Mătreața este degresarea scalpului, ca urmare a faptului că, datorită descuamării epiteliului, se formează scale. Aspectul mătcii este un semn al diferitelor tulburări în organism, deoarece nu este o boală independentă. Conform OMS, simptomele mătreaței sunt uneori observate de peste 70% din populație. Dacă apare matreata, în primul rând trebuie să vă gândiți la îngrijirea corectă a părului. Uscarea excesivă a părului, colorarea și evidențierea, permeabilitatea chimică etc. Procedura afectează în mod negativ starea părului și poate provoca mătreața. Tratamentul matreții constă în respingerea acestor proceduri, utilizarea produselor de îngrijire a părului special selectate de către tricolog, care urmează cursuri terapeutice de fizioterapie și criomasaj.

mătreață

Mătreața - apariția unor scări îngroșate în straturi grase sau mici, uscate, galbene, pe scalp. Însoțit de mâncărime la cap, părul devine plictisit, uscat și fragil, sau uleios și lucios. Aceasta poate fi o manifestare a seboreei, a psoriazisului, a infecțiilor fungice ale pielii, a stresului nervos, a deficienței de vitamina A sau a grupului B, rezultatul îngrijirii necorespunzătoare a părului, perturbarea tractului gastro-intestinal. Mătreața este o cauză comună a căderii părului, este o problemă pronunțată de cosmetică.

Cauze ale matretii

Principala cauză a matreții este o modificare a stării scalpului cauzată de creșterea excesivă a culturii fungice a Malassezia Furfur. Această ciupercă este o microflore opțională a scalpului și în condiții normale activitatea sa este asimptomatică.

M. furfur poate fi declanșat de stres, tulburări ale glandelor sebacee, tulburări de alimentație, modificări hormonale, cum ar fi sarcina, pubertatea, menopauza. Foarte des apare matreata cu o ingrijire a parului aleasa incorect. Vopsirea frecventă, perm, utilizarea produselor de styling, uscarea prin suflare, neglijarea capului în sezonul rece și invers, purtarea lor lungă în cameră duce la o schimbare a microflorei scalpului. Bolile bronhopulmonare, patologiile tractului gastro-intestinal și imunitatea redusă pot, de asemenea, să conducă la activarea fungului. Ca urmare a activității sale, ciclul de dezvoltare al celulelor epidermale se schimbă, se desprind, fără a avea timp să treacă complet prin aceasta, ceea ce se manifestă clinic prin apariția unor scale de culoare deschisă. În funcție de activitatea microorganismului, mătreața poate fi observată într-o anumită parte a scalpului sau poate fi totală.

Manifestări ale matreții

Mătreața nu trece neobservată și, în primul rând, este o problemă estetică pentru pacienți, deoarece apariția unei persoane cu mătreață în păr devine neplăcută și neplăcută. Excesul de spalare si pieptanare a matretii folosind un uscator de par doar consolideaza simptomele. La persoanele cu păr întunecat, mătreața este mai vizibilă, este situată sub formă de scale pe toată linia părului, la fel ca atunci când pieptenea, scalările epiteliului desquamated sunt deplasate. Pacienții observă prurit, uneori scalpul este macerat din cauza zgârieturilor. Parul devine plictisitor, fragil, împărțit, datorită faptului că stratul de matretă interferează cu funcționarea normală a foliculilor de păr. Dacă mătreața este obișnuită și nu se iau măsuri pentru ao elimina, pierderea părului poate începe. Persoanele pentru care mătreața este o problemă, încercați să purtați pălării, vopsiți părul în nuanțe mai ușoare, pentru a face mai puțin vizibil decât agravați starea scalpului.

Diagnosticul și tratamentul matreții

Este destul de simplu să se diagnosticheze mătreața, este mult mai dificil să se găsească o legătură patogenetică care a fost un declanșator în activarea lui M. Furfur. Și dacă, la consultarea tirologului în timpul intervievării unui pacient, nu au existat patologii evidente care să provoace apariția mătcii, atunci mai întâi corecta modul de viață și schimbă mijloacele de îngrijire a părului și a scalpului.

Este necesar să se limiteze utilizarea alimentelor picante, prăjite și grase, care includ alimente bogate în fibre și vitamine din grupa B. Dacă cauza matreții este afectată de echilibrul apei, apa potabilă (ceai, băuturi fructe, apă minerală) va rezolva rapid această problemă; de obicei, în plus față de matreata, în acest caz, se observă o piele uscată, însoțită de descuamare.

