Psoriazisul este o boală cronică care poate apărea oriunde pe piele, inclusiv pe scalp. Psoriazisul se manifestă sub formă de plăci roșii, de diferite dimensiuni acoperite cu cântare albe. Cel mai adesea, boala se manifestă pe cap și se va răspândi deja pe tot corpul. Adesea, psoriazisul este confundat cu manifestarea mătcii, dar există o diferență semnificativă, fulgi de mătreață nu conțin sebum în sine.

Psoriazisul nu este o boală infecțioasă, cu manifestarea pe cap, părul nu cade și nu încetează să crească. Se manifestă în principal:

 • pentru fie deasupra auriculei;
 • pe lobul urechii;
 • dezbrăcarea părului;
 • pe frunte;
 • pe spatele capului;
 • la marginea părului.

Tipuri de psoriazis

Boala care se manifestă pe cap poate fi împărțită în trei tipuri.

 1. Psoriazisul simplu - se mai numește și placă sau vulgar. Acest tip de boală apare la 80% dintre pacienți. Foarte des, acest tip de psoriazis se poate dezvolta pe fondul seboreei existente.
 2. Psoriazisul pustular - acest tip este capabil să lovească aproape întregul corp al pacientului și este considerat una dintre cele mai complexe forme ale bolii.
 3. Drospire sau punct psoriazis - se răspândește în tot corpul, fără a exclude capul și fața.

cauzele

Din păcate, astăzi este imposibil să spunem exact din ce motive apare psoriazisul. Una dintre variante poate fi numită un eșec în organism, ceea ce duce la diviziunea rapidă a celulelor. Deseori cauza bolii poate fi o imunitate slăbită, luând anumite medicamente, precum și ereditate.

Provocarea factorilor

Psoriazisul este o boală care nu apare "într-o zi". Există o serie de factori care pot duce la exacerbarea bolii. Acești factori includ:

 • vătămarea, deteriorarea pielii și frecare;
 • utilizarea produselor cosmetice de calitate scăzută;
 • boli alergice;
 • pielea uscată;
 • stresul frecvent sau depresia;
 • boli infecțioase;
 • schimbările climatice abrupte;
 • utilizarea anumitor medicamente;
 • ereditare;
 • tulburări hormonale;
 • fumatul și băutul;
 • consumând cantități mari de alimente dulci, murate și condimentate.

Semne ale bolii

Forma uzuală de psoriazis se manifestă sub formă de inflamație pe piele. Aceasta este, de obicei, o roșeață, acoperită cu un peliculos cenușiu sau alb, care este ușor de exfoliat. Uneori se întâmplă cu un sigiliu. Dacă aceste scări sunt îndepărtate independent, acestea pot deteriora pielea și pot provoca sângerări.

Fiecare dintre tipurile de psoriazis are propriile caracteristici, de exemplu, plăcile psoriazice tind să se răspândească rapid pe tot corpul, conectându-se unul cu celălalt de la placă.

Gutatul psoriazis apare de obicei după ce suferă o boală streptococică. Proeminențele în formă de roșu, de culoare roșie, violetă sau liliac apar pe piele.

Psoriazisul psoriazic apare de obicei pe brațe și picioare, însă forma sa generalizată se poate răspândi pe tot corpul și pe cap, de asemenea. Se manifestă sub formă de blistere, în interiorul căruia se află un lichid turbid. În jurul acestor blistere, pielea devine inflamată și îngroșată.

Cea mai periculoasă pentru viața umană este infecția bacteriană a psoriazisului. Este capabil să intre într-o etapă de festering.

Stadiul bolii

 1. Prima etapă este progresivă. În această perioadă, în număr mare, apar cosuri mici, care se răspândesc repede peste piele și se îmbină între ele.
 2. După 2 - 4 săptămâni, începe a doua etapă și în această perioadă plăcile încep să crească și să fie acoperite cu cântare albe.
 3. Ultima etapă este regresivă. În această perioadă, plăcile încep să aibă un aspect palid și se dizolvă, capul încetează să se desprindă.

Dacă urmați toate cerințele unui medic, atunci cursul tratamentului va dura câteva luni, nu mai mult.

Diagnosticul și efectele psoriazisului

Pentru a diagnostica boala este destul de simplă. Un dermatolog poate face acest lucru fără teste suplimentare, bazându-se doar pe factori externi și cuvintele pacientului. În stadiul avansat al bolii, schimbările în indicațiile sanguine sunt posibile. Pentru a evita dezvoltarea altor boli de piele, este posibilă utilizarea unei biopsii.

Efectele psoriazisului se manifestă rar asupra sănătății fizice, este mai degrabă un efect psihologic asupra unei persoane. Această stare poate duce la depresie. Persoanele cu boala încearcă să apară mai rar în public și se îmbracă pentru a nu prezenta semne ale bolii. Într-o formă complexă, psoriazisul poate duce la artrită psoriazică, posibil infecție cu sânge, hepatită psoriazică.

Psoriazis Metode de tratament

Tratamentul bolii poate fi atât medical, cât și cu ajutorul căilor de atac folclorice. Mai întâi, atunci când se dezvoltă o boală, este necesar să se consulte un dermatolog pentru a evita complicațiile. Fiecare formă de psoriazis necesită o metodă proprie de tratament și nu este recomandată să facă acest lucru pe cont propriu. De obicei, cursul constă într-un complex de medicamente. Aceasta include utilizarea de unguente și utilizarea de droguri.

Dacă utilizați remedii folclorice, puteți să le pregătiți cu ușurință și toate ingredientele sunt gratuite să cumpere la farmacie. Această metodă de tratament va ajuta la ameliorarea pruritului și înmuierea scalpului, precum și îmbunătățirea părului.

Un pacient cu psoriazis trebuie să-și amintească regulile de igienă personală, acest lucru fiind valabil mai ales pentru tratamentul bolii pe cap. Trebuie să alegeți șampoane pentru bebeluși și să încercați să le periați cât mai puțin posibil, numai când este necesar.

În timpul tratamentului, trebuie să urmați o anumită dietă. Este necesar să se excludă din dietă ciocolată, cafea și cacao, precum și citrice.

După terminarea cursului tratamentului, toate produsele pot fi adăugate lent în dieta dumneavoastră. Practic fiecare persoană are mătreață și puțini oameni știu că aceasta este, de asemenea, una dintre stadiile de psoriazis. Deja la prima manifestare este necesar să cumpărați șampon și să-l utilizați în combinație cu măști.

Pentru a evita orice infecție, trebuie să vă mențineți imunitatea, care va proteja împotriva manifestării diferitelor boli.

Psoriazisul pe cap

Psoriazisul pe cap nu este periculos pentru viața pacientului. Cu toate acestea, destul de des cauzele acestei boli pot declanșa dezvoltarea multor probleme psihologice, precum și izolarea pacientului într-o societate socială.

Scalpul psoriazis nu este contagios și este o boală cronică care poate fi însoțită de recidive frecvente. Manifestările caracteristice includ apariția plăcilor psoriazice de diferite dimensiuni în zona de creștere a părului de pe cap și în zonele adiacente ale pielii.

