Una dintre cele mai comune forme specifice bolii este psoriazisul scalpului. Boala în sine nu constituie un proces infecțios, dar, cu toate acestea, boala are o natură inflamatorie.

Simptomele psoriazisului sunt foarte caracteristice bolilor fungice - pe cap se formează pete roșii sau roz care au o formă diferită.

În plus față de formarea leziunilor simple sau multiple pe piele, apar mâncărime, arsuri și inflamații.

Cauzele psoriazisului

De ce apare psoriazisul pe cap și ce este? Doctorii încă nu știu de ce unii oameni dezvoltă psoriazisul capului. Medicii periodic împing noi teorii și resping cele vechi. Cauzele bolii sunt adesea asociate cu o predispoziție genetică, iar factorii care provoacă apariția lor includ:

 1. Povara genetică - se demonstrează că părinții cu psoriazis au o probabilitate mai mare de a avea copii cu acest diagnostic.
 2. Încălcarea formării și maturizării celulelor epidermei, conform unei ipoteze, este principalul motiv pentru dezvoltarea bolii.
 3. Există, de asemenea, o ipoteză că cauza nu este în epidermă, ci în imunitatea organismului, care produce factori anormali care afectează negativ pielea.
 4. De asemenea, tulburările sistemului endocrin, conform unor cercetători, contribuie la dezvoltarea bolii.

Cea mai probabilă cauză a psoriazisului astăzi este considerată procese autoimune în corpul unei persoane bolnave.

Are părul să cadă?

Adesea, pacienții care suferă de boală sunt interesați de întrebare - poate fi observată căderea părului la psoriazis? Trebuie remarcat că chelie de masă nu se întâmplă. Dacă apare un astfel de proces, acesta este în cantitate nesemnificativă, deoarece foliculii de păr sunt adânci și boala nu le afectează.

Este psoriazisul contagios?

Această teamă este asociată cu apariția neobișnuită a psoriazisului și a istoriei sale. În antichitate, psoriazisul a fost în mod eronat considerat o formă a bolii teribile a lepra. Din motivele de mai sus pentru apariția psoriazisului, este clar că această boală nu poate intra sub incidența categoriei infecțioase. Prin urmare, răspunsul la întrebarea dacă este posibilă contractarea psoriazisului, unul - nu.

simptome

Psoriazisul scalpului este însoțit de apariția pe piele a unei erupții cutanate caracteristice, reprezentate de pete sau de cele mai multe ori plachete de la roz deschis până la maroniu-roșu. În majoritatea cazurilor, elementele erupției cutanate s-au infiltrat dintr-o palpare minimă palpată de elevație deasupra nivelului de piele sănătoasă până la o infiltrație severă de peste 1 mm.

La etapele inițiale, este posibil să existe doar difuz, fără manifestări inflamatorii și limite clare, descuamare abundentă sub formă de mătreață. Are o mare asemănare cu alte dermatoze ale capului, ceea ce complică foarte mult diagnosticul diferențial și tratamentul psoriazisului pe cap.

Simptomul cel mai tipic pentru psoriazis este "corona psoriazică" - tranziția procesului de la părul părului la pielea netedă a zonelor adiacente ale frunții, la zonele de deasupra auriculelor și în spatele lor, până la suprafața posterioară a lobilor urechi, a regiunii occipitale și a spatelui gâtului.

În funcție de zona și gravitatea simptomelor, există 3 grade de deteriorare a scalpului:

 1. Lumină - principala sa manifestare este apariția pe cap a unor mici leziuni unice, acoperite cu solzi subțiri de dimensiuni mici;
 2. Tratament sever - psoriazisul afectează complet scalpul, dimensiunea scalei este mult mai mare și sunt mult mai groase decât cu severitatea ușoară a bolii.

Studiile clinice arată că la majoritatea pacienților nu poate fi identificat un singur factor care să explice debutul bolii. Cel mai adesea există o combinație a mai multor dintre aceste motive, care dau motive pentru a atribui psoriazisului unei boli polietiologice.

Diferența dintre psoriazis și dermatită seboreică

Semne diagnostice diferențiate de psoriazis și dermatită seboreică:

 1. Pentru psoriazis, spre deosebire de diabet, caracterizat printr-o infiltrare mai pronunțată a elementelor erupțiilor cutanate datorate acantozei și hiperproliferării epidermei.
 2. Erupțiile la nivelul psoriazisului depășesc adesea părțile părului scalpului, pe frunte (așa-numita "coroană psoriazică"), pe gât, pe auricule.
 3. Peelingul psoriazisului este uscat, iar diabetul zaharat este mai greu.
 4. O mancarime mai pronuntata este observata in diabet.

De asemenea, este necesar să se examineze cu atenție și să se intervieveze pacientul pentru a afecta unghiile și articulațiile, prezența cărora poate să vorbească în favoarea psoriazisului și să influențeze în mod semnificativ tacticile viitoare ale terapiei.

Tratamentul psoriazisului scalpului

Când psoriazisul scalpului a fost diagnosticat, se aplică un set de măsuri în scopul tratamentului, incluzând:

 • terapie generala;
 • tratament local;
 • fizioterapie;
 • Tratamentul spa.

În cazuri ușoare de psoriazis al scalpului și absența progresiei, în majoritatea cazurilor, prescrierea preparatelor locale pentru tratament - șampoane, geluri, unguente, gudron etc. - este suficientă. În același timp, terapia unui proces inflamator progresiv continuu poate necesita utilizarea unui arsenal mai larg de preparate farmacologice de diferite grupuri și tehnici fizioterapeutice.

Cum se trateaza psoriazisul cu medicamente?

Medicii pot include astfel de medicamente în complexul terapiei generale:

 1. Complexele vitaminice și vitaminele C, A și grupa B;
 2. Mijloace de imunoterapie nespecifică: Pyrogenă, ATP, Aloe;
 3. Retinoidele aromatice: acetritină, etretinat, neotigazonă;
 4. Cytostatice: ciclosporină A, metotrexat;
 5. Soluție hemodez;
 6. Enterosorbante: Enterosgel, Sorbex;
 7. Anticorpi monoclonali: Adalimumab, Efalizumab, Thymodepressin;
 8. Imunodulatoare: Dekaris, Taktivin, Methyluracil, Leacadin, Splenin;
 9. Antihistaminice: cetirizină și altele;
 10. NVPS - Indometacin, Naproxen, Diclofenac;
 11. sedativele;
 12. Sânge autolog sangvinizat.

Includerea în cursul tratamentului cu medicamente corticosteroizi și citostatice este recomandabilă în cazul unui curs sever de psoriazis și severitatea semnificativă a simptomelor pe scalp. Acestea trebuie aplicate foarte atent: astfel de fonduri pot provoca o agravare a evoluției bolii.

Șampon pentru psoriazis al scalpului

Este posibil să se vindece psoriazisul pe cap cu șampoane? De regulă, folosirea chiar și a unui șampon foarte eficient nu este suficient. Cu toate acestea, utilizarea unor agenți speciali de vindecare în terapia complexă este o condiție prealabilă pentru succesul tratamentului.