Pentru întreaga perioadă de matrerare a tratamentului se exclud procedurile de coafare agresive, uscarea prin suflare; Se recomandă utilizarea unui pieptene din lemn natural, care trebuie schimbat la fiecare câteva luni, deoarece pomul absoarbe bine sebumul.

Tratamentele pentru păr sunt prescrise, mătreața este rezolvată de șampoane care conțin ingrediente antifungice. Cele mai noi programe de tratament anti-mătreață utilizate în trichologie se bazează pe utilizarea terapiei complexe. Programul de tratament Folten Pharma conține loțiune de vindecare și șampon. Samponul se luptă împotriva ciupercilor, iar loțiunea vindecă scalpul, exfoliază matreata existentă, hrănindu-i în plus scalpul și hidratând părul. Utilizarea unor astfel de programe, care includ atât componentele keratolitice, cât și agenții antifungici, ajută la reducerea manifestărilor mătănii cu mai mult de 90%. Dacă mătreața tinde să apară la un anumit moment al anului, cursul tratamentului trebuie repetat pentru a preveni apariția acesteia.

Atunci când cosmeticele medicale nu pot face față matreții și în prezența bolilor interne care au condus la apariția ei, este prezentată fizioterapia. Criomasajul provoacă comprimarea / expansiunea secvențială a vaselor scalpului, ceea ce îmbunătățește microcirculația și nutriția foliculilor pilosi. Ca urmare, imunitatea locală crește, activitatea fungică este blocată, iar simptomele mătreaței dispar. Medicamentele terapeutice aplicate pe piele după criomasaj sunt absorbite mai bine.

Când apare mătreața, este prezentată darsonvalizarea scalpului cu ajutorul unui electrod vid sub formă de pieptene. Iritarea scalpului determină o îmbunătățire reflexă a tonusului vascular, care îmbunătățește metabolismul. Curentul de înaltă frecvență ajută la curățarea scalpului de fulgi de mătreață, are un efect antiinflamator și cauterizat, care este deosebit de important, deoarece mătreața este adesea zgârieturi și zgârieturi. În plus, darsonvalizarea are un efect calmant asupra sistemului nervos. Dat fiind faptul că prezența mătreții este o problemă psihologică și stresul constant mărește doar simptomele, terapia fizică în combinație cu cosmeticele medicale ajută la eliminarea atât a mătcii, cât și a excitației nervoase.

Mătreața nu este o condiție care pune viața în pericol, poate fi corectată destul de bine, însă o combinație de terapie medicală și auto-tratament este inacceptabilă, deoarece o suprapunere de substanțe active poate duce la seboree, care este mult mai dificil de tratat.

Matreata - cauze si tratament

Mătreața este o combinație de cauze (sau sindrom), care se caracterizează printr-un proces accelerat de exfoliere a particulelor de piele (sub formă de scale) pe o perioadă relativ lungă. Mătreața se găsește cel mai frecvent pe scalpul acoperit cu păr.

Matreatul nu trebuie confundat doar cu scalpul uscat. În cursul vieții umane, există o moarte constantă a celulelor pielii și o ușoară decojire a scalpului este normală (aproximativ 487.000 celule pe 1 cm2).

Mătreața este o boală comună a scalpului și afectează aproape jumătate din populația de diferite vârste, gen și etnie.

Cauze ale matretii

Matreatul apare de obicei ca urmare a trei factori sau a combinațiilor lor:

1. Lucrarea incorectă a glandelor sebacee (sau seboree)

Seborrhea - un concept general de matreata, este o boala. Într-un sens general, este un dezechilibru al formării grăsimilor, ceea ce duce la o scădere sau creștere a producției de sebum și la o schimbare a compoziției chimice a secreției sebacee. Acest proces poate apărea din cauza tulburărilor metabolice cronice, a stării generale a sistemului imunitar, a vârstei și a sexului, a tiparelor dietetice și a contaminării pielii.

Distingeți grăsimea seboree (lichidă și groasă) și uscați.

Cu seborea lichidă uleioasă, porii sunt lărgiți, pielea strălucitoare și părul de pe cap pare uleiat, adesea lipit împreună în fire. Părul este acoperit cu cânii gălbui, adesea apar pustule pe scalp.