Adesea, această formă este inițială în dezvoltarea psoriazisului. Ulterior, erupțiile se pot răspândi în tot corpul. O diferență semnificativă de mătreață în zona părului de pe cap este conținutul de exces de secreție sebacee în scări psoriazice.

Factorii de psoriazis

Un răspuns neechivoc la întrebarea de ce psoriazisul afectează zona de creștere a părului pe cap nu poate fi, deoarece etiologia psoriazisului nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, cu siguranță de 100%, se poate susține că psoriazisul de orice formă nu este contagios și nu este transmis prin contact.

Datele comparative indică faptul că psoriazisul în zona capului progresează peste 5 zile, în timp ce timpul de înmulțire standard al celulelor este de aproximativ 3 săptămâni.

Potrivit oamenilor de știință, există, de asemenea, provocând cauze ale bolii părului, care includ:

 • afectarea pielii în zona creșterii părului de pe cap ca rezultat al acțiunii mecanice;
 • slăbirea sistemului imunitar și expunerea la situații stresante;
 • nutriție necorespunzătoare;
 • intensificarea simptomelor psoriazice pe cap este posibilă dacă corpul are focare de infecții cronice;
 • obiceiuri proaste (nicotină, alcool);
 • destul de des cauzele psoriazisului în zona creșterii părului pe cap sunt în încălcarea tractului gastrointestinal;
 • terapia medicamentoasă pe termen lung poate duce la apariția psoriazisului (mai ales dacă medicamentele steroidiene sunt utilizate în tratament);
 • influența constantă a temperaturilor scăzute asupra capului și părului;
 • tulburări hormonale (vârsta de tranziție, sarcină etc.).

Creșterea bruscă a psoriazisului pe cap în zona de creștere a părului este cel mai adesea observată la pacienții cu vârsta peste 35 de ani, iar forma mostenită genetic a psoriazisului apare de obicei după 25 de ani.

Simptomele psoriazisului pe cap

În stadiul primar al psoriazisului, simptomele devin neobservate și la examinarea externă, pacientul nu are plângeri semnificative.

Psoriazisul scalpului într-o etapă progresivă are loc cu apariția unei mici deformări și mâncărimi. În viitor, simptomele pot fi completate de apariția plăcilor psoriazice (în fotografie), există semne de fisurare a pielii. Peelingul este înlocuit de o îngroșare și desensibilizare a zonelor afectate de psoriazis (pe fotografie).

Stadiul bolii

Metoda de tratament, precum și modul în care apare psoriazisul pe cap, este influențat de stadiul dezvoltării psoriazisului:

INIȚIALĂ. În acest stadiu, pe cap (în fotografie) sunt observate papule de culoare roz, care se ridică pe piele, sunt însoțite de senzație de mâncărime severă și încep să sângereze atunci când sunt deteriorate mecanic. Apariția papulelor seamănă cu cosuri mici, cu muchii clar definite. Această etapă se caracterizează printr-un simptom al triadei psoriazice.

Destul de des, acest lucru confunde unii pacienți care iau psoriazis pentru mătreață și de mult timp a încercat în zadar să scape de ea cu ajutorul tratamentului cu matreata.

Această etapă a bolii este însoțită de erupții psoriazice nu numai pe pielea scalpului, ci și în zona urechilor și gâtului. În cazuri rare, există manifestări psoriazice în zona feței (imaginea) care seamănă cu dermatita seboreică sau alergii. Atunci când pe scalp apare o erupție cutanată, apariția unei "coroane psoriazice" este caracteristică.

Psoriazisul în cap este însoțit de aspectul simetric al papulelor rotunjite, care poate ajunge până la 10 cm. Stadiul inițial nu este adesea luat în serios de către pacient, deși exact aceste semne pot indica o apariție seboreică a manifestărilor psoriazice.

Progresiv. În această etapă, apariția unor noi elemente. Cu toate acestea, papulele existente se pot răspândi la periferie, care este clasificat ca un simptom Kebner.

STAȚIONARĂ. În timpul acestei faze, nu se observă erupții noi, iar cele deja prezente pe scalp nu dispar.

Regresiv. În această etapă, simptomele psoriazisului din zona scalpului încep să încetinească încet. Această etapă se caracterizează printr-un simptom al lui Voronov (inele ușoare în jurul papulelor din zona capului).

Cu dezvoltarea severă a simptomelor, este posibilă o înfrângere completă a plăcilor de piele în zona de creștere a părului pe cap. În același timp, cântarele se îngroașă semnificativ și devin mai mari. Psoriazisul sever este o indicație pentru scutirea de la serviciul militar, deoarece armata va exacerba doar severitatea simptomelor.

Curs de psoriazis în copilărie

Psoriazisul la copii poate să apară atipic, astfel încât părinții să nu poată determina manifestările inițiale ale psoriazisului. La un copil, psoriazisul se manifestă prin înroșirea pielii la nivelul capului și în zona pliurilor, la care ulterior apar macerarea și detașarea particulelor de piele moarte ale epidermei. Adesea simptomele psoriazisului amintesc de candidoză, erupții cutanate și eczematide.

Cu cât vârsta copilului este mai mică, atipicul dezvoltă simptomele inițiale ale psoriazisului. Uneori, erupții cutanate psoriazice la un copil pot apărea dacă copilului i se administrează un fel de medicament. La copii, spre deosebire de adulți, psoriazisul este prelungit. Este necesar să se lupte cu el, folosind un tratament specific. Excepția este forma de formă a picurii de psoriazis ușoară la un copil.

Adesea, manifestările negative asupra pielii sunt provocate de o dietă anormală, astfel încât atunci când diagnosticarea psoriazisului la copii, medicul află mai întâi dacă dieta este urmată și ce fel de mâncare este prezentă în meniul copilului. După ce ați primit răspunsuri la întrebările dvs., dieta poate fi ajustată individual.

Pentru a elimina rapid manifestările externe ale psoriazisului, tratamentul medical este necesar. Este posibil să se elimine rapid procesul patogen și să se restabilească starea pielii și părului, folosind un spray și loțiuni pentru uz extern, de exemplu, capacul de piele. Dacă se respectă instrucțiunile, pulverizarea este sigură atât pentru copii, cât și pentru femeile însărcinate. Avantajul acestui medicament este capacitatea de combinare a pulverizării cu alți agenți terapeutici. În plus, spray-ul Skin-Cap nu conține componente hormonale. Prețul drogului, în medie, este de 1600 de ruble. și depinde de regiunea de reședință a pacientului.

Tratamentul psoriazisului pe cap

Mulți pacienți cu un diagnostic similar sunt interesați de întrebarea cum să scapi de psoriazis pe cap? Tratamentul psoriazisului scalpului se realizează prin măsuri speciale:

 • terapie medicamentoasă;
 • preparate externe (spray, geluri);
 • nutriție adecvată;
 • fizioterapie;
 • tratament în zonele stațiunii.

O regulă indispensabilă a eficacității tratamentului este acompaniamentul acestuia de către un specialist înalt calificat, deoarece tratamentul de sine poate provoca un rău mare pacientului.