 1. Frizerm tar - un șampon dermatologic medical care conține gudron de cărbune rafinat.
 2. Neutrogena T / Gel conține, de asemenea, gudron, are aceleași proprietăți ca și gudronul Friderm. Este acest șampon care are cele mai pozitive recenzii.
 3. Șampon "Tanah tar" conține gudron de mesteacăn foarte purificat, un complex de bioadditivi - provitamina B5, alantoină.
 4. Squafan S Laboratories Samponul Biorga este proiectat pentru igiena scalpului în timpul descuamării acute (peeling). Conține acid salicilic, resorcinol, ulei esențial de ienupăr roșu.
 5. Ducray Curtiol S - șampon pentru reglarea kerato-ului care conține curtiol, acid salicilic, tiosalicilat de zinc. Elimină descuamarea, calmează mâncărimea. Poate fi utilizat în combinație cu cremă keratoregulatoare Curtiol S.

Toate aceste șampoane ajută la reducerea procesului inflamator, ameliorarea sau reducerea pruritului, însă utilizarea șampoanelor nu este eficientă - tratamentul trebuie să fie cuprinzător.

Tratamentul topic contribuie întotdeauna la eficacitatea medicamentului. În stadiul progresiv al psoriazisului, 2% unguent salicilic și salidol boric vor fi de ajutor. Dacă există o componentă exudativă și o inflamație pronunțată, atunci veți avea nevoie de numirea cremelor și unguentelor cu corticosteroizi.

 1. hidrocortizon;
 2. Lorinden;
 3. Lokoid;
 4. Prednizolovaya;
 5. Advantan;
 6. sinaflana;
 7. Travokort;
 8. Dermoveit (cel mai puternic).

Aceste unguente sunt compuse din mesteacăn, pin, ienupăr și gudron de cărbune. Poate fi făcută sub formă de unguente și se poate lipi.

Dieta pentru psoriazisul capului

Alimentele ar trebui să fie uniforme. Porțiuni de produse alimentare ar trebui să fie mici, în conformitate cu principiul "mai bine este mai puțin, dar mai des." Ultima masă ar trebui să fie nu mai târziu de ora 19-00, iar noaptea este permis să bea un pahar de kefir sau iaurt.

 1. Trebuie să abandonezi complet băuturile alcoolice. Utilizarea lor în timpul remisiei poate provoca agravarea.
 2. Ar trebui exclusă din dieta mâncărurilor grase, picante și afumate.
 3. Nu sunt recomandate dulciuri - prăjituri, produse de patiserie, ciocolată, zahăr - toate ar trebui să fie interzise pentru psoriazis. Este permisă numai în cantități mici utilizarea de miere.

Dintre băuturi va fi un ceai util cu cătină albă, trandafir sălbatic sau frunze de coacăze negre.

Tratamentul spa

În timpul șederii dvs. în spitale este necesar să urmați următoarele proceduri:

 • helioterapie;
 • terapia cu nămol;
 • hidrogen sulfurat și înot în izvoare de hidrogen sulfurat.

Tratamentul se efectuează în sanatoriile din Crimeea, Pyatigorsk, Sochi, contribuie la reducerea frecvenței recidivelor și la remiterea pe termen lung.

Terapia PUVA

Terapia PUVA este o metodă fizioterapeutică de tratament, incluzând utilizarea unui medicament fotoactiv (psoralen) și iradierea pielii cu radiații UV cu undă lungă.

Experiența suficient de lungă de aplicare și feedback de la experți dovedesc eficacitatea terapiei PUVA în tratamentul diferitelor boli dermatologice (inclusiv psoriazis), în special în cazul unui curs persistent și al ineficienței altor metode terapeutice. Conform statisticilor, un efect pozitiv este obținut în aproximativ 80-85% din cazuri.

Regulile pentru îngrijirea părului

Pentru a obține o stare mai bună a părului și a scalpului, trebuie să respectați regulile de bază ale îngrijirii și recomandările medicului:

 1. Pentru a spăla capul numai cu șamponul special recomandat.
 2. Pieptanati-va parul cu un pieptene natural.
 3. Tratarea sistematică a scalpului cu amestecuri de dezinfectanți.
 4. Combinați-vă părul foarte atent, cu grijă, fără a răni scalpul.
 5. Încercați să vă uscați părul în mod natural fără a folosi uscător de păr.
 6. Pentru psoriazisul capului, stilul complicat care necesită utilizarea diferitelor produse de styling trebuie evitat.

Cum să scapi de psoriazis pe cap: 6 căi

Pacienții nu pot scăpa definitiv de psoriazis al scalpului. Boala dermatologică este exacerbată de stres, cosmetice inadecvate, reacții alergice, diete și obiceiuri proaste. Pentru a elimina umflaturile inflamate acoperite cu cântare din epiteliul mort, ajutați la remedii folclorice, dietă și medicamente hormonale cu proprietăți sedative.

Alimente din papule

Psoriazisul nu este transmis prin picături de aer sau sexual, dar nu poate fi vindecat. Medicamentele moderne elimină simptomele și măresc durata remisiunii. Dar medicamentele vor fi neputincioase dacă o persoană nu își revizuiește dieta, deoarece sănătatea și aspectul depind de calitatea produselor.

Un pacient cu boală dermatologică este contraindicat în ciocolată, cafea, produse de patiserie și băuturi care conțin pulbere de cacao. Smokeys și marinade, precum și o mare cantitate de sare, duc la exacerbarea simptomelor. Spice-ul reține fluidul în organism, încetinind procesele metabolice.

Papulele și mâncărimile vor dispărea dacă pacientul refuză prăjit, zahăr, grăsimi animale și conserve. Se va scoate mâncarea picantă și condimentele, sifon, ouă și legume de culoare roșie din meniu. Când exacerbarea psoriazisului pe cap exclude:

 • surse de carbohidrați simpli;
 • carne sub orice formă;
 • pâine albă și secară;
 • fructe de padure rosii si fructe;
 • alcool;
 • produse cu coloranți.

Componentele care cauzează psoriazis sunt înlocuite cu pești sănătoși, semințe de in și nuci. Acestea furnizează organismului vitaminele B și aminoacizii, care normalizează activitatea sistemului nervos, restabilește pielea și accelerează metabolismul.

Procesele metabolice sunt activate datorită surselor de carbohidrați complexe. Acestea includ cereale, pâine de porumb și pâine uscată. Băuturile cu lapte acru sunt introduse în dieta unui pacient cu psoriazis: ryazhenka, iaurturi naturale fără zahăr și aditivi, chefir și, de asemenea, brânză de vaci. Salate utile din legume verzi, îmbrăcate cu ulei de măsline, precum și fructe de nuanțe neutre: mere, piersici, pere, banane.

Alimentarea în timpul exacerbării psoriazisului este utilizată fracționată. Între porțiuni face o pauză de trei ore. Asigurați-vă că beți apă curată, care ajută organismul să lupte cu inflamația, metabolismul lent, toxine și toxine.

Metode medicale și cosmetice

Persoanele cu boală dermatologică nu se potrivesc cu șampoanele obișnuite și cu balsamurile. Spalarea scalpului, care a format papule și cruste, se recomandă cu medicamente antiinflamatorii speciale:

 • Algopiksom;
 • Sulsenoy;
 • Nizoralom;
 • Frizer cu gudron;
 • Sebozolom;
 • Skvafanom.

Șampoane adecvate pentru copii care nu provoacă alergii, precum și medicamente cu sulf, gudron, ketoconazol, zinc și acid salicilic. Suplimentele absorb în piele, mâncărime liniștitoare. Psoriazisul remedii reduce inflamația, hidratează epiteliul și prelungește remisia. Pentru recuperarea accelerată a samponului, trebuie utilizată în mod corespunzător:

 • Tratați părul umed, spumați și lăsați timp de 5-6 minute.
 • Aplicați o remediere timp de cel puțin 2 luni și mai bine - 3-4.
 • Spălați-vă părul cu șampon psoriazis de trei ori pe săptămână.