Cu o seboree groasă uleioasă, elasticitatea pielii este redusă, poate apariția de comedone (plug de corn, anghilă neagră). Părul de pe cap este strâns și aspru.

2. Leziunile cutanate fungice

Cu o secreție redusă de sebum, scările acoperă bogat părul și scalpul. Acest proces se numește seborrheză uscată (mătreață). Acest fenomen este asociat cu procesul de activare a ciupercii, denumit "Pityrosporum Ovale" sau "Malassezia Furfur".

Cu o bună imunitate, ciuperca se comportă stabil. Cu un dezechilibru fizic și mental puternic, cu încălcarea pe termen lung a dietei, ciuperca este activată, ceea ce duce la accelerarea creșterii celulelor epidermice. Perioada de pelerinare a pielii durează 5 până la 7 zile (în absența bolii, această perioadă durează aproximativ o lună).

Ca urmare, un număr mare de scale peste normale. Dacă acest proces este însoțit de iritații ale scalpului, mâncărime și pete individuale de roșeață, atunci putem vorbi despre dermatită seboreică. Părul, în acest caz, devine fragil, subțire și uscat.

3. Caracteristicile individuale ale corpului

Acestea includ particularitățile secreției pielii și structura ei, predispoziția ereditară și schimbările sezoniere. Alte caracteristici includ următoarele motive:

 • Persoanele cu anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczemele, sunt mai susceptibile de a suferi de apariția mătcii.
 • Adulții cu boală Parkinson și alte boli neurologice sunt mai predispuși la mătreață și dermatită seboreică.
 • Pacientii de orice varsta care au suferit atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, precum si unii oameni cu sisteme imunitare slabe, sunt mai predispuse la matreata decat altele.
 • Unii experți consideră că persoanele care nu consumă suficiente alimente care conțin zinc, vitamine și anumite tipuri de grăsimi sunt mai predispuse la mătreață.
 • Supratensiune mintală. Mulți experți cred că există o legătură între stresul frecvent și multe probleme de piele.
 • Studiul a arătat că 10,6% dintre persoanele cu HIV sunt susceptibile la dermatită seboreică.

Toate cele de mai sus conduc la concluzia că toate procesele și fenomenele care duc la mătreață sunt controlate și controlate.

Remedii pentru mătreață

Din fericire, aceste procese pot fi gestionate. În cazuri ușoare, este suficient să găsiți un șampon adecvat pentru mătreața unei anumite compoziții și să vă stabilizați stilul de viață.

În majoritatea cazurilor, apariția mătreții, în formă ușoară, nu necesită o vizită la medic. Cu toate acestea, dacă starea scalpului se deteriorează și utilizarea șamponului tratat nu aduce rezultatul dorit, trebuie să consultați un medic. Un medic poate diagnostica dermatită seboreică sau altă boală asociată care necesită anumite condiții de tratament.

Cele mai multe produse pentru mattie sau șampoane antifungice (șampoane cu mătreață) conțin cel puțin unul dintre următoarele ingrediente active:

 1. Pirithionul de zinc este un agent antibacterian.
 2. Sulfura de seleniu este responsabilă pentru reducerea ratei producției celulare.
 3. Sulf - ajută la îndepărtarea fulgi de mătreață.
 4. Ketoconazolul este un ingredient antifungic foarte eficient. Majoritatea persoanelor care utilizează produsele ketoconazol sunt mulțumiți de rezultate. Șamponul cu acest ingredient poate fi utilizat atât de tineri, cât și de bătrâni.
 5. Acid salicilic - o componentă exfoliantă.
 6. Uleiul de arbore de ceai - Acest ulei este extras din arborele de ceai australian (Melaleuca Alternifolia). Putem spune că, în prezent, producătorii de șampoane, din ce în ce mai des includ în compoziția uleiului de arbori de ceai. Uleiul de arbore de ceai este antifungic și antiseptic. Cu toate acestea, unii oameni pot fi alergici la acest tip de ulei.

Soluția ideală ar fi alegerea unui astfel de șampon, în care există două sau trei dintre componentele de mai sus.