ACTIVITĂȚI TERAPEUTICE GENERALE. Tratamentul psoriazisului în cap este efectuat cu medicamente în următoarele cazuri:

 • antihistaminice care ameliorează umflarea și mâncărimea țesuturilor (comprimate Suprastin, Diazolin, Claritin);
 • ca regulă, cu psoriazisul capului, vitaminele sunt prescrise pentru a crește rezistența și pentru a avea un efect de întărire asupra corpului;
 • imunomodulatoarele sunt recomandate pentru îmbunătățirea sistemului imunitar (Dekaris, Taktivin, comprimate de Splenin, comprimate de Leacadin, comprimate de Methyluracil);
 • luând retinoizi (tablete etretinat, Atsitretin);
 • în cazuri grave, puteți scăpa de simptomele psoriazisului pe scalp cu ajutorul corticosteroizilor (Prednisolone, Dexamezaton). Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, în primul rând, medicamentele sunt utilizate mai puțin toxice pentru medicamente.

Atunci când se atașează infecții secundare, psoriazisul poate fi tratat cu antibiotice, dar astfel de medicamente, cum ar fi corticosteroizii, trebuie luate cu mare atenție, deoarece aceste medicamente pot provoca complicații.

TRATAMENTUL EXTERN. Pentru ameliorarea simptomelor acute, se recomandă utilizarea medicamentelor externe pentru tratament:

 • Unguentele anatomice: naftalon, salicilic, resorcinol, ihtiolovaya, sulfură, gudron;
 • loțiuni cu vitamina D3 - loțiune Psorutane, Dayvoneks;
 • loțiuni cu adăugare de ditranol (loțiuni Tsignoderm, Dyrastik);
 • glucocorticoizi (cremă) - sunt prescrise pentru boli grave. Crema cea mai frecvent utilizată Dermoveit, crema Belosalik, Triderm, cremă Beloderm;
 • sampoane - (911, sampon Frederm).

Destul de des, atunci când se neutralizează simptomele psoriazisului, unguentul salicilic este prescris în zona capului. Trebuie menționat faptul că acest unguent poate fi administrat atât în ​​perioada acută a bolii, cât și în cazul remisiunii. În perioada acută, unguentul salicilic se aplică 1-2%. În timpul perioadei de calm se recomandă utilizarea concentrației de 3-5%.

Un alt remediu care ajută, nu mai puțin eficace decât un salicilic unguent, este Solcoseryl Solution, care conține un amestec de acizi concentrați. Soluția Solcoseryl este recomandată pentru a trata zonele afectate ale scalpului.

PREPARATE PSIHOTROPICE. Înainte de a utiliza acest grup de medicamente trebuie să știți că ele ajută la tratarea psoriazisului doar în asociere cu tratamentul principal. Cele mai frecvente medicamente psihotrope (Deprim, comprimate de extract de mamă, Fito sedan, etc.) sunt prescrise pentru a trata în mod eficient situațiile stresante și pentru a reduce tensiunea nervoasă a pacientului.

Nu puteți utiliza medicamente psihotrope pe cont propriu, deoarece acestea pot dezvolta o afecțiune atunci când un medicament tradițional pentru dezvoltarea psoriazisului capului poate fi ineficient. O astfel de acțiune poate fi cauzată de antidepresive serotoninergice (paroxetină și fluoxetină). În plus, ele pot provoca creșterea hormonală crescută, care crește doar simptomele psoriazisului.

Șampon. Unii pacienți, în special femeile, sunt interesați de întrebarea dacă este posibil să se vindece psoriazisul pe cap cu un șampon?

Următoarele șampoane sunt adesea folosite în tratamentul bolii:

 • - Algopix, Friderm Tar, Tana, Șampon Zinc Plus;
 • antifungice cu adăugarea de ketoconazol - Perhohot, Nizoral, Sebosol, Ketozoral;
 • sampoane medicale cu ihtiol sau acid salicilic;
 • pentru copii - Hipp, Johnsons-baby, eu și mama, Karapuz.

Trebuie reamintit faptul că pentru tratamentul complet al simptomelor psoriazice nu este suficient să se utilizeze numai șampoane în tratamentul general al psoriazisului în zona capului, șampoanele joacă un rol important, fapt confirmat de feedbackul primit de la pacienți și medici.

PROCEDURI FIZICE. În tratamentul complex, puteți scăpa de plăcile psoriazice cu ajutorul următoarelor măsuri:

 • Terapia PUVA;
 • OZN;
 • hidroterapie;
 • efecte asupra zonelor psoriazice ale laserului erbium;
 • hemosorbția;
 • tratament spa;

Mulți pacienți lasă feedback pozitiv după tratament în stațiunile din Sochi, Pyatigorsk și Crimeea. Tratamentul spa contribuie în mod eficient la obținerea remisiunii pe termen lung.

TRATAMENTUL NAȚIONAL. Problema cu privire la modul de a vindeca psoriazisul pe cap, folosind rețete populare, apare destul de des. Din cele mai vechi timpuri, vindecătorii au ajutat pacienții cu ajutorul plantelor medicinale. Trebuie avut în vedere faptul că, deoarece principala metodă de tratare a simptomelor psoriazisului scalpului, folosind rețete populare, nu ar trebui să fie. Ele sunt eficiente numai în combinație cu tratamentul tradițional.

Este important să rețineți că medicamentele tradiționale pot avea un efect suficient de puternic asupra zonei capului, care poate provoca iritarea pielii. De aceea, înainte de începerea tratamentului, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

Cele mai frecvent utilizate rețete pentru tratamentul psoriazisului sunt:

 • la domiciliu, folosea adesea celandine și rețete cu participarea sa. Poți să faci o perfuzie vindecătoare. Pentru a face acest lucru, luați celandina (300 g), se macină într-o mașină de măcinat cu carne, apoi se stoarce tot sucul. Apoi se adaugă vin roșu la celandină (30 ml). Este necesar să se fărâmeze zonele psoriazice pe cap cu amestecul preparat, lăsându-l la expunere maximă timp de cel puțin 15-20 minute, după care rămân spalate rămășițele amestecului;
 • Se recomandă prepararea unei soluții de celandină pe alcool. Pentru a face acest lucru, celandina uscată tocită (¼ Art.) Se toarnă 0,5 litri. alcool, lăsând să se infuzeze timp de 2-3 ore. Spălați zona afectată de psoriazis cu un agent preparat, apoi clătiți părul cu extract de musetel;
 • la domiciliu, puteți face un unguent de grăsime (300 gr.), 2 ouă de pui, 1 lingură. l. Dragă și 1 lingură. groundandine. Se recomandă ștergerea regiunii capului pentru psoriazis cu amestecul rezultat timp de 1 r. (dimineața) timp de 5 zile, după care este necesară o scurtă pauză;
 • psoriazisul scalpului este bine neutralizat cu unguente de casă (vaselină + cenușă din șolduri) într-un raport de 1: 1. Acest instrument ar trebui să fie zgâriat cap de zi cu zi. Efectul pozitiv al tratamentului apare după 7 zile. O condiție importantă pentru un astfel de tratament este spălarea zilnică a părului. Prin urmare, se recomandă spălarea părului cu detergenți cu adăugarea de gudron;
 • rețetele populare recomandă să se pregătească un unguent pentru cap, folosind celandină, sorrel de cai și gudron de mesteacăn în proporții egale. Soluția se aplică 1 p. pe zi, nu mai mult de 20 de minute și vă permite să scăpați în mod eficient de manifestările psoriazice pe scalp. Trebuie avut în vedere faptul că acest unguent este puternic și nu se recomandă aplicarea peste noapte.