Aplicați medicamentul de două ori: prima porție spală murdăria, sebumul și epiteliul de piele moartă, iar a doua parte se saturează cu componente antiinflamatoare.

Șampoanele suplimentează unguente. Stadiul inițial al psoriazisului este tratat cu produse care conțin zinc, naftalină, gudron și valicilă. În farmacie, puteți cumpăra creme și paste ieftin:

 • ihtiolovaya;
 • salicilic mercur;
 • sulf-gudron;
 • Naftalan;
 • zinc;
 • salicilic;
 • rezorcina.

Pastele și unguentele sunt înlocuite cu loțiuni cu vitamina D3 sau ditranol. Primul grup include Dayvoneks și Psorkutan, al doilea grup include Tsignoderm, Psorax și Dyrastik. Loțiunile și unguentele pentru psoriazis completează terapia cu ultrasunete. Procedura se desfășoară într-un spital sau centre specializate. Soarele cu psoriazis sub lumina naturală a soarelui trebuie făcut cu grijă pentru a nu provoca exacerbarea simptomelor.

Boala dermatologică lansată este tratată cu unguente cu glucocorticosteroid. Medicamentele hormonale elimină rapid inflamația, dar duc la o scădere a imunității. Adesea, după întreruperea tratamentului, papulele apar din nou.

Complexul multivitaminic cu acid folic și nicotinic ajută la psoriazisul capului. Un pacient poate încerca Pyrogenal sau Picamillon.

Comprese de casă

Petele de fulgi se înmoaie cu compresele componentelor la îndemână. Se hidratează și elimină inflamarea unui amestec de uleiuri nerafinate: măsline, floarea-soarelui, migdale, nucă de cocos și caise. Într-un castron, amestecați 2-3 componente și încălziți masca într-o baie de apă. Mișcările de masaj s-au frecat în scalp, înfășurate cu un capac din plastic. Medicamentul pe bază de ulei este lăsat peste noapte, iar dimineața spală resturile cu o mușcătură de mere diluată cu apă. Se utilizează în schimb glicoimolină și listerină. 60 ml din medicamentul selectat ia 0,5 litri de lichid cald.

Crema de hrănire pentru psoriazis este fabricată din ulei de ricin. Se amestecă 15 ml de componentă cu vitaminele E, A și D lichide. Introduceți 10-15 picături din fiecare aditiv în ulei cald și frecați ușor amestecul în masa inflamată. Înfășurați capul cu un strat aglomerat și un prosop pentru a mări digestibilitatea nutrienților.

Simptomele de psoriazis elimina flori de trifoi. Într-o pungă de tifon dens se toarnă 6-7 ani. l. plante uscate. Sticla se scufundă timp de 5 minute în apă clocotită și apoi se stoarcă ușor. O lingură caldă este aplicată în zona problemei până când se răcește. Ceaiul de flori din trifoi este administrat pe cale orală, dar fără miere sau zahăr.

Măștile de muștar măresc circulația sângelui în scalp. Reduce iritarea, calmeaza mâncatul. Pasta medicamentată este fabricată din pulbere de muștar. Apa caldă este introdusă în produsul uscat în porții mici, până când se obține o masă groasă, asemănătoare cu cea de zăpadă în consistență.

Masca este răspândită într-un strat subțire deasupra scalpului. Zonele tratate sunt acoperite cu un strat agățat, o eșarfă de lână sau o eșarfă este legată deasupra. Mustar medicina păstrat până la o senzație puternică de arsură. Restul pulberii sunt spălate cu decocții pe bază de plante, care calmează pielea înroșită.

Rețete cu celandină

Celandină are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. Masti, decoltari si lotiuni din planta reduc papulele, inmoaie crusta de la epiteliul mort si elimina rapid simptomele psoriazisului.

Proliferarea plăcilor oprește infuzia de tulpini uscate. Într-un mortar, 50-60 g de crenguțe sunt amestecate împreună cu frunzele și inflorescențele. Celandine și 500 ml de alcool sau de înaltă calitate de vodcă sunt amestecate într-un borcan sau sticlă. Infuzarea filtrului de fildeș în timpul săptămânii. În primul rând, 2-3 picături de medicament sunt aplicate pe încheietura mâinii sau pe antebraț. Dacă nu există nici o erupție cutanată sau umflare, se freacă în scalp. Tinctura este lăsată pe piele să se usuce, iar apoi părul se spală cu decoct de mușețel. Băutura din plante protejează împotriva iritațiilor și arsurilor.

Unguentul pentru psoriazis este preparat din celandină proaspătă. Planta este ruptă în mănuși de cauciuc. Clădițele verde sunt măcinate cu un măcinător de carne sau un mixer. Măsurați 30 g de ciuperci suculentă și amestecați cu celelalte componente:

 • două alb biciuite;
 • un pahar de vaselină;
 • 30 g miere.

Ouăle sunt folosite proaspete, nu se adaugă gălbenușuri la medicament. Produsele sunt amestecate cu o măturică până când sunt netezite. Puteți încălzi masa într-o baie de apă, astfel încât jeleul de petrol să se înmoaie. Dar temperatura nu trebuie să depășească 60 de grade.

Unguentul frecat în rădăcini curate, se lasă o jumătate de oră. Un remediu, ca o tinctură, se spală cu decoct de musetel, care neutralizează sucul de celandină și îndepărtează mâncărimea.

Vinul roșu este recomandat pacienților care nu au timp pentru comprese și măști frecvente. Alcoolul este amestecat cu suc, care este stors din 300 g de celandină proaspătă. Într-o soluție caldă, înmuiați bumbacul, acoperiți compresa cu o pungă de plastic și mergeți la culcare. Lotiunea se face seara, o data pe zi. Dimineața, părul se spală cu bulion de musetel încălzit.

Homogene unguent

Lansarea psoriazisului este eliminată prin intermediul a 50 g de gudron farmaceutic și 50 de comprimate zdrobite "Ascorutin". Prima componentă se usucă și se dezinfectează, al doilea hrănește pielea cu vitamina C, care este necesară pentru refacerea epiteliului.

În stadiul inițial, o boală dermatologică este tratată cu o mască de argilă albastră. Componenta uscată este diluată cu apă sau decoct de pe bază de plante. Lenjerie adecvată, salcie, urzică, brusture și musetel. Într-o pastă groasă de lut și o bază lichidă se adaugă 2-3 vârfuri de sare de mare. Dacă cristalele sunt mari, sunt mestecate într-un mortar. Masca nu este frecată și se răspândește ușor pe zonele inflamate. Lăsați să se usuce lutul și apoi spălați resturile de șampoane medicale.

Psoriazisul va opri unguentul de miere. 20 ml de suc de Kalanchoe se toarnă într-un castron, amestecat cu 5 picături de ulei de eucalipt. Duty 1 lingura. l. miere, amestecați până se freacă și se freacă în scalp. După clătire, zonele inflamate sunt umezite cu cremă pentru bebeluș cu vitamina E.