În plus față de șampoane, pentru a combate seborrhea, utilizarea și cremele:

 1. Creme cortizonice - reduce inflamația. Această cremă se poate cumpăra peste contorul de 0,5% sau 1% concentrație. Crema este utilizată de două ori pe zi, rezultatul va apărea numai după câteva zile. Acest tip de cremă este disponibilă ca loțiune pentru scalp. Aplicați o dată pe zi, de preferință pe părul umed după șamponare. Poate fi folosit cu șampoane medicinale.
 2. Creme antifungice. Efectul acestor creme vizează reducerea numărului de organisme de drojdie care trăiesc pe piele. Clotrimazole Cream 1% și Miconazole Cream 2% sunt disponibile fără prescripție medicală. Cremele antifungice se aplică o dată sau de două ori pe zi.

Cum să scapi de mătreață

Săpunurile matreoase terapeutice, precum și cremele medicale, trebuie utilizate în timpul stadiului activ al seboreei. Odată cu diminuarea manifestării bolii, este necesară reducerea utilizării preparatelor medicamentoase și, ulterior, trecerea la utilizarea produselor de igienă de zi cu zi. În cazul unei alte apariții a bolii, cremele și șampoanele pot fi refolosite.

Se poate întâmpla ca, odată cu reapariția bolii, remediile pe care le-ați folosit în timpurile anterioare ar putea fi acum ineficiente. În acest caz, va trebui să utilizați alte șampoane și / sau creme cu componentele de mai sus.

Regulile de bază pentru utilizarea șampoanelor terapeutice. Samponul trebuie aplicat pe părul umed și lăsat pe scalp pentru o perioadă de aproximativ cinci minute. Dacă șamponul este spălat prea repede, ingredientele active nu vor avea timp suficient pentru a acționa.

Regulile de bază pentru utilizarea cremelor terapeutice (măști, loțiuni). Cremele de vindecare sunt folosite în combinație cu șampoanele terapeutice. Masti si lotiuni se scot pe scalp timp de 20-30 de minute.

În paralel cu utilizarea agenților terapeutici, trebuie să urmați următoarea dietă simplă. Alimentele consumate ar trebui să fie bogate în vitamine și fibre. În dieta ar trebui să fie produse lactate. Consumul de grăsimi și dulci trebuie să fie limitat. De asemenea, se recomandă utilizarea zilnică a cel puțin două litri de apă pură.

Remedii populare pentru matreata

Tratamentul cu măduvă la domiciliu poate fi la fel de eficient ca și tratarea tratamentelor scumpe.

Mască pe bază de ouă. Trebuie să bați două ouă într-o cantitate mică de apă caldă. Aplicați amestecul pe păr timp de zece minute, apoi clătiți. Această procedură ajută la prevenirea matreții.

Mască pe bază de suc de portocale și aloe. Aveți nevoie de două lingurițe de suc de aloe și două lingurițe de suc de portocale, un gălbenuș de ou. Toate componentele sunt agitate la o consistență uniformă și aplicate pe scalp. Clătiți cu apă caldă după 40 de minute. După aplicarea unei astfel de măști, ar trebui să clătiți părul cu un decoct preparat din coapsa (care poate fi cumpărat la farmacie).

Rinser bazat pe calendula. O lingură de calendula (luați inflorescența) turnați două cești de apă fierbinte 80% timp de 30 de minute. După spălarea părului, introduceți perfuzia în scalp, apoi puneți o pungă de plastic pe cap, scoateți sacul după 30 de minute, nu spălați părul. Această procedură se recomandă de două sau trei ori pe săptămână.

Mărește clătirea de mușețel. Două linguri de mușețel (inflorescență) se toarnă un litru de apă și se fierbe timp de cinci minute. După răcire, frecarea bujorului în scalp.

Mărește clătirea de mușețel. Pregătiți o infuzie de inflorescențe de mușețel în raport de 1 la 10. Spălați capul de perfuzie de două sau trei ori pe săptămână, numărul de proceduri de la 10 la 15. Acest curs poate fi repetat în două sau trei săptămâni.

Curățarea pe bază de tămâie. 4 linguri de cimbru se toarnă 0,5 litri de apă și se fierbe timp de 10 minute. Agenți de răcire și tulpină, se aplică pe părul umed, umezindu-le complet. Nu clătiți cu apă. Poți folosi după fiecare șamponare.

Clătiți din ciuperci. În 0,5 litri de apă caldă este necesar să se dizolve o lingură de sare de mare. Aplicați soluția pe părul curat și umed și clătiți bine după 5 minute. După clătirea părului într-o altă soluție (adăugați o linguriță de suc de lamaie la 0,5 litri de apă).