RECIPIILE PENTRU UTILIZAREA ÎN INTERIOR. Rețetele populare, care sunt folosite pentru a trata psoriazisul pe cap, asigură nu numai utilizarea locală a ierburilor și tincturilor, ci și utilizarea în interior:

 • un remediu foarte puternic pentru dezvoltarea psoriazisului pe cap - tinctura de coada neagra. Această rețetă acasă este pregătită după cum urmează: 1 lingură. flori mai vechi turnat 0,5 litri. apă fiartă și infuzată timp de 1,5 ore. Este necesar să luați perfuzia o oră după ce ați luat 0,5 cani pe săptămână;
 • în cazul unei dezvoltări severe a simptomelor, se recomandă următorul tratament: luați celandină, sunătoare, rădăcină Althea, Valerian și o serie de 1 lingură. o lingură. Un amestec de plante uscate tocate amestecat, și apoi 2 linguri. l. Amestecul se toarnă 0,5 litri. fierbere și lăsat să se infuzeze timp de 6 ore. Decoctul medical este luat la 30 de minute dupa masa (dimineata si seara) pentru ½ lingura.

ULEI PENTRU TRATAMENTUL PSORIASISULUI. Pentru a scăpa de simptomele acute ale psoriazisului, puteți folosi o varietate de uleiuri. Uleiul natural poate înlocui multe medicamente. În același timp, uleiul este practic incapabil de efecte secundare.

În tratamentul extern al psoriazisului se folosesc zone de creștere a părului pe cap:

 • Uleiul de ricin este un excelent oxidant natural care împiedică răspândirea plăcilor psoriazice, eliminând procesul inflamator;
 • Ulei de brusture - recomandat pentru formarea crustelor psoriazice pe cap. Uleiul de brusture contribuie la reînnoirea structurii celulare și la refacerea bulbului de păr la psoriazis;
 • Uleiul de amarant - hrănește perfect pielea, asigurând un efect antibacterian asupra zonei cu psoriazis. Uleiul de amarant include vitamine (D, B, E);
 • Uleiul de jojoba - neutralizează activ procesul inflamator, curățând pielea de la scări psoriazice. Datorită texturii sale groase, uleiul acționează pe straturile mai adânci ale plăcilor, accelerând astfel înmuierea lor.

Potrivit vindecatorilor populare, uleiul poate fi considerat un adevărat panaceu în tratamentul bolilor cutanate dermatologice, inclusiv psoriazisul.

Dieta terapeutică

La pacienții cu psoriazis există o încălcare a metabolismului lipidic, prin urmare se prescrie o dietă specială care elimină consumul excesiv de grăsimi animale. O astfel de dieta ajuta la normalizarea muncii intestinelor si este capabila sa faca pielea si parul mai sanatoase. Dieta pentru psoriazisul scalpului nu este deosebit de diferită de recomandările generale de nutriție adecvată.

Mai întâi de toate, este necesar să se renunțe la conservanți, coloranți și arome. Produsele alimentare trebuie să limiteze condimentele, condimentele și mâncărurile picante.

Dieta exclude utilizarea de băuturi alcoolice, roșii, usturoi, ceapă, fructe și legume strălucitoare. Nu puteți mânca ciocolată și citrice. În plus, utilizarea mierei și a laptelui integral este limitată.

Regulile pentru îngrijirea părului

Cu psoriazis în scalp necesită îngrijire specială a părului. Dacă se iau măsuri de îngrijire a scalpului, ajută la obținerea unei îmbunătățiri a stării generale a corpului.

Instrucțiuni de îngrijire:

 1. Capul și părul trebuie spălate cu șampoane medicinale.
 2. Când pieptești părul, trebuie să folosiți un pieptene cu păr natural.
 3. Trebuie să fie dezghețată cu dezinfectantul prescris de medic.
 4. Nu este nevoie să faceți mișcări ascuțite la pieptănarea părului, poate provoca deteriorarea plăcilor.
 5. Nu este recomandat să folosiți un uscător de păr.
 6. Nu este de dorit să se facă proceduri care pot provoca leziuni ale pielii pe cap și, de asemenea, pot perturba structura părului. Dacă este posibil, ar trebui să renunțați la curlatorii și coastele de păr.
 7. Odată cu apariția psoriazisului scalpului, se recomandă evitarea stilului complex și coafurilor. Cea mai bună soluție în acest caz este să faceți tunsori scurți, deoarece unguentul și smântâna poluează frecvent părul și trebuie să le spălați des.

Eliminarea eficientă a psoriazisului scalpului pe cap este imposibilă fără a se respecta condițiile care includ tratamentul medicamentos și procedurile profilactice. Este imposibil să se vindece complet psoriazisul pe cap, chiar folosind cele mai moderne medicamente. Medicina moderna va permite sa scapati de simptomele acute ale bolii, pe baza unei abordari sistematice a tratamentului. Acest lucru vă permite să obțineți remisia pe termen lung a psoriazisului după aceea.

ARTICOLUL ESTE ÎN RUBRICĂ - boli, psoriazis.

Cum să tratați psoriazisul scalpului

Psoriazisul este o boală cronică de piele de tip non-infecțios, aparținând grupului de herpes scalabil, care este adesea localizat pe cap. Capabil să provoace încălcări grave în starea fizică și psihică a unei persoane. Principalul pericol al psoriazisului în posibila dezvoltare a formelor psoriazice de artrită și hepatită. Dar știind cum să tratați psoriazisul pe cap, puteți evita astfel de consecințe grave.

Aceasta este apariția unei erupții pe scalp.

motive

Psoriazisul este o boală netransmisibilă, cu factorii pentru care se consideră a fi:

 1. Efect mecanic frecvent asupra pielii capului, sub formă de frecare, frecare, pieptănare intensivă.
 2. Utilizarea cosmeticelor pentru îngrijirea părului care irită pielea.
 3. Reacții alergice caracterizate printr-un aspect constant.
 4. Parul uscat și pielea capului, manifestată sub formă de matreata, care este cauza dezvoltării psoriazisului seboreic.
 5. Stres și depresie frecventă.
 6. Prezența bolilor non-infecțioase.
 7. O schimbare bruscă a stilului de viață, manifestată prin respingerea obiceiurilor proaste sau după o dietă rigidă, precum și prin condițiile meteorologice care se deplasează într-o altă zonă climatică.
 8. Predispoziție ereditară.
 9. Tulburări hormonale.
 10. Mâncare greșită și precoce.
 11. Abuzul de obiceiuri proaste.

simptome

Imaginea clinică a bolii depinde de tipul de psoriazis:

1. Placă

Cea mai comună formă a bolii este diagnosticată la aproape 90% dintre pacienții cu psoriazis. Caracterizată de următoarele caracteristici:

 • Zonele inflamate ale pielii capului sunt de culoare roșie și sunt acoperite pe partea de sus cu piele gri, care este uscată și solzoasă. La locul rănirii, se observă o creștere locală a temperaturii;
 • Stratul cenușiu poate fi îndepărtat cu ușurință, iar pielea roșie sub el este rănită rapid și sângerează.

