelor din plante, totuși, în aceste cazuri, este necesar să se consulte un medic.

În cazuri severe se utilizează injecții intravenoase și intramusculare.

Măsurile preventive sunt în strictă conformitate cu recomandările medicului, cu respectarea exacte a regulilor de igienă și îngrijire a pielii, cu aportul sistematic de vitamine.

Boli ale scalpului: tipuri, simptome și tratament

Parul gros, frumos este în primul rând un lux și o decorare. Boala parului și a dermei capului poate duce la consecințe neplăcute, bolile scalpului pot fi exprimate prin următorii factori:

 1. Mai întâi de toate, părul pierde strălucirea, devine plictisitor;
 2. Apare matreata;
 3. Buclele devin fragile;
 4. În pielea capului apar roșeață, pustule sau ulcere;
 5. Pacientul simte mereu o mâncărime;
 6. La etapa dificila incepe pierderea intensa a parului, ceea ce duce la aparitia unor scuame.

Astăzi există un număr mare de boli ale scalpului, bolile scalpului prezintă o serie de simptome specifice.

Scalp Boli

Înainte de a începe tratamentul, trebuie să știți că toate afecțiunile sunt împărțite condițional în tipuri:

 1. Bolile infecțioase sunt păduchi și foliculită. Prima boală este cauzată de păduchi, care, muscând, lasă roșeața sub formă de puncte după mușcături, provoacă mâncărime și o senzație ușoară de arsură. Foliculita este o boală care este exprimată prin pete roșii, pe care apar bule care sunt umplute cu lichid purulent.
 2. Bolile dermatologice ale scalpului sunt psoriazisul și dermatita seboreică. Prima boală este cronică. Simptomele sunt exprimate sub formă de plăci, care, în aspectul lor, seamănă cu ceara înghețată. Boala apare în anumite cicluri. Dermatita seboreică este o boală cauzată de o drojdie care poate afecta nu numai părul, fie un segment al capului, dar și fața. Principalele simptome ale bolii sunt peelingul pielii, o schimbare a tonusului pielii și mâncărime.
 3. Seborrhea este un tip de boală care apare la aproape una din patru persoane. Principalele simptome ale bolii sunt salinizarea părului, pierderea, peelingul pielii, prezența mătcii.
 4. Impetigo este o boală care este cauzată de bacterii Staphylococcus sau Streptococcus. Infecția penetrează pielea prin răni sau zgârieturi minore. Când apar primele simptome de blistere, începe mâncărime. Nu este recomandat să distrugeți bulele, deoarece infecția poate apărea pe alte părți ale corpului.
 5. Afecțiunile cutanate fungice sunt favus, trichophytosis, microsporia.
 6. Cancerul de piele și eczemele aparțin tipului rare de boli de piele ale capului.

Scalp Simptome

Fiecare boală are propriile manifestări specifice (simptome), bolile scalpului nu constituie o excepție. În timpul examinărilor și diagnosticelor de laborator, simptomele joacă un rol major, diagnosticul corect fiind stabilit asupra manifestărilor lor.

Aproape orice tip de boală a scalpului este însoțită de mâncărime, în cazul în care pielea se exfoliază în plus, acest lucru indică faptul că stratul exterior al celulelor dermei dispar. Un astfel de strat respins apare când:

 1. Afecțiuni fungice;
 2. eczeme;
 3. Cu privarea;
 4. Cu psoriazis;
 5. Cu dermatită seboreică.

Unele tipuri de boli pot fi însoțite de blistere sau umflături, care sunt asociate cu diverși factori.

Manifestările de vezicule și umflături sunt caracteristice pentru:

 1. foliculita;
 2. Dermatita de contact;
 3. Cu manifestări alergice severe;
 4. Cu varicela;
 5. Cu zona zoster.

Apariția petelor roșii cu limite clare indică apariția unor boli ale scalpului, cum ar fi psoriazis sau seboree. Mult mai rar, astfel de pete pot apărea cu lichen, această boală este, în plus, însoțită de pierderea părului.

Excesul de uscăciune a pielii poate apărea cu insuficiență hormonală, deficit de vitamina ca rezultat al malnutriției. Aceasta este starea de piele în timpul căreia celulele mor și exfoliate la o rată accelerată.