Uleiuri pentru păr. O lingură de brusture sau ulei de ricin amestecat cu zece linguri de tinctură de spirit de calendula (vândute într-o farmacie). Utilizați pentru frecare în scalp de două ori pe zi.

Atunci când utilizați orice produs medical, este necesară consultarea unui specialist.

Cauzele matretii asupra capetelor femeilor si tratamentele cele mai eficiente

Potrivit statisticilor, o treime din populația lumii se confruntă cu mătreață. Fulgi de zăpadă în păr în mod semnificativ strică aspectul, capul începe să mâncărime. Într-un cuvânt, nu poate dura atât de mult, iar femeile frumoase sunt gata să facă orice sacrificii pentru a scăpa rapid de această problemă. Cum să tratăm mătreața la femei și să împiedicăm apariția ei în viitor? Veți găsi răspunsuri la aceste întrebări în articol.

De ce femeile au mătreață

Dandrupsul pe cap la femei este destul de comun. Apariția unui defect cosmetic indică o încălcare a muncii coordonate a glandelor sebacee și a corpului în ansamblu și, uneori, semnalează probleme grave de sănătate.

Ce este matreata? Viața unei celule de epidermă durează doar 28 de zile, după aceasta, moare, o nouă apare în locul ei. Acest proces se numește regenerare. Dacă toți indicatorii activității organelor și sistemelor unei femei sunt normali, atunci aceste schimbări trec neobservate, fără a provoca disconfort.

De îndată ce balanța este deranjată, celulele încep să se divizeze rapid, particulele vechi ale epidermei se acumulează la suprafață. Astfel de clustere se numesc matreata. Acestea pot fi albe sau gălbui (pentru proprietarii părului gras).

Să vedem de ce apare mătreața pe cap. Motivele aparitiei sale sunt destul de putine, noi denotam principalele:

 • afectarea metabolismului, care slăbește rezistența organismului la factorii patogeni;
 • hormonii instabili afectează de asemenea starea pielii, pot fi asociate cu medicamente hormonale;
 • boli ale organelor sau sistemelor de organe, în special sistemele nervoase și endocrine, boala gastrointestinală;
 • imunitate slabă;
 • ereditate;
 • modificări ale glandelor sebacee;
 • dezvoltarea bolilor dermatologice (răni, cruste, seboree, dermatită alergică și altele);
 • colorarea frecventă, expunerea la diferiți compuși chimici;
 • lipsa de vitamine, microelemente și alte componente importante din corpul unei femei;
 • stresul frecvent, suprasolicitarea în termeni fizici și emoționali;
 • uscăciunea crescută a scalpului datorată îngrijirii necorespunzătoare, coafura frecventă cu un fier curling, fier de călcat;
 • produsele pentru îngrijirea părului nu se potrivesc cu tipul de păr, sunt alese incorect;
 • activarea fungului de drojdie Pityrosporum Ovale, care a condus la o încălcare a microflorei pielii capului;
 • factori externi (vreme, ecologie defectuoasă).

Rețineți că utilizarea incorectă a măștilor naturale de casă poate provoca mătreața la femei. Îngrijirea specială este recomandată de specialiști pentru a trata măștile care vizează creșterea accelerată a buclelor.

Primele semne

Nu este necesar să așteptați până când "ninsoarea" neplăcută acoperă întregul cap, puteți anticipa problema într-un stadiu incipient. Acest lucru va facilita foarte mult procesul de tratament și va aduce frumusețea mai puțină durere.

Principalele simptome ale matretii sunt:

 • o cantitate mică de baloane albe pe păr, îmbrăcăminte, umeri după pieptene;
 • buclele au devenit mai uscate, stralucitoare, stralucirea naturala, stralucirea este pierdut;
 • pielea devine iritabilă, apare roșeață;
 • capul incepe sa mancarimi;
 • se pot forma cruste;

Dacă ați observat semne similare în dvs., mergeți imediat la o întâlnire cu un dermatolog, dermatolog sau tricholog. Nu se auto-medichează. Mătreața poate fi nu numai un defect cosmetic, ci și un semn al bolilor complexe, este imposibil să întârzie tratamentul (psoriazis, dermatită).

Metode de luptă

Matreatul la femei necesită un tratament complex, care este prescris numai de un specialist. Mai întâi de toate, el efectuează o examinare aprofundată a pielii capului pentru a determina din ce mătreață apare la pacient. Numai după stabilirea unui diagnostic sunt administrate medicamentele adecvate.