Astfel de zone ale pielii afectate sunt numite placi psoriazice. Ele tind să crească în dimensiune, să se îmbine cu alte plăci, formând astfel grupuri întregi.

2. Teardrop

Manifestată sub formă de leziuni cutanate, asemănătoare cu picăturile, în care există uscăciune, înroșire și umflături. Cauza principală a psoriazisului în formă de intestin este infecția streptococică.

3. Pustular

Forma cea mai severă de psoriazis, caracterizată prin apariția pe piele a capului bulelor sau a blisterelor, umplută cu un lichid limpede, pustule. Pielea din jurul acestor leziuni devine roșeață și umflături. În forma pustulară a psoriazisului, există o probabilitate mare de exacerbare atunci când lichidul limpede din interiorul buruienilor dă loc la conținutul purulent.

Psoriazisul pe capul unuia dintre cele trei tipuri poate fi vindecat: fotografie înainte și după.

etapă

Dezvoltarea psoriazisului scalpului se caracterizează prin stadializarea:

 1. Progresiv. Etapa inițială este cauzată de apariția unui număr mare de formațiuni mici, care tind să crească rapid și să se unească.
 2. Staționare. În acest stadiu, există o încetare a creșterii plăcilor, care încep să fie acoperite cu scale.
 3. Regresiv. Există o resorbție a plăcilor, o descreștere a aspectului pielii capului și formarea devine palidă.

tratament

Măsurile terapeutice care vizează eliminarea psoriazisului se caracterizează prin complexitate, care implică atât efecte interne cât și externe asupra bolii. Principalele remedii pentru psoriazis pe cap sunt:

1. Medicatie


În prezența formelor moderate sau severe ale bolii, psoriazisul este tratat cu medicamente:

 • Reamberin. Prezentată sub formă de soluție destinată picăturilor. Datorită efectului antihipoxic și restaurativ, acțiunea principală vizează eliminarea semnelor de intoxicare. Componenta principală a medicamentului este acidul succinic, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, precum și capacitatea de a satura celulele cu oxigen.
 • Metotrexatul. Medicamentul este utilizat numai dacă este necesar să se vindece forme severe ale bolii. Acțiunea are drept scop încetinirea procesului de diviziune celulară. Recepția se efectuează intravenos sau oral. Datorită numărului mare de reacții adverse, medicamentul este utilizat numai după consultarea medicală.
 • Diprophos. Face parte dintr-un grup de medicamente hormonale. Datorită numeroaselor contraindicații, este prescris pentru forme severe de psoriazis.

2. Fizioterapie

Terapia fizică este bine stabilită în tratamentul psoriazisului parului. Până în prezent, metodele cele mai demonstrate și extrem de eficiente ale efectelor fizioterapiei:

a) Fototerapia

Este o metodă de suprimare a simptomelor psoriazisului prin raze ultraviolete. Terapia PUVA, care sugerează expunerea la radiații ultraviolete, sa dovedit a fi cea mai pozitivă. Iradierea se efectuează după administrarea unui fotosensibilizator, medicament care mărește sensibilitatea pielii la lumină. Dupa ce a luat-o, devine posibil penetrarea ultravioleta in straturile adanci ale pielii, ceea ce permite un tratament eficient al bolii.

b) Crioterapia

Metoda se caracterizează prin expunerea pe termen scurt la frig pe zonele afectate ale pielii capului. Esența procedurii este următoarea:

 • pacientul este situat într-un dispozitiv special care arată ca o cameră foto, și se numește criosauna;
 • Un gaz rece cu o temperatură de până la -130 grade este lansat în cameră. Rezultatul este răcirea instantanee a pielii, precum și stimularea proceselor naturale de protecție;
 • pacientul este în această poziție pentru câteva minute.

Efectul crioterapiei se realizează după terminarea unui ciclu complet de 30 de sesiuni. În fiecare zi, pot fi efectuate până la 4 proceduri care ajută la eliminarea pruritului și a durerilor, a proceselor inflamatorii.

c) terapia cu laser

În acest caz, laserul este utilizat. Avantajul său constă în efectele terapeutice asupra pielii afectate, fără a afecta zonele sănătoase. Procedurile sunt nedureroase și inofensive: acest lucru se manifestă în absența cicatricilor și a pigmentării ulterioare după tratament.

3. Creme și unguente

Pentru a scăpa de psoriazis prin preparate locale, se recomandă utilizarea:

a) Creme

Următorii compuși s-au dovedit bine:

 • Pikladol. Eficacitatea ridicată a cremei se realizează numai cu un tratament complex al bolii. Are un efect antiinflamator și efect de înmuiere. Promovează regenerarea rapidă a pielii. Instrumentul este utilizat până la etapa de regresie a bolii.
 • Tsinokap. Componenta principală, reprezentată de piritionul de zinc, are un efect antibacterian, provocând moartea bacteriilor.
 • Psorilom. Diferă într-o compoziție bogată de plante cu un conținut bogat de vitamine, datorită căreia se dezinfectează pielea capului. Ea are, de asemenea, un efect de vindecare a rănilor și antifungic.

b) Unguente


Experții recomandă utilizarea:

 • Naftaderm. Unguentul este cunoscut pentru a suprima în mod eficient senzațiile de mâncărime pe cap. Caracterizat prin efecte regenerative, analgezice, antiseptice și antiinflamatorii. Componenta principală este uleiul de Naftalan, care conferă medicamentului un miros pronunțat de ulei. Metoda de aplicare este redusă la o aplicare ușoară a unguentului pe piele sub păr, fără frecare. Cursul de tratament este de 5 săptămâni.
 • Unguent salicilic. Baza medicamentului este acidul cu același nume, caracterizat prin absența reacțiilor adverse provocatoare.
 • Dayvoneks. Unguentul are o consistență vâscoasă de culoare transparentă. Substanța principală este calcipotriolul, care este un analog sintetic al vitaminei D.

4. Loțiuni

Chiar și psoriazisul "neglijat" poate fi vindecat acasă. Doar nu uitați să faceți pete o dată pe zi.