Un rezultat rapid este unguent de dovleac:

 1. Carnea portocalie împreună cu coaja este tăiată în felii subțiri. Răspândiți-l pe o tigaie uscată, acoperită cu hârtie de pergament.
 2. Dovleacul se coace la temperatura minimă până când tot sucul se evaporă.
 3. Piesele uscate se framanta. Pudra este depozitată într-o pungă de țesături.
 4. În fiecare seară este pregătit un amestec de țelină, usturoi și ceapă. Băuturile sunt luate în proporții egale.
 5. Medicamentul este frecat în placă din sucuri proaspăt stoarse și presărat cu pulbere de dovleac pe partea de sus.
 6. Unguentul vegetal este lăsat peste noapte. Un cap de duș și o eșarfă caldă sunt așezate pe cap.

Uleiurile esențiale de ylang-ylang, smirnă, oregano, lemn de santal și geranium accelerează recuperarea. Se adaugă ingrediente medicinale la măști și loțiuni, precum și decocții pentru clătire. Se diluează 5 picături de ulei esențial cu 10-15 ml de cătină de mare sau ulei din semințe de in, se încălzește și se freacă. Lăsați timp de 8 ore.

Psoriazisul va scădea dacă pacientul combină o dietă cu medicamente pentru uz intern și baloane de medicină sau farmacie. Uleiul natural și decocțiile pe bază de plante vor opri răspândirea plăcilor, iar unguentul de casă va elimina papulele și coaja. După recuperare, persoana trebuie să rămână la o dietă, să evite alcoolul și stresul și, de asemenea, să nu folosească un uscător de păr și un pieptene cu dinți ascuțiți, pentru a nu răni scalpul.

Psoriazisul pe cap

Psoriazisul este o boală dermatologică neinfecțioasă cu un curs cronic. Patologia are o natură recurentă și se manifestă sub formă de leziuni ale pielii.

Scalpul psoriazis este cea mai obișnuită formă a acestei boli. Semnele clinice ale patologiei sunt patchii roșiatice care acoperă scalpul, inflamația și mâncărimea.

Psoriazisul pe cap nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătate, dar provoacă adesea dezvoltarea unor complexe psihologice și chiar cauzele excluziunii sociale, din cauza aspectului inestetic al pacienților: deoarece această parte a corpului este întotdeauna la vedere, iar crusta neatractiv nu se poate ascunde de alții. Boala poate apărea la persoanele de orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri.

Cauzele bolii

Ce face această patologie? Cauza oricărui tip, inclusiv psoriazisul scalpului, devine o încălcare a procesului normal al proceselor metabolice. Deoarece boala nu aparține infecțioasă, transmisia sa este imposibilă într-o manieră gospodărească sau în aer. Psoriazisul este, în esență, o consecință a răspunsului inadecvat al organismului la stimulii externi, exprimat sub forma unei creșteri excesive și a unei divizări rapide a celulelor stratului superior al scalpului. Deci, durata normală a ciclului de diviziune celulară, reînnoirea lor este de aproximativ 25 de zile. Psoriazisul provoacă accelerarea procesului, prin urmare, timpul ciclului este redus la 5 zile. Rezultatul este o stratificare a celulelor noi pe vechi, care pur și simplu nu au timp să se desprindă, precum și formarea de zone de inflamație, tuberculi, noduli albi roz, acoperite în partea de sus cu scări mari ale epiteliului. În timp, ele fuzionează, ducând la pete roșii mari. De regulă, crăpăturile de pe cap nu afectează creșterea părului și nu duc la căderea părului.

Cauzele specifice ale psoriazisului la cap nu sunt încă pe deplin identificate. Astăzi există mai multe teorii de origine. În conformitate cu una dintre cele mai populare, există două tipuri de boală:

 1. Primul se dezvoltă datorită defecțiunilor sistemului imunitar ereditar. Acest formular apare în principal până la 25 de ani.
 2. Simptomele psoriazisului celui de-al doilea tip apar în grupul de vârstă mijlocie - aproximativ între 37-40 de ani și peste. Această formă afectează mult mai des placa de unghii, articulațiile, mult mai puțin frecvent - scalpul.

Susținătorii unei alte teorii susțin că boala se poate dezvolta numai datorită funcționării insuficiente a sistemului imunitar datorită influenței diferiților factori:

 • stres;
 • malnutriție;
 • boli infecțioase;
 • climă rece;
 • luând băuturi alcoolice.

Este bine cunoscut faptul că băuturile alcoolice agravează cursul psoriazisului.

Severitatea bolii este, de asemenea, afectată de utilizarea anumitor produse: oțet, ciocolată, piper. Conform acestei teorii, psoriazisul este considerat o boală sistemică. Aceasta înseamnă că, din cauza unor tulburări grave în funcționarea sistemului imunitar, procesul patologic din scalp se poate răspândi în organele interne sau în țesuturi, ducând la artrită psoriazică.

Susținătorii tuturor teoriilor existente de astăzi sunt de acord cu un singur lucru: psoriazisul este o boală multifactorială, iar dezvoltarea lui este asociată din mai multe motive. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:

 • încălcarea proceselor metabolice;
 • tulburări endocrine;
 • modificări imunologice;
 • prezența focarelor de inflamație în organism;
 • boli infecțioase;
 • schimbarea stării hormonale - acest motiv este relevant în perioada de adolescență, în timpul sarcinii și la începutul menopauzei;
 • leziuni care duc la violarea pielii capului;
 • boli ale tractului digestiv;
 • tensiune nervoasă;
 • stări stresante;
 • expunerea prelungită la frig pe piele;
 • expunerea la compuși toxici;
 • consumul de droguri;
 • obiceiuri proaste.

Localizarea leziunilor pe cap

Psoriazisul pe scalp este cea mai obișnuită formă a bolii. Apare în mai mult de 60% din cazuri. În absența tratamentului, patologia se transformă adesea în forme mai grave. Leziunile psoriazice sunt localizate în special în următoarele domenii:

 • pielea peste urechi, în spatele lor, lobile urechii;
 • frunte, partea occipitala;
 • spatele gâtului;
 • despărțirea părții părului.

Formele bolii

Cum arată această boală neplăcută, depinde de stadiul specific al procesului patologic. Psoriazisul are loc în două forme:

 • lumina - principala sa manifestare este apariția pe cap a mici leziuni unice, acoperite cu scări subțiri de dimensiuni mici;
 • severă - psoriazisul afectează complet scalpul, dimensiunile scalei sunt mult mai mari și sunt mult mai groase decât cu boală ușoară.

etapă

În timpul patologiei există mai multe etape:

 1. Progresiv, în timpul căruia apar elemente noi și erupții deja existente răspândite la periferie (așa-numitul fenomen Kebner).
 2. Staționare - în această fază nu apar elemente patologice noi, dar și cele vechi nu dispar.
 3. Regresiv, în timpul căruia simptomele psoriazisului capului dispar treptat, erupțiile fiind înlocuite cu pete fără pigment.

În funcție de perioada de manifestare a bolii, ele disting formele de toamnă, intersezon și vară.

Simptomele psoriazisului pe cap

Semnele inițiale de psoriazis pe cap sunt leziuni psoriazice. Inițial, erupția cutanată apare ca o papule colorată în roz, este rotunjită, acoperită cu cântare mici în partea superioară. O caracteristică caracteristică a acestor papule este creșterea periferică, însoțită de formarea plăcilor.