Există mai multe modalități de a elimina defectele cosmetice: medicamente (folosind unguente, șampoane speciale), utilizarea de tehnici moderne (de exemplu, mezoterapie, terapie cu leech) și remedii folclorice.

Tratamentul medicamentos

Principala metodă de eliminare a "zăpezii" din păr este folosirea șampoanelor terapeutice, a lotiunilor și a unguentelor. Ele au acțiune antifungică, peeling, componentele active ale produsului stabilizează glandele sebacee, umple celulele epidermei cu vitamine și substanțe nutritive.

Printre șampoanele matreoase sunt foarte populare:

 • Nizoral. Ketoconazolul este utilizat ca substanță activă. Are un efect antifungic ridicat, se utilizează pentru a trata dermatită seboreică, pitiriază și mătreață. După prima utilizare a produsului, se reduce vizibil mâncărimea, peelingul cutiei. Utilizat pentru prevenirea și tratamentul bolilor. Cursul de tratament este de la 2 la 4 săptămâni, trebuie să vă spălați părul la fiecare 3 zile. Dacă utilizați șampon în scopuri profilactice, este suficient să vă spălați capul în fiecare săptămână sau o săptămână. Costul fondurilor - 430-800 ruble, în funcție de volum și producător.
 • Perhotal este un analog al lui Nizoral. Ketaconazolul este, de asemenea, utilizat ca ingredient activ. Cursul de tratament durează până la 8 săptămâni, trebuie să vă spălați părul de 2 ori pe săptămână. Pentru preț, instrumentul este mai ieftin decât Nizoral.
 • Sulsen Forte (Sulsen Șampon 2%). Ingredientul activ este sulsen. Deep purifica integratele, normalizeaza glandele sebacee, creste fluxul de sange, este folosit pentru tratamentul si prevenirea matretii. Conține un complex de suplimente naturale, datorită cărora mâncărimea, iritarea scalpului dispare repede. Nu necesită utilizarea aerului condiționat după spălare, deoarece include un aditiv condiționat.
 • Nodul Bioderma DS. Un excelent medic pentru dermatita seboreică, psoriazis, ameliorează matreata. Componentele active ale produsului, în special acidul salicilic, ihtiolul, extractul de kelp, au un efect benefic asupra microflorei integrinei, contribuie la distrugerea rapidă a ciupercilor care provoacă matreata. În compoziție nu există gudron, arome dăunătoare. Cursul de tratament este de 3 săptămâni în funcție de utilizarea șamponului de până la 4 ori pe săptămână. Biodema Node DS poate fi utilizat ca agent profilactic, pentru aceasta spălați-vă părul cu acest agent de mai multe ori pe săptămână. Costul produsului este de aproximativ 1500 de ruble pentru 125 ml. În plus, producătorul oferă o serie de produse cosmetice medicale pentru a combate mătreața și bolile asociate.
 • Șampon intensiv Vichy Dercos pentru mătreață. Produsul nu conține parabeni, coloranți, sulfați. Formula unică a produsului include olina piroctonă, acidul salicilic și apa termală Vichy Spa. În complex, ele influențează activ problema, garantează un rezultat decent după prima aplicare. Compania oferă mai multe opțiuni pentru șampon: pentru pielea sensibilă, tipul de păr uscat și gras. Costul fondurilor - 800-850 ruble.

Tratamentul medicamentos implică utilizarea de unguente medicamentoase. Este de remarcat faptul că unguentul este considerat mai eficace, deși la un cost scăzut sampoane și loțiuni pentru matreata.

Excelent recomandate astfel de medicamente:

 • Zincul unguent. Instrumentul reduce inflamația, are proprietăți antiseptice înalte. Pentru proprietarii de păr uscat, preparatul este suplimentat cu câteva picături de ulei vegetal. Aplicați unguentul poate chiar și în timpul sarcinii și alăptării fără riscul de a dăuna copilului. Pentru a scăpa de mătreață, se recomandă aplicarea unei metode cu un strat moderat pe zonele afectate ale capului de două ori pe săptămână. Durata tratamentului este de 1-2 luni, depinde de gravitatea problemei.
 • Paste Sulsen. Este considerat un instrument eficient și accesibil pentru combaterea mătcii, seborrhea scalpului, psoriazis. Compoziția selectată competent are un efect antifungic, antiinflamator și antiseptic ridicat, elimină problema caderii parului. Pasta se aplică părții rădăcinii după spălarea părului, după 15 minute produsul este spălat. Cursul de tratament durează o lună, unguentul se aplică de 2 ori pe săptămână. Prețul pastelor Sulsen-forte este de 60-100 de ruble.
 • Unguent sulfuric. Diferă în eficiența ridicată și cursul mai lung al tratamentului. Medicamentul se aplică pe un scalp curat și uscat timp de 5 minute, după care rămân resturile fondurilor. Este necesar să frecați unguentul de 2-3 ori pe zi timp de 5-10 zile, în funcție de diagnostic. După cursul de tratament, pentru a stabili rezultatele, se recomandă utilizarea șampoanelor speciale cu adaos de gudron, zinc, pe bază de ketoconazol. Este inacceptabil să se utilizeze medicamentul la femeile gravide în timpul alăptării. Costul unui tub de unguent (25 g) - o medie de 50 de ruble.

O categorie separată de medicamente pentru matretare este o mască. Măștile conțin vitamine și suplimente nutriționale care îmbunătățesc starea buclelor, întăresc structura lor și elimină "zăpada" neplăcută pe cap.

Astfel de mijloace rămân populare pe piața modernă:

 • Mască de masaj anti-mătreață vitală. Instrumentul are proprietăți antifungice și antimicrobiene ridicate, se descurcă rapid cu mâncărime și conținuturi ridicate de grăsimi ale scalpului. Masca conține olamină de piroctonă, extract de brusture și alte ingrediente active care contribuie la rezolvarea rapidă a problemei și întăresc foliculul de păr. Masca de la producătorul italian este frecat în scalp, timpul de acțiune înseamnă 10-15 minute. Repetați procedura trebuie să fie de 1-2 ori pe săptămână, cursul de terapie este de 3-5 săptămâni. Se recomandă folosirea simultană a măștii cu șampon și loțiune din seria specificată. Acest lucru va accelera în mod semnificativ procesul de vindecare. Costul măștii este de aproximativ 350 de ruble.
 • Masca de namol pentru păr Scalp Mască de noroi Dolmen. Produsele de păr de la celebra companie iordaniană au o compoziție bogată și naturală. Acesta conține noroi de la Marea Moartă, uleiuri vegetale și extracte de plante medicinale. Instrumentul hidratează, hrănește scalpul uscat, elimină pruritul și scârțâitul. Se recomandă să faceți o mască pe părul curat de 1-2 ori pe săptămână, procedura durează doar 5 minute. Realizarea în mod regulat a măștii va face părul matasos, docil și radiant, fără nici un indiciu de mătreață. Mască preț - 750 ruble.
 • Masca peeling pentru scalp Masc Mascarilla. Poate fi folosit pentru a combate boala sau pentru a preveni apariția acesteia în viitor. Microparticulele speciale, acizii bine aleși în combinație cu un complex de suplimente nutritive active vă permit să eliminați rapid defectul și iritabilitatea integrității, pentru a normaliza echilibrul hidric al pielii. Aplicați pe o suprafață uscată fără a spăla mai întâi părul timp de 15 minute. După o anumită perioadă de timp, clătiți cu apă caldă. Producătorul recomandă folosirea unei măști de păr cu șampon de pe aceeași linie. Costul produselor de păr - 850 de ruble.

Atenție! Înainte de a aplica masca, șamponul sau unguent, efectuați un test de sensibilitate. Aceasta va salva de la complicația problemei și iritație, erupții cutanate alergice.

Remedii populare

Medicina tradițională oferă o mulțime de rețete pentru compoziții, va reduce mâncărimea și simptomele unei boli neplăcute a scalpului. Alegeți, dar rețineți că unele remedii folk pentru a scăpa de problema nu va reuși. Acestea sunt utilizate în combinație cu medicamentele.

Opțiuni pentru remedii folk pentru păr, care vor fi utile pentru eliminarea mătreață, multe.

Oferim mai multe rețete eficiente și căutate.

 1. Mască de brusture. Toată lumea știe despre proprietățile de întărire, restaurare și vindecare a răului de brusture. Puteți să-l utilizați în lupta împotriva "fulgilor de zăpadă" din părul vostru. Sunteți obligat să se toarnă o lingura. l. tocate rădăcină de brusture cu un pahar de nerafinat, mai bine decât ulei de măsline. Acoperiți bine și lăsați într-un loc întunecos