De asemenea, diferite loțiuni sunt eficiente împotriva psoriazisului:

 • Belosalik. Acesta aparține grupului de medicamente hormonale, care include betametazona și acidul salicilic. În combinație, aceste substanțe au efecte antiinflamatorii, antihistaminice, antiseptice, însoțite de eliminarea senzațiilor de mâncărime. Ușurința aplicării lotiunii se datorează prezenței unei duze speciale pentru pulverizarea zonelor afectate ale capului.
 • Diprosalik. Are o compoziție similară. În detrimentul pulverizatorului se aplică cu frecare ușoară. Eficace pentru ameliorarea simptomelor și a proceselor de inflamație.
 • Calamină. Medicamentul are o compoziție naturală care conține zinc și calamină. Rezultatul este un efect antiinflamator și de răcire.

5. Șampoane


Șampoanele în tratamentul psoriazisului pe cap în păr sunt împărțite în mai multe categorii:

a) Dogternye

Compozițiile conțin în mod obligatoriu gudron de arbori de mesteacăn, salcie și conifere sub formă de pin și ienupăr. Aceste componente contribuie la:

 • eliminarea manifestărilor sebacee în exces;
 • curățarea pielii a celulelor moarte;
 • spalati unguente consistenta uleioasa;
 • eliminarea inflamației și a mâncării;
 • suprimând creșterea microorganismelor fungice.

Cele mai eficiente sampoane: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". Ele au un efect sedativ, care se confruntă cu senzațiile de mâncărime pe piele.

b) Antifungice

Un puternic efect anti-fungic este atins prin creșterea senzațiilor de mâncărime la începutul utilizării șampoanelor. Substanța activă a grupului luat în considerare este ketoconazolul.
Cel mai eficient grup antifungic pentru sampon este considerat "Nizoral":

 • igienizează leziunile fungice;
 • calmeaza pielea;
 • vindecă zonele afectate.

Șamponul este potrivit pentru a combate orice fel de leziuni fungice de pe cap.

c) Medical

Categoria medicală de șampoane este caracterizată de prezența:

 • acid salicilic;
 • uree;
 • ihtiola;
 • zinc și altele.

Ele au un efect pronunțat antibacterian și hidratant. Șampoanele medicale sunt prezentate într-un sortiment mare. Cel mai popular este "Capul pielii", potrivit pentru un alt tip de leziuni cutanate fungice. "Skin Cap" este de asemenea vândut ca un aerosol. Se aplică extern prin pulverizarea pe păr la o distanță de 15 cm.

6. Remedieri populare

Pentru a elimina manifestările psoriazisului, utilizați frecvent rețete de medicină tradițională. Acordați atenție celor mai accesibile pentru utilizare la domiciliu:

a) Uleiuri:

 • Esențial. Deseori esențele eterice folosite sunt: ​​ylang-ylang, oregano, smirnă, lemn de santal, geranium. Uleiul de cătină nu este mai puțin eficace în tratarea unei boli. Are un efect calmant, dezinfectând și regenerând pielea.
 • Seminte de in. Uleiul de semințe de in de vară ajută la stoparea inflamației, la ameliorarea supresiei și la vindecarea rapidă a zonei afectate a capului.

Mastile pentru cap sunt fabricate din uleiurile mentionate:

Rețeta # 1:
 • brusture în cantitatea de o pereche de linguri este amestecat cu 5 picături de ylang-ylang și mușețel;
 • amestecul este încălzit și frecat în pielea capului;
 • masca este lăsată timp de 40 de minute, apoi spălată cu șampon.

Un rezultat pozitiv se manifestă prin vindecarea accelerată a pielii, îmbunătățind structura părului, prevenind căderea părului.

Rețeta # 2:
 • ulei de semințe de struguri în cantitate de o linguriță amestecată cu o lingură de pastă de grapefruit;
 • Se adaugă 10 picături de esență de lamaie;
 • amestecul de ulei este frecat în zonele afectate și lăsat timp de o jumătate de oră;
 • după ce timpul necesar a trecut, masca este spălată.

b) Săpun de detergent


Popularitatea deosebită a acestui săpun se datorează următoarelor proprietăți:

 • îmbunătățirea circulației sanguine;
 • distrugerea bacteriilor patogene;
 • dezinfectarea zonelor afectate;
 • eliminarea senzațiilor dureroase și mâncărime.

Detergentul de săpun poate avea un efect de drenare. Acest lucru trebuie luat în considerare la pacienții cu scalp uscat crescut. De asemenea, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că săpunul are un miros destul de picant.

c) Ceapa

Prescripția pentru tratamentul psoriazisului: ceapa este zdrobită, înfășurată în tifon și aplicată pe pielea afectată timp de câteva minute. După aceea, întregul cap trebuie spălat cu apă rece și, în locul localizării plăcilor, se aplică un unguent de vindecare.

7. Dieta

Una dintre principalele cauze ale psoriazisului sunt reacțiile alergice. În timpul perioadei de tratament, este important să respectați o anumită hrană alimentară:

 • excluderea din alimentație a produselor din alcool;
 • prezența unei surse fuzibile de energie, care implică consumul de alimente în porții mici și menținerea pauzei la ora trei;
 • reducerea aportului de sare;
 • respingerea carnii afumate si a muraturilor;
 • excepție de la dieta aditivilor artificiali sub formă de coloranți și conservanți;
 • consumul frecvent de legume proaspete și produse din fructe;
 • consumul zilnic de produse lactate fermentate.

Psoriazisul scalpului înainte și după tratament

profilaxie

Pentru a preveni apariția psoriazisului scalpului este utilă:

 1. Evitați supraîncălzirea și arsurile solare.
 2. Timp pentru a diagnostica și trata orice boală.
 3. Aveți grijă să spălați și să pieptești părul.
 4. Spălați periodic capul cu șampoane curative.
 5. Adere la o dieta sanatoasa si nutritiva.
 6. Protejați-vă de emoțiile negative, evitând stările stresante.
 7. Selectați produse cosmetice pentru scalp și îngrijirea părului, în funcție de tipul lor.

Deși psoriazisul scalpului este o boală gravă, tratamentul său poate fi rapid și nedureros. Principalul lucru este să respectați recomandările medicilor și să monitorizați îndeaproape sănătatea dumneavoastră, prevenind orice manifestare patologică.

De ce apare psoriazisul scalpului și ce metode să luptați cu el

Psoriazisul este o boală cronică neinfecțioasă care se poate dezvolta în orice persoană, indiferent de sex sau vârstă.

Erupțiile pot apărea oriunde pe corp, în special patologia afectează adesea scalpul. Cum să reducem riscul apariției acesteia, cum să recunoaștem boala în timp și ce metode de tratament există, răspunsurile la aceste întrebări sunt prezentate în articol.

Cum se formează psoriazisul pe cap

Psoriazisul este o afecțiune patologică caracterizată prin schimbări în zonele cutanate. Boala are o origine neinfecțioasă, este imposibil pentru ei să se infecteze prin contactul familiei.

Imaginea clinică pare destul de luminată. Inițial, zonele cutanate schimbate - papulele sunt roșii și mici în dimensiune. Datorită proceselor inflamatorii care apar în ele, datorită proliferării excesive a celulelor pielii epidermei și a concentrației de limfocite și macrofage în ele, ele se îngroașă și se ridică deasupra nivelului țesutului sănătos. Petele au o structură brută, o culoare gri-cenușie, peeling abundent. Odată cu apariția bolii, papulele mici tind să se îmbine în cele mai mari - plăcile psoriazice. Destul de des, boala afectează părul părului scalpului, fără a interfera cu creșterea părului.