 1. În stadiul incipient al bolii nu există simptome clinice pronunțate. Majoritatea pacienților nu prezintă plângeri.
 2. Dezvoltarea patologiei conduce la apariția unei fracturi ușoare, care este însoțită de mâncărimi și iritații ale pielii.
 3. Următoarea etapă se caracterizează prin adăugarea procesului inflamator, creșterea mâncării și iritației.
 4. Îngrijirea pielii provoacă fisuri mici, abraziuni, răni.
 5. Progresia ulterioară a procesului patologic conduce la înlocuirea peelingului cu plăci de dimensiuni mari, îngroșarea și coagularea pielii.
 6. Un simptom tipic al psoriazisului este peeling celulele epiteliale pe scalp și formarea de mătreață albicioasă.
 7. În timp, cântarele cresc în dimensiune, se îngroaș și încep să semene cu fulgi albi.
 8. Pielea este acoperită cu plăci mari de roșie, se observă o creștere a mâncării. Pieptenele și iritarea atunci când sunt expuse la o perie de par, duc la agravarea procesului și la progresia ulterioară a bolii.
 9. Există o scădere semnificativă a elasticității pielii, rezultând astfel că este ușor rănită.
 10. Progresia ulterioară a psoriazisului se manifestă prin simptome mai pronunțate: exfolierea activă a umflăturilor și plăcilor formate pe capetele capului cu apariția de cântare cenușii, care acoperă treptat toată pielea sub păr.
 11. Lipsa tratamentului duce la răspândirea procesului dincolo de linia parului.

Simptomele bolii la copii


Manifestările bolii la nivelul capului la un copil într-o anumită măsură diferă de simptomele la adulți. Psoriazisul din copilărie se desfășoară în următoarea secvență:

 • vizibilă roșeață a pielii;
 • umflarea umedă a pielii (macerare);
 • începutul cântărilor;
 • acumularea de scări în anumite locuri.

La copiii din grupa de vârstă mai mică, patologia seamănă cu formarea erupțiilor cutanate. Are un curs lung și este destul de dificil de tratat.

Metode de diagnosticare

Pentru a prescrie cursul corect al tratamentului, diagnosticul este necesar în primul rând.

 1. Diagnosticul inițial al psoriazisului pe cap se bazează pe:
  • întrebarea pacientului, plângerile lui de mâncărime, peelingul pielii;
  • examinarea externă, care a evidențiat erupții caracteristice, prezența cântarelor etc.;
  • istorie.
 2. Un punct important de diagnosticare este identificarea simptomelor specifice caracteristice tuturor formelor de psoriazis, inclusiv cu localizare pe scalp. Aceste simptome se numesc triada psoriazică. Acesta include:
  • Simptom de pete stearice: după răzuire, suprafața papulelor dobândește o nuanță albă, începe separarea cântarului stearic.
  • Fenomenul filmului final: ca rezultat al îndepărtării cântarelor din zonele de localizare a leziunilor, suprafața pielii devine strălucitoare și roșie.
  • Simptom Auspittsa. Alte nume: un simptom al rocii de sânge, hemoragie punctuală, Polotebnova. Răzuirea zonelor afectate (după apariția colorantului stearic și a filmului terminal) conduce la apariția sângerării punctuale.
 3. Diagnosticul se efectuează, de asemenea, pe baza fenomenului Koebner - apariția unei erupții caracteristice pe scalp aproximativ 10-15 zile de la debutul bolii.
 4. Debutul fazei de regresie a psoriazisului este diagnosticat pe baza unui alt simptom numit simptomul lui Voronov - apariția unui inel luminos în jurul papulelor de pe cap.
 5. Pentru a clarifica diagnosticul efectuat:
  • examinare microscopică a cânilor de piele;
  • biopsie cutanată - desemnată în scopul examinării histologice.

În prezența psoriazisului sunt detectate:

 • hiperkeratoza;
 • o subțiere sau o lipsă ascuțită a stratului granular al dermei;
 • umflarea dermei prickly;
 • prezența focarelor de acumulare de granulocite neutrofile, creșterea cărora duce la migrarea focarului sub stratum corneum, urmată de formarea microabservelor.

Tratamentul bolii

Pentru a trata psoriazisul pe scalp, se aplică un set de măsuri, inclusiv:

 • terapie generala;
 • tratament local;
 • fizioterapie;
 • Tratamentul spa.

Terapie generală

Esența tratamentului medical general al psoriazisului capului constă în prescrierea următoarelor medicamente:

 • sedative;
 • alergen;
 • antihistaminice;
 • mijloace de imunoterapie nespecifică: pirogenic, ATP, aloe, etc;
 • complexe de vitamine;
 • imunomodulatori: decaris, taktivin, splenin, metiluracil, leucadin;
 • aromate retinoide - etretinate, acitretin;
 • citostaticelor;
 • corticosteroizi;
 • soluție hemodez pentru picurare intravenoasă;
 • sânge autolog sânge calificat.

Includerea în cursul tratamentului cu medicamente corticosteroizi și citostatice este recomandabilă în cazul unui curs sever de psoriazis și severitatea semnificativă a simptomelor pe scalp. Acestea trebuie aplicate foarte atent: astfel de fonduri pot provoca o agravare a evoluției bolii.

Este posibilă tratarea psoriazisului cu ajutorul antibioticelor numai în cazul atașării unei leziuni infecțioase a scalpului.

Droguri și remedii pentru tratamentul local

medicamente

De la medicamentele medicale pentru tratamentul manifestărilor locale de psoriazis se utilizează

 • unguente keratoplastice: ihtiol, gudron de sulf, naftalan, salicilic;
 • unguente glucocorticoide - acestea sunt prescrise numai în caz de boală severă.

Un mijloc eficient de tratament local este Solkoderm. Preparatul conține acizi concentrați. Solkoderm este produs sub forma unei soluții care ar trebui să trateze zonele afectate ale scalpului.

Medicamente psihotrope

Este, desigur, imposibil să tratăm psoriazisul pe cap în sine, cu ajutorul acestui grup de medicamente. Medicamentele psihotrope sunt folosite pentru:

 • reducerea sau eliminarea bolilor concomitente de depresie, anxietate crescută, fobie socială;
 • creșterea rezistenței pacientului la stres;
 • reducerea frecvenței și severității exacerbărilor bolii pe fondul tensiunii nervoase;
 • îmbunătățirea calității somnului;
 • reduce mâncărimea (se referă la medicamente care au un efect suplimentar antihistaminic).

Pentru psoriazis se folosesc următoarele remedii:

 • antidepresive;
 • anxiolitice;
 • dispozitive de stabilizare a dispoziției;
 • antipsihotice.

Utilizarea acestor medicamente pentru tratamentul psoriazisului este asociată cu un anumit risc de exacerbare a bolii, incluzând o probabilitate ridicată de a dezvolta afecțiuni care nu sunt inhibate de medicamentele convenționale pentru psoriazis. În special, acest lucru se aplică antidepresivelor serotoninergice (fluoxetină, paroxetină). Antipsihoticele provoacă adesea o creștere a cantității de hormon de creștere și a prolactinei din sânge, ceea ce duce la o severitate mai mare a simptomelor psoriazisului.

șampoane

Este posibil să se vindece psoriazisul pe cap cu șampoane? De regulă, folosirea chiar și a unui șampon foarte eficient nu este suficient. Cu toate acestea, utilizarea unor agenți speciali de vindecare în terapia complexă este o condiție prealabilă pentru succesul tratamentului. Ca agenți terapeutici, s-au dovedit bine:

 • Frigoriu de gudron;
 • Friederm Zinc;
 • Neutrogena T / Gel;
 • T / Sal;
 • Tegrin;
 • Aloe vera.

Pe scalp, psoriazisul poate fi tratat cu următoarele tipuri de șampoane:

 • : Algopix, Lush, Tana, "911", Terva Shampoo Tjarscampo, Alphosyl;
 • Ketoconazol șampoane: Ketozoral, Nizoral, Perhohot. Sebozol;
 • copii: Neutral-Baby, Hipp, copilul lui Johnson, Peanut, Me și Mama.