Cel mai frecvent simptom al bolii scalpului este matreata. Se numește:

 1. Stres permanent;
 2. Deficit de vitamina;
 3. Tulburări hormonale;
 4. Suprasolicitarea cronică;
 5. Defecțiune a sistemului endocrin;
 6. Predispoziție ereditară.

Diagnosticul și tratamentul bolilor de păr și scalpului

La manifestarea primelor semne și suspiciuni privind o boală a pielii. Mai întâi de toate, trebuie să contactați imediat un specialist tricholog.

În plus față de examinările generale de laborator, vi se va cere să primiți trichoscopie. După trecerea diagnosticului, pacientului i se prescrie un tratament corespunzător. Boli ale scalpului, dacă sunt corect diagnosticate, sunt tratate cu succes de către medicul prescris. Tratamentul bolilor este aspect medical terapeutic.

În plus față de unguente și pastile terapeutice, ar trebui să utilizați cu siguranță șampoane medicinale, balsamuri. Ca instrument suplimentar, puteți aplica rețetele de medicină tradițională.

În cazul în care boala are o natură infecțioasă, atunci tratamentul trebuie efectuat într-un mod staționar. În acest caz, este necesar un curs de antibiotice.

Nu trebuie să stabiliți singur diagnosticul, deoarece nu va duce la bine.

7 boli majore ale părului și scalpului. Cauze și tratament

Boli ale scalpului și părului sunt comune. Există afecțiuni care cauzează doar un disconfort minor, și sunt acelea care cauzează o mulțime de probleme și sunt greu de tratat. Care este cauza apariției bolilor trichologice și este posibil să le eviți?

Cauzele bolilor scalpului

 1. Imunitate slabă.
 2. Stres, suprasolicitare, boli psihice și tulburări.
 3. Încălcarea proceselor metabolice în organism, inclusiv perturbări ale glandelor sebacee.
 4. Încălcarea standardelor de igienă.
 5. Bolile infecțioase.
 6. Malnutriție, consum inadecvat de substanțe esențiale.
 7. Utilizarea produselor de îngrijire a părului necorespunzătoare.
 8. Ciuperca scalpului.
 9. Stil de viață nesănătos.
 10. Reacții alergice de origine diferită.
 11. Predispoziție ereditară.
 12. Condiții de mediu nefavorabile.
 13. Abuzul de substanțe chimice (coloranți, bucle pe termen lung, styling).
 14. Distrugerea mecanică a scalpului, purtarea benzilor de cauciuc etanșe, utilizarea accesoriilor metalice.
 15. Nerespectarea măsurilor de securitate în locurile publice și transport.

Principalele afecțiuni ale părului și ale scalpului. Tratamentul lor

Matreata (Seborrhea)

Mătreața este de departe cea mai frecventă boală.

Boala scalpului, care este însoțită de matreata, se numește dermatită seboreică. În cele mai multe cazuri, este cauzată de întreruperea glandelor sebacee. Seborrhea scalpului este de două tipuri: uleioase și uscate. Cu dermatită seboreică uleioasă, pe suprafață se găsesc solzi grași galbeni, se lipesc de piele și de păr și este imposibil să se scuture. Mătreața uscată este albă, ușor de separat de piele și înfundată. Plăcile albe pe haine întunecate sunt deosebit de vizibile.

Tratamentul măduvei

 • Utilizarea șampoanelor terapeutice (Keto plus, Nizoral, Perhohot, Friderm zinc).
 • Dieting, restrângerea dulce, gras, făină, sărat, prăjit.
 • Paste Sulsen. Elimină rapid scalpul scârțos, ameliorează matreata și normalizează glandele sebacee.
 • Gel săpun. Dovedit remediu popular.
 • Criomasaj cu azot lichid sau darsonvalizare. Proceduri salon.
 • Folosirea de remedii folclorice, infuzii de plante și măști este, de asemenea, un tratament eficient al scalpului pentru matreata.

Pierderea părului (alopecie)

Alopecia este una dintre cele mai grave boli, în special femeile suferă. În acest moment, în plus față de tratament, este nevoie de sprijin psihologic.

Una dintre cele mai grave probleme este chelie. Conceptul de Alopecie este destul de amplu și sub aceasta unesc toate bolile care cauzează căderea părului. Acestea diferă în ceea ce privește cauza de origine, evoluția bolii, rata de pierdere a vegetației, localizarea petelor și chel. Alopecia este androgenică, seboreică, difuză, focală. Distinge de asemenea alopecia cicatricială și non-cicatricială. Există forme care pot fi tratate, dar în unele cazuri doar transplantul de păr poate să scape de această problemă. Tratamentul de chelie este întotdeauna lung și cu cât începe mai devreme, cu atât mai mult păr veți reuși să păstrați. Atunci când tratați Alopecia la femei, sprijinul psihologic este foarte important.

Tratamentul cu alopecie

 • Eliminarea cauzei caderii parului.
 • Utilizarea fondurilor care stimulează trezirea și funcționarea foliculilor.
 • Recepția vitaminelor, întărirea corpului.
 • Masajul capului.

Psoriazis (lipsit de scalp)

Boala scalpului și a corpului, reprezentând mai multe tipuri de herpes scalp. Formațiile pot fi sub formă de pete mari sau o dispersie a plăcilor mici. În cele mai multe cazuri, psoriazisul pe cap este începutul răspândirii bolii pe tot corpul. La 85% dintre bolnavi, cel mai adesea o formă simplă de psoriazis, care uneori se dezvoltă pe fundalul seboreei netratate. În restul de 15% dintre pacienți, forma complicată a bolii care afectează întregul cap și corp se numește psoriazis pustular. Afecțiuni foto ale scalpului (psoriazis normal):

Tratamentul cu psoriazis este întotdeauna complex.

 • Detoxificarea corpului cu ajutorul sorbentului.
 • Acceptarea medicamentelor antihistaminice.
 • Radiații ultraviolete.
 • Utilizarea de șampoane terapeutice, săpun de gudron.
 • Aplicarea unguentelor terapeutice, de exemplu, 2% salicilic.
 • Crioterapie. Expunerea la frig provoacă moartea celulelor bolii.

Pediculoza (păduchi)

Pediculoza (păduchii) este cea mai neplăcută boală. În acest moment, pacientul ar trebui să aibă contact minimal cu ceilalți, în special cu copiii.

Pediculoza este cauzată de paraziți care sugerează sânge - păduchi. Nici o persoană nu este asigurată împotriva acesteia. Simptomul principal este mâncărime severă, zgârierea scalpului, care poate duce la diverse erupții cutanate, fierbe. Vasele de sânge suferă ouă - nits, care complică tratamentul și necesită multiplu. Pe fondul pediculozei, o persoană suferă adesea de insomnie și de pierderea apetitului. Boala prelungită duce la o deteriorare a stării generale, epuizarea corpului.

Tratamentul pediculozei

Se compune din gravarea păduchilor. Anterior folosite pentru aceste remedii populare: kerosen, oțet, ulei. Astăzi puteți cumpăra medicamente care sunt vândute în farmacie: șampoane, spray-uri și creme. Nu cu mult timp în urmă, pentru a scăpa de păduchi, era necesar să se taie sau chiar să se rade părul; mijloacele moderne de gravare nu necesită astfel de măsuri radicale. Singurul lucru pe care trebuie să-l țineți cont este nits. Acestea conduc la reapariția păduchilor, deci trebuie să efectuați gravura de mai multe ori, până la vindecarea completă.

Favus (scab)

Boala de origine fungică. Se caracterizează prin prezența coajelor galbene uscate pe scalp. Pe margini sunt groase, se scufundă în centru. În mijloc sunt firele penetrante. Însoțit de miros neplăcut de crustă și mâncărime. Când încercați să separați plăcile, pielea este rănită, rănile sângerau. Părul devine plictisitor, fragil și ușor de rupt. Favus este transmis prin contactul cu o persoană bolnavă, folosind bunurile sale personale. De asemenea, scabia poate răni animalele și păsările. Tratamentul scalpului cu favus se face într-un spital, în funcție de neglijență, poate dura 2-3 luni.

Scab tratament

 • Terapia antibacteriană.
 • Utilizarea medicamentelor antifungice.
 • Receptie de vitamine si imunomodulatoare.
 • Părul este tăiat, crustele sunt înmuiate cu uleiuri și îndepărtate.
 • Zonele afectate sunt murdare cu iod și unguent sulfuric-salicilic.

Scalp furunculoza

Boala inflamatorie a sacilor de păr. Cel mai adesea provocat de stafilococ. Intrând în scalp prin leziuni, microorganismul se dezvoltă, inflamă foliculul de păr și glandele sebacee din apropiere. Se formează umflături inflamate, în interiorul cărora se acumulează puroi. Când fierberea se maturizează și se rupe, conținutul său se întinde pe piele și provoacă apariția numeroaselor erupții.

Tratamentul pentru furunculoză

 • Pacientului i se prescrie un curs de antibiotice.
 • Dacă fierberea nu se deschide, procedați chirurgical.
 • Un ulcer nedeschis nu este tratat extern, acesta poate stimula doar accelerarea maturizării.
 • Îndepărtarea părului în jurul formării și efectuarea regulată a tratamentului rana bactericidă și inflamatorie pentru ameliorarea unguentelor.

Păr devreme greu

"Prietenii" de graying prematură sunt stresul și ecologia săracă.

Părul devine gri când pigmentul se pierde. Recent, acest lucru sa întâmplat mult mai devreme, iar în 70% dintre persoane primele semne apar la vârsta de 35 de ani. Mai mult, sa remarcat că bruneturile devin din ce în ce mai grave decât blondele. La 2% dintre persoane, graying începe la vârsta de 25 de ani. Ce a cauzat graying timpuriu? Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca conditiile negative de mediu, stresul, excesul de sarcina, anemia de deficit de fier si consumul inadecvat de vitamine. Este imposibil să se vindece parul gri devreme, dar la primele semne poate încetini procesul.

Tratamentul parului gri devreme

 • Recepția vitaminelor, preparate din fier, controlul nivelului hemoglobinei în sânge.
 • Respingerea obiceiurilor proaste.
 • Luând sedative, evitând stresul.
 • Întreaga odihnă, dormi cel puțin 8 ore pe zi.

Prevenirea bolilor de păr și scalp

 1. Aranjați mese. Dacă nu este posibil să echilibrați dieta zilnică, luați complexe de vitamine.
 2. Recepția vitaminelor în perioada de iarnă-primăvară, după boli grave, intervenții chirurgicale și respectarea dietelor pentru reducerea greutății.
 3. Pentru a păstra părul curat, să vă spălați părul la prima apariție a conținutului de grăsime, pentru a evita blocarea porilor pielii capului.
 4. Folosiți produse de îngrijire personală adecvate.
 5. Nu folosiți lucrurile altor persoane pentru igiena personală: piepteni, covoare, lenjerie.
 6. Monitorizați starea sistemului digestiv.
 7. Protejați părul de vreme, preveniți precipitarea.
 8. În sezonul rece pentru a proteja capul de hipotermie și în caz de supraîncălzire fierbinte.
 9. Nu vă spălați părul cu apă fierbinte.
 10. Nu efectuați colorări frecvente, încercați să utilizați mijloace de economisire.
 11. Folosiți un uscător de păr și dispozitive de încălzire cât mai rar posibil.
 12. După ce vizitați sanatorii, taberele și alte locuri de ședere pe termen lung, examinați capul pentru păduchi, mai ales dacă există mâncărime.
 13. Evitați să purtați pălării și peruci. Parul și benzile elastice nu ar trebui, de asemenea, să fie strânse și traumatice.
 14. Nu folosiți perii și piepteni cu metal sau cu dinți ascuțiți. Zgârieturi microscopice pe piele - poarta de intrare pentru bacterii.

Boli ale părului și scalpului provoacă disconfort, dau naștere la îndoială de sine, probleme psihologice și complexe. Problema este că nu toți oamenii într-o fază incipientă iau aceste boli în serios. Numai unitățile solicită imediat asistență de la un specialist. Dar, în stadiul inițial, aproape toate bolile sunt tratabile.