Riscul de a dezvolta boala este același pentru femei și bărbați și nu depinde de vârstă. Cel mai adesea, patologia este detectată la tinerii cu vârsta cuprinsă între cincisprezece și douăzeci și cinci de ani. Boala este de natură cronică progresivă, are loc în valuri. Perioadele de remitere se alternează cu perioade de exacerbare, unii oameni suferă de o boală fără remisie cu progres constant și o creștere a pielii afectate.

Cauzele psoriazisului pe scalp

Știința nu poate da încă un răspuns exact la întrebarea de ce apare boala. Există două teorii principale ale dezvoltării sale:

 1. Unii oameni de știință sunt de părere că boala este asociată cu o încălcare a procesului de maturare și dezvoltare a celulelor pielii. Manifestarea patologiei este răspunsul sistemului imunitar. Cu cât este mai activă creșterea celulelor "greșite", cu atât mai multe macrofage și leucocite direcționează corpul spre a le distruge, ceea ce duce la inflamație și formarea de papule.
 2. Alții asociază dezvoltarea bolii cu un răspuns imun afectat. Această condiție activează celulele T de protecție, care, ca răspuns la celulele specifice ale pielii, provoacă inflamații, ducând la un atac activ al limfocitelor și al macrofagelor care formează papule.

Un număr de oameni de știință au prezentat alte teorii despre originea patologiei, de exemplu:

 1. Genetică. Indică faptul că boala este moștenită de la părinți și rude apropiate copilului.
 2. Endocrine. Se bazează pe faptul că dezvoltarea patologiei provoacă o încălcare a fundalului hormonal al organismului.
 3. Neurogena. Asociază procesul de apariție a bolii cu cauze psihologice și cu stres sever.
 4. Încălcarea proceselor metabolice. Conform acestei teorii, apariția bolii este asociată cu o suprasolicitare sau deficiență a anumitor substanțe.


Aceste teorii până acum nu dispun de dovezi suficiente. În ciuda lipsei unei abordări unificate a înțelegerii mecanismului statului, au fost identificați factorii care afectează dezvoltarea sa:

 • leziuni ale pielii, arsuri chimice, zgârieturi;
 • stres, suprasolicitare, tulburări nervoase;
 • tulburări hormonale;
 • boli infecțioase și fungice;
 • tulburări ale tractului gastrointestinal;
 • utilizarea excesivă a produselor cosmetice agresive;
 • contactul frecvent cu substanțele chimice de uz casnic;
 • pielea uscată;
 • încălcări ale regulilor și dozelor de consum de droguri, de exemplu, imunomodulatoare, unguente locale antibacteriene;
 • fumatul, consumul de alcool;
 • expunerea la temperaturi scăzute;
 • alimentația necorespunzătoare, consumul excesiv de alimente grase și rafinate, lipsa de fructe și legume.

Acești factori separat sau în total pot provoca o boală sau pot duce la reapariția acesteia.

Principalele simptome și diagnostice

Psoriazisul pe cap, la fel ca orice alt tip, are etape de dezvoltare:

 • progresivă - caracterizată prin apariția unor noi erupții și creșterea activă a celor vechi;
 • staționare - în acest stadiu, procesul de formare a unor noi locuri este suspendat, iar cele vechi sunt pronunțate;
 • regresiv - caracterizat prin dispariția simptomelor bolii, pielea din locurile de formare a plăcilor pierde pigment.

Simptomele patologiei apar treptat, cu o creștere a severității afecțiunii și depind de stadiul de dezvoltare. Printre acestea se numără:

 • apariția unor pete unice pe scalp;
 • localizarea papulelor în spatele lobilor urechilor, de-a lungul liniei părului, pe spatele capului și al templelor, în timp ce petele sunt acoperite cu mici solzi subțiri;
 • mâncărime în locurile în care apar papule;
 • mărirea dimensiunii și fuziunii spoturilor;
 • vătămarea zonei afectate duce la formarea de răni și fisuri
 • îngroșarea și coagularea rănilor;
 • evacuarea zonelor mari cornificate de piele asemănătoare fulgilor, petele devin alb-albastru în culoare;
 • creșterea pruritului;
 • afectarea pielii, de exemplu, atunci când se utilizează un pieptene, duce la agravarea situației, petele devin roșii strălucitoare;
 • placa de psoriazis din linia parului.

Pentru stadiul inițial al bolii se caracterizează formarea de papule roz mici cu scalare slabă. Odată cu dezvoltarea sa, simptomele cresc. În stadiul de regresie, petele exotice sunt exfoliate, în locul lor rămân zone de pigment fără piele.

Pentru diagnosticul metodelor patologice utilizate:

 1. Ancheta și inspecția. La recepție, dermatologul va intervieva pacientul despre plângeri, va identifica simptomele, va stabili locurile de localizare și natura erupției cutanate, va colecta anamneza. La etapa de examinare, dermatologul va detecta prezența unei triade psoriazice - o combinație de trei semne ale bolii:
  • "Pată de stearină" este un simptom în care, atunci când se efectuează o răzuire mecanică a suprafeței spotului, apare o ușoară descărcare a balanțelor alb-alb-argintiu;
  • "Filmul terminal" - după răzuirea balanțelor, suprafața papulei este acoperită cu un film subțire strălucitor;
  • "Roua de sânge" este un simptom în care se formează puncte de sângerare după separarea mecanică a tuturor fulgilor de pete și răzuirea filmului terminal.
 2. Biopsia țesutului pielii. Această metodă este utilizată pentru a face un diagnostic precis. Aceasta constă în a lua parte din țesutul afectat pentru cercetare. O biopsie relevă o încălcare a structurii celulare a dermei, predominanța anumitor tipuri de celule imature, acumularea de macrofage și limfocite T.
 3. Numărul total de sânge - vă permite să identificați inflamația și să determinați starea corpului.

Imaginea clinică a bolii este destul de clară și, prin urmare, diagnosticul nu cauzează dificultăți.

Cum să tratați psoriazisul pe cap

Deoarece psoriazisul scalpului este o afecțiune cronică, pentru a minimiza manifestările externe și declanșarea unei perioade de remisiune prelungită, tratamentul trebuie să fie cuprinzător și cuprinzător. Pacienții trebuie să urmeze o dietă, să conducă un stil de viață sănătos, să reducă la minimum stresul. Preparatele pentru terapie trebuie prescrise de un specialist, acesta este cel care va determina doza necesară în funcție de gravitatea simptomelor. Există următoarele metode de tratament:

Terapia de droguri

Aceasta constă în numirea unor grupuri de medicamente:

 • sedative - pentru ameliorarea afecțiunii, ameliorarea mâncării;
 • substanțe antihistaminice - pentru a reduce mâncărimile, pentru a diminua umflarea;
 • agenți hiposensibilizanți - pentru a reduce sensibilitatea organismului la alergeni;
 • imunomodulatori și imunosupresoare - pentru a corecta funcționarea sistemului imunitar al organismului;
 • citostatice - pentru a reduce rata creșterii celulare;
 • corticosteroizi - pentru a elimina inflamația;
 • keratolitice - pentru a reduce manifestările externe ale psoriazisului, pentru a elimina peelingul;
 • complexe de vitamine;
 • medicamente antiinflamatoare.