Fizioterapie și alte tratamente

Pentru tratamentul psoriazisului pe cap, se iau următoarele măsuri:

 • Terapia PUVA;
 • radiații ultraviolete;
 • hidroterapie;
 • eroziune laser cu iradiere;
 • hemosorbția;
 • schimb de plasma.

Tratamentul spa

Cursul tratamentului cu sanatoriile din Crimeea, Pyatigorsk, Sochi ajută la reducerea frecvenței recidivelor și la remisia pe termen lung. În timpul șederii dvs. în spitale este necesar să urmați următoarele proceduri:

Sfaturi pentru medicina tradițională

Cum de a vindeca psoriazisul pe cap, folosind rețete populare? Ca mijloace independente, ele nu sunt suficient de eficiente. Dar utilizarea suplimentară a rețetelor de casă pentru tratamentul psoriazisului pe scalp este destul de eficientă.

Rețeta 1

300 de grame de bomboane de plante medicinale, stoarceți sucul din masa rezultată. Se adaugă 30 ml de vin rosu uscat. Umpleți scalpul afectat cu acest amestec. Lăsați timp de cel puțin 15 minute, apoi clătiți bine.

Rețetă 2

Lubrifiați infuzia de alcool scalp de celandină. Pentru a prepara un sfert de ceasca de iarba uscata, se toarna jumatate de litru de alcool si se lasa cateva ore. Acest remediu popular pentru psoriazis are un efect puternic și poate provoca iritarea pielii. Dacă apar senzații neplăcute, trebuie să fie spălată cu un agent neutru și clătită cu extract de mușețel.

Rețeta 3


Tinctura preparată pe baza coșurilor de floarea-soarelui are un efect pronunțat antiinflamator și previne înmulțirea bacteriilor. Următorul remediu recomandat de medicina populară este potrivit pentru tratamentul psoriazisului, însoțit de leziuni infecțioase în zonele scalpului.

Două coșuri de floarea-soarelui trebuie să fie spălate bine, tocate și tocate aproximativ 100 ml de vin alb. Închideți vasele cu un capac și lăsați timp de 48 de ore, apoi stoarceți sucul. Ar trebui folosit ca o compresă. De asemenea, se recomandă pur și simplu să lubrifiați pielea cu tinctura de floarea-soarelui.

Rețetă 4

Se amestecă vaselină sau vaselină (300 g) cu două proteine ​​de ouă de pui, se adaugă o lingură de miere de tei și o lingură de plante de țesut de câmpie, care este pulverizată în pudră. Lubrifiați unguentul cu pielea afectată.

Rețeta 5

Psoriazisul pe cap poate fi vindecat prin utilizarea tulpinilor sălbatice de la domiciliu. Ramurile uscate trebuie să fie arse, cenușa este colectată într-un vas curat, amestecat cu aceeași cantitate de vaselină și folosit ca un unguent. De regulă, cu aplicarea zilnică, efectul apare într-o săptămână. Deoarece un astfel de instrument conduce la o contaminare rapidă a părului, se recomandă să fie spălate zilnic cu săpun de gudron sau cu un șampon medical special.

Rețetă 6

Tratamentul cu ajutorul unor remedii folclorice implică și utilizarea infuziilor și decocturilor pentru uz intern.

Una dintre rețetele eficiente pentru psoriazisul pe cap este un extract de coacăz. Ar trebui să fie consumat în 1/2 ceasca (de preferat după o masă - aproximativ o oră). Pregătiți instrumentul după cum urmează: se toarnă o lingură de flori mai mari 450 ml de apă clocotită, insistă o jumătate de oră.

Rețetă 7

Următoarea colecție recomandată de medicina tradițională este destul de eficientă pentru tratamentul psoriazisului capului:

 • root devyasila;
 • flori de brad;
 • frunze de frunze de frunze;
 • coapsa (iarba);
 • calamus rădăcină;
 • Sunătoare;
 • rostopasca.

Toate componentele sunt amestecate în proporții egale. Lingura de desert a amestecului preparată cu 250 ml de apă. Luați nevoie de ½ cești.

Rețetă 8

Se amestecă o lingură de miere de albine cu ouă și o cantitate mică de șampon pentru copii. Aplicați în zona afectată, lăsați un sfert de oră, clătiți.

Tratarea uleiului

Un excelent remediu acasă pentru psoriazisul capului este o compresă de ulei. Cel mai bun rezultat poate fi obținut prin aplicarea acestuia după șamponare. Se comprima folosind un amestec încălzit de uleiuri vegetale - arahide și măsline. Produsul este frecat ușor în piele cu mișcări de masaj, purtând un capac de duș pe partea de sus. Procedura se efectuează cel mai bine seara și dimineața spălați-vă părul. Uleiul se îndepărtează cu ușurință folosind o soluție de oțet de cidru de mere, glicotimolină sau listerină (aproximativ un sfert de ceașcă pe ½ litru de apă).

Tratarea termică a uleiului

În cazul psoriazisului pe cap, amestecul de ulei este, de asemenea, recomandat pentru tratament termic. Pentru al menține, veți avea nevoie de un capac termic (capac de căldură).

 1. Spălați cu atenție părul cu șampon (medical sau pentru copii).
 2. Ștergeți ușor cu un prosop.
 3. Îndepărtați vârfurile degetelor într-un amestec pre-gătit de uleiuri de măsline și arahide și frecați-le în zonele afectate.
 4. Setați termocapul la modul temperatură medie și puneți-l pe cap. Durata procedurii este de 20 de minute.
 5. Scoateți capacul, clătiți ușor părul cu un șampon special pentru psoriazis.
 6. Pentru efectul optim, clătiți cu o oțet slab sau soluție de lamaie, masați și lăsați timp de 5 minute.
 7. Clătiți cu apă curată.

Glicotimolina, lavorisul, listerina pot fi pur și simplu frecate frecvent în scalp în timpul exacerbării simptomelor psoriazisului, cu peeling crescut, iritație sau mâncărime.

Regulile pentru îngrijirea părului

Cu psoriazisul capului, părul are nevoie de îngrijire specială. Respectarea regulilor de bază împreună cu măsurile necesare pentru tratarea bolii va ajuta la obținerea unei îmbunătățiri semnificative a stării pielii.

 1. Capul trebuie spălat cu șampoane recomandate.
 2. Utilizați numai un pieptene natural.
 3. Prelucrarea zilnică a produselor de igienă cu soluții dezinfectante.
 4. Îngrijiți-vă părul cu atenție, foarte atent, evitând deteriorarea plăcilor.
 5. Dacă este posibil, este mai puțin probabil să utilizați un uscător de păr. Porniți-l în modul temperatură medie și păstrați-l la o distanță de 30 cm de la cap.
 6. Evitați procedurile în care este posibilă vătămarea pielii psoriazice și a erupțiilor cutanate. Nu folosiți ciorapi, curbători.
 7. În caz de boală severă, este mai bine să faceți o tuns scurt, deoarece utilizarea frecventă a unguentelor, cremele poluează puternic părul și trebuie spălate zilnic.
 8. În caz de psoriazis, coafuri complexe, stilul ar trebui evitat și, dacă este posibil, este mai puțin probabil să se strângă părul cu o bandă elastică.

profilaxie

Măsurile preventive pentru a preveni reapariția bolii la psoriazis includ:

 • igiena personală.
 • renunțarea la fumat;
 • excluderea băuturilor alcoolice;
 • prevenirea situațiilor stresante;
 • raționalizarea muncii și odihnei;
 • luând vitamine;
 • aderarea la o dietă specială.

Dieta pentru psoriazis este foarte importanta. Este necesar:

 • limita cantitatea de grăsimi, carbohidrați, zahăr;
 • renunta la prajit;
 • exclude condimente picante, condimente, marinate, conserve, condimente - tot ceea ce irită stomacul și intestinele și provoacă înfundarea corpului.

Cum să tratați psoriazisul scalpului

Psoriazisul este o boală cronică de piele de tip non-infecțios, aparținând grupului de herpes scalabil, care este adesea localizat pe cap. Capabil să provoace încălcări grave în starea fizică și psihică a unei persoane. Principalul pericol al psoriazisului în posibila dezvoltare a formelor psoriazice de artrită și hepatită. Dar știind cum să tratați psoriazisul pe cap, puteți evita astfel de consecințe grave.

Aceasta este apariția unei erupții pe scalp.

motive

Psoriazisul este o boală netransmisibilă, cu factorii pentru care se consideră a fi:

 1. Efect mecanic frecvent asupra pielii capului, sub formă de frecare, frecare, pieptănare intensivă.
 2. Utilizarea cosmeticelor pentru îngrijirea părului care irită pielea.
 3. Reacții alergice caracterizate printr-un aspect constant.
 4. Parul uscat și pielea capului, manifestată sub formă de matreata, care este cauza dezvoltării psoriazisului seboreic.
 5. Stres și depresie frecventă.
 6. Prezența bolilor non-infecțioase.
 7. O schimbare bruscă a stilului de viață, manifestată prin respingerea obiceiurilor proaste sau după o dietă rigidă, precum și prin condițiile meteorologice care se deplasează într-o altă zonă climatică.
 8. Predispoziție ereditară.
 9. Tulburări hormonale.
 10. Mâncare greșită și precoce.
 11. Abuzul de obiceiuri proaste.

simptome

Imaginea clinică a bolii depinde de tipul de psoriazis:

1. Placă

Cea mai comună formă a bolii este diagnosticată la aproape 90% dintre pacienții cu psoriazis. Caracterizată de următoarele caracteristici:

 • Zonele inflamate ale pielii capului sunt de culoare roșie și sunt acoperite pe partea de sus cu piele gri, care este uscată și solzoasă. La locul rănirii, se observă o creștere locală a temperaturii;
 • Stratul cenușiu poate fi îndepărtat cu ușurință, iar pielea roșie sub el este rănită rapid și sângerează.

Astfel de zone ale pielii afectate sunt numite placi psoriazice. Ele tind să crească în dimensiune, să se îmbine cu alte plăci, formând astfel grupuri întregi.

2. Teardrop

Manifestată sub formă de leziuni cutanate, asemănătoare cu picăturile, în care există uscăciune, înroșire și umflături. Cauza principală a psoriazisului în formă de intestin este infecția streptococică.

3. Pustular

Forma cea mai severă de psoriazis, caracterizată prin apariția pe piele a capului bulelor sau a blisterelor, umplută cu un lichid limpede, pustule. Pielea din jurul acestor leziuni devine roșeață și umflături. În forma pustulară a psoriazisului, există o probabilitate mare de exacerbare atunci când lichidul limpede din interiorul buruienilor dă loc la conținutul purulent.

Psoriazisul pe capul unuia dintre cele trei tipuri poate fi vindecat: fotografie înainte și după.

etapă

Dezvoltarea psoriazisului scalpului se caracterizează prin stadializarea:

 1. Progresiv. Etapa inițială este cauzată de apariția unui număr mare de formațiuni mici, care tind să crească rapid și să se unească.
 2. Staționare. În acest stadiu, există o încetare a creșterii plăcilor, care încep să fie acoperite cu scale.
 3. Regresiv. Există o resorbție a plăcilor, o descreștere a aspectului pielii capului și formarea devine palidă.

tratament

Măsurile terapeutice care vizează eliminarea psoriazisului se caracterizează prin complexitate, care implică atât efecte interne cât și externe asupra bolii. Principalele remedii pentru psoriazis pe cap sunt:

1. Medicatie


În prezența formelor moderate sau severe ale bolii, psoriazisul este tratat cu medicamente:

 • Reamberin. Prezentată sub formă de soluție destinată picăturilor. Datorită efectului antihipoxic și restaurativ, acțiunea principală vizează eliminarea semnelor de intoxicare. Componenta principală a medicamentului este acidul succinic, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, precum și capacitatea de a satura celulele cu oxigen.
 • Metotrexatul. Medicamentul este utilizat numai dacă este necesar să se vindece forme severe ale bolii. Acțiunea are drept scop încetinirea procesului de diviziune celulară. Recepția se efectuează intravenos sau oral. Datorită numărului mare de reacții adverse, medicamentul este utilizat numai după consultarea medicală.
 • Diprophos. Face parte dintr-un grup de medicamente hormonale. Datorită numeroaselor contraindicații, este prescris pentru forme severe de psoriazis.

2. Fizioterapie

Terapia fizică este bine stabilită în tratamentul psoriazisului parului. Până în prezent, metodele cele mai demonstrate și extrem de eficiente ale efectelor fizioterapiei:

a) Fototerapia

Este o metodă de suprimare a simptomelor psoriazisului prin raze ultraviolete. Terapia PUVA, care sugerează expunerea la radiații ultraviolete, sa dovedit a fi cea mai pozitivă. Iradierea se efectuează după administrarea unui fotosensibilizator, medicament care mărește sensibilitatea pielii la lumină. Dupa ce a luat-o, devine posibil penetrarea ultravioleta in straturile adanci ale pielii, ceea ce permite un tratament eficient al bolii.

b) Crioterapia

Metoda se caracterizează prin expunerea pe termen scurt la frig pe zonele afectate ale pielii capului. Esența procedurii este următoarea:

 • pacientul este situat într-un dispozitiv special care arată ca o cameră foto, și se numește criosauna;
 • Un gaz rece cu o temperatură de până la -130 grade este lansat în cameră. Rezultatul este răcirea instantanee a pielii, precum și stimularea proceselor naturale de protecție;
 • pacientul este în această poziție pentru câteva minute.

Efectul crioterapiei se realizează după terminarea unui ciclu complet de 30 de sesiuni. În fiecare zi, pot fi efectuate până la 4 proceduri care ajută la eliminarea pruritului și a durerilor, a proceselor inflamatorii.

c) terapia cu laser

În acest caz, laserul este utilizat. Avantajul său constă în efectele terapeutice asupra pielii afectate, fără a afecta zonele sănătoase. Procedurile sunt nedureroase și inofensive: acest lucru se manifestă în absența cicatricilor și a pigmentării ulterioare după tratament.

3. Creme și unguente

Pentru a scăpa de psoriazis prin preparate locale, se recomandă utilizarea:

a) Creme

Următorii compuși s-au dovedit bine:

 • Pikladol. Eficacitatea ridicată a cremei se realizează numai cu un tratament complex al bolii. Are un efect antiinflamator și efect de înmuiere. Promovează regenerarea rapidă a pielii. Instrumentul este utilizat până la etapa de regresie a bolii.
 • Tsinokap. Componenta principală, reprezentată de piritionul de zinc, are un efect antibacterian, provocând moartea bacteriilor.
 • Psorilom. Diferă într-o compoziție bogată de plante cu un conținut bogat de vitamine, datorită căreia se dezinfectează pielea capului. Ea are, de asemenea, un efect de vindecare a rănilor și antifungic.

b) Unguente


Experții recomandă utilizarea:

 • Naftaderm. Unguentul este cunoscut pentru a suprima în mod eficient senzațiile de mâncărime pe cap. Caracterizat prin efecte regenerative, analgezice, antiseptice și antiinflamatorii. Componenta principală este uleiul de Naftalan, care conferă medicamentului un miros pronunțat de ulei. Metoda de aplicare este redusă la o aplicare ușoară a unguentului pe piele sub păr, fără frecare. Cursul de tratament este de 5 săptămâni.
 • Unguent salicilic. Baza medicamentului este acidul cu același nume, caracterizat prin absența reacțiilor adverse provocatoare.
 • Dayvoneks. Unguentul are o consistență vâscoasă de culoare transparentă. Substanța principală este calcipotriolul, care este un analog sintetic al vitaminei D.

4. Loțiuni

Chiar și psoriazisul "neglijat" poate fi vindecat acasă. Doar nu uitați să faceți pete o dată pe zi.


De asemenea, diferite loțiuni sunt eficiente împotriva psoriazisului:

 • Belosalik. Acesta aparține grupului de medicamente hormonale, care include betametazona și acidul salicilic. În combinație, aceste substanțe au efecte antiinflamatorii, antihistaminice, antiseptice, însoțite de eliminarea senzațiilor de mâncărime. Ușurința aplicării lotiunii se datorează prezenței unei duze speciale pentru pulverizarea zonelor afectate ale capului.
 • Diprosalik. Are o compoziție similară. În detrimentul pulverizatorului se aplică cu frecare ușoară. Eficace pentru ameliorarea simptomelor și a proceselor de inflamație.
 • Calamină. Medicamentul are o compoziție naturală care conține zinc și calamină. Rezultatul este un efect antiinflamator și de răcire.

5. Șampoane


Șampoanele în tratamentul psoriazisului pe cap în păr sunt împărțite în mai multe categorii:

a) Dogternye

Compozițiile conțin în mod obligatoriu gudron de arbori de mesteacăn, salcie și conifere sub formă de pin și ienupăr. Aceste componente contribuie la:

 • eliminarea manifestărilor sebacee în exces;
 • curățarea pielii a celulelor moarte;
 • spalati unguente consistenta uleioasa;
 • eliminarea inflamației și a mâncării;
 • suprimând creșterea microorganismelor fungice.

Cele mai eficiente sampoane: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". Ele au un efect sedativ, care se confruntă cu senzațiile de mâncărime pe piele.

b) Antifungice

Un puternic efect anti-fungic este atins prin creșterea senzațiilor de mâncărime la începutul utilizării șampoanelor. Substanța activă a grupului luat în considerare este ketoconazolul.
Cel mai eficient grup antifungic pentru sampon este considerat "Nizoral":

 • igienizează leziunile fungice;
 • calmeaza pielea;
 • vindecă zonele afectate.

Șamponul este potrivit pentru a combate orice fel de leziuni fungice de pe cap.

c) Medical

Categoria medicală de șampoane este caracterizată de prezența:

 • acid salicilic;
 • uree;
 • ihtiola;
 • zinc și altele.

Ele au un efect pronunțat antibacterian și hidratant. Șampoanele medicale sunt prezentate într-un sortiment mare. Cel mai popular este "Capul pielii", potrivit pentru un alt tip de leziuni cutanate fungice. "Skin Cap" este de asemenea vândut ca un aerosol. Se aplică extern prin pulverizarea pe păr la o distanță de 15 cm.

6. Remedieri populare

Pentru a elimina manifestările psoriazisului, utilizați frecvent rețete de medicină tradițională. Acordați atenție celor mai accesibile pentru utilizare la domiciliu:

a) Uleiuri:

 • Esențial. Deseori esențele eterice folosite sunt: ​​ylang-ylang, oregano, smirnă, lemn de santal, geranium. Uleiul de cătină nu este mai puțin eficace în tratarea unei boli. Are un efect calmant, dezinfectând și regenerând pielea.
 • Seminte de in. Uleiul de semințe de in de vară ajută la stoparea inflamației, la ameliorarea supresiei și la vindecarea rapidă a zonei afectate a capului.

Mastile pentru cap sunt fabricate din uleiurile mentionate:

Rețeta # 1:
 • brusture în cantitatea de o pereche de linguri este amestecat cu 5 picături de ylang-ylang și mușețel;
 • amestecul este încălzit și frecat în pielea capului;
 • masca este lăsată timp de 40 de minute, apoi spălată cu șampon.

Un rezultat pozitiv se manifestă prin vindecarea accelerată a pielii, îmbunătățind structura părului, prevenind căderea părului.

Rețeta # 2:
 • ulei de semințe de struguri în cantitate de o linguriță amestecată cu o lingură de pastă de grapefruit;
 • Se adaugă 10 picături de esență de lamaie;
 • amestecul de ulei este frecat în zonele afectate și lăsat timp de o jumătate de oră;
 • după ce timpul necesar a trecut, masca este spălată.

b) Săpun de detergent


Popularitatea deosebită a acestui săpun se datorează următoarelor proprietăți:

 • îmbunătățirea circulației sanguine;
 • distrugerea bacteriilor patogene;
 • dezinfectarea zonelor afectate;
 • eliminarea senzațiilor dureroase și mâncărime.

Detergentul de săpun poate avea un efect de drenare. Acest lucru trebuie luat în considerare la pacienții cu scalp uscat crescut. De asemenea, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că săpunul are un miros destul de picant.

c) Ceapa

Prescripția pentru tratamentul psoriazisului: ceapa este zdrobită, înfășurată în tifon și aplicată pe pielea afectată timp de câteva minute. După aceea, întregul cap trebuie spălat cu apă rece și, în locul localizării plăcilor, se aplică un unguent de vindecare.

7. Dieta

Una dintre principalele cauze ale psoriazisului sunt reacțiile alergice. În timpul perioadei de tratament, este important să respectați o anumită hrană alimentară:

 • excluderea din alimentație a produselor din alcool;
 • prezența unei surse fuzibile de energie, care implică consumul de alimente în porții mici și menținerea pauzei la ora trei;
 • reducerea aportului de sare;
 • respingerea carnii afumate si a muraturilor;
 • excepție de la dieta aditivilor artificiali sub formă de coloranți și conservanți;
 • consumul frecvent de legume proaspete și produse din fructe;
 • consumul zilnic de produse lactate fermentate.

Psoriazisul scalpului înainte și după tratament

profilaxie

Pentru a preveni apariția psoriazisului scalpului este utilă:

 1. Evitați supraîncălzirea și arsurile solare.
 2. Timp pentru a diagnostica și trata orice boală.
 3. Aveți grijă să spălați și să pieptești părul.
 4. Spălați periodic capul cu șampoane curative.
 5. Adere la o dieta sanatoasa si nutritiva.
 6. Protejați-vă de emoțiile negative, evitând stările stresante.
 7. Selectați produse cosmetice pentru scalp și îngrijirea părului, în funcție de tipul lor.

Deși psoriazisul scalpului este o boală gravă, tratamentul său poate fi rapid și nedureros. Principalul lucru este să respectați recomandările medicilor și să monitorizați îndeaproape sănătatea dumneavoastră, prevenind orice manifestare patologică.