Preparate pentru uz extern

Printre acest grup se numără:

 1. Unguentele farmaceutice, destinate combaterii manifestărilor externe ale bolii, sunt utilizate pentru exfolierea și vindecarea delicată. Printre acestea se numără unguent pe bază de acid salicilic (Akriderm SK), ulei de naftalină (Naftaderm) și conținând calcipotriol (Glenriaz, Dayvoneks).
 2. Loțiune. Numiți ca parte a terapiei complexe, au o structură mai ușoară, ușurează iritarea și mâncărimea. Printre acest grup de fonduri, cele mai răspândite sunt Belosalik, Diprosalik, Calamine.
 3. Sampoane medicale. Folosit pentru a elimina manifestările externe ale bolii. Există medicamente pe scară largă care conțin zinc și gudron, de exemplu, Friderm zinc, piele-cap, Friderm gudron, Psoril.

Opinii ale acestor preparate este destul de controversat, unii pacienți au raportat că fondurile sunt bine ajuta sa scapi de matreata si seboree, dar manifestările de psoriazis nu pot face față, alții nota îmbunătățirea culorii pielii:

Șampon folosit pentru piele, efectul a fost totuși plăcut. Când a decis să ia o pauză, petele s-au înrăutățit.

Belosalik lotion Eu folosesc așa cum este prescris de către un medic. Eu o folosesc pentru o lungă perioadă de timp, în ciuda faptului că este hormonală. Efectul este bun și de lungă durată, răcește pielea imediat după aplicare. Are un dozator, astfel încât este ușor să se răspândească pe piele, în plus, este absorbit rapid și nu pată părul. Printre deficiențele pe care le pot observa mirosul ascuțit al alcoolului.

Ignat, Tyumen.

Pregătirile cu gudron nu ajută, de la ele devine mai rău. În mod individual, trebuie să vă căutați instrumentul.

Ella, Moscova.

Întrucât recidivele apar, mai ales în timpul iernii, Akriderm SK a decis să încerce, unguentul a fost gros și nu curge, aplicat de două ori pe zi, peelingul a scăzut semnificativ, petele au devenit mai moi.

Maria, Krasnodar.

Psoriazisul a apărut pe solul nervos de pe frunte de-a lungul liniei parului. Arăta foarte urât, se desprinde și coaja! Medicul a prescris o terapie combinată, inclusiv unguent Dayvonex. Desigur, drogul nu este ieftin, dar merită banii cheltuiți! După cursul tratamentului, erupția cutanată a fost aproape dispărută, iar ceea ce a rămas pare neclar.

Alena, Chelyabinsk.

O listă extinsă de unguente și creme pentru psoriazis, mai mult în materialul nostru.

Metode de medicină tradițională

Decorarea pe scară largă a frunzelor de celandină. Se utilizează atât pentru ingestie, cât și pentru tratarea plăcilor. Iarba se prepară cu apă clocotită într-un raport de 1: 1 și se iau 250 ml. De asemenea, un bun emolient este uleiul de amarant, care contaminează zonele afectate ale scalpului de două ori pe zi.

La domiciliu, puteți pregăti o mască pentru păr de la 3 lingurițe. Avocado ulei, 3 linguri. ulei de măsline, 1 lingura iaurt și 1 lingura. miere de albine. Amestecul rezultat se aplică pe scalp timp de 1 oră. Aplicați o astfel de mască ar trebui să fie nu mai mult de o dată pe săptămână.

Fizioterapie și tratamente spa

Deoarece metodele de fizioterapie sunt utilizate pe scară largă: radiații ultraviolete, terapia PUVA, plasmefereza, care dau un rezultat notabil și reduc inflamația. Băile de tratare a noroiului și sulfului cu hidrogen din stațiunile din Crimeea și Pyatigorsk din Sochi contribuie la stabilirea unei remiteri pe termen lung a bolii.

Trebuie reținut faptul că tratamentul de sine poate duce la agravarea situației și la dezvoltarea complicațiilor. Medicul trebuie să prescrie dozajul, precum și tipul specific de medicament, deoarece utilizarea unor dintre aceștia, de exemplu corticosteroizii, poate determina o recădere și agravarea afecțiunii.

Emergarea complicațiilor

Se pot produce complicații severe în absența tratamentului adecvat și a nerespectării măsurilor preventive, printre care:

 • Artrita psoriazică este o boală inflamatorie care afectează articulațiile, în stadii avansate, cauzând deformarea lor ireversibilă;
 • Psoriazisul pustular generalizat - o afecțiune în care ulcerele se formează datorită adăugării unei infecții bacteriene;
 • eritrodermia psoriazică - o afecțiune caracterizată prin extenuare și în cazuri avansate - înfrângerea completă a pielii;
 • înfrângerea membranelor mucoase ale plăcii - duce la perturbarea sistemului urinar;
 • tulburări ale sistemului cardiovascular, pot duce la apariția hipertensiunii arteriale, a miocarditei;
 • vedere încețoșată.

Măsuri de prevenire

În prezența unei predispoziții la apariția bolii, trebuie să urmați regulile de bază de prevenire:

 • utilizați produse cosmetice de specialitate, abandonați detergenții și șampoanele agresive, uscați scalpul și încălcând echilibrul hidric-grăsime;
 • utilizați țesuturi hipoalergenice moi care nu cauzează frecare și iritare a ariilor problematice;
 • prevenirea deteriorării și zgârieturilor;
 • urmați o dietă, renunțați la alimente prajite, picante, sărate și murate;
 • exclude din dieta alimente care pot provoca alergii, de exemplu: ciocolată, citrice, roșii;
 • creșterea cantității de produse lactate consumate, cereale, alimente bogate în acizi grași saturați, precum și legume și fructe;
 • cresterea activitatii fizice, conducerea unui stil de viata sanatos;
 • să nu mai fumezi și să bei alcool;
 • evitați stresul și creșterea.

efecte

Psoriazisul are un efect negativ asupra psihicului pacientului, asupra stării sale emoționale. O persoană devine retrasă, evită comunicarea, pe fondul bolii, se dezvoltă depresiuni de diferite grade de severitate, pe care o persoană nu le poate face față singură. Eventualele complicații ale bolii pot duce la pierderea eficienței și invalidității.

Lipsa unui tratament adecvat și, ca rezultat, dezvoltarea de complicații de grade diferite de severitate poate afecta, de asemenea, speranța de viață a pacientului.

Respectarea regulilor de prevenire, tratamentul complex în timp util al afecțiunii va permite o lungă perioadă de timp pentru a obține o perioadă de remisiune și pentru a minimiza manifestările psoriazisului pe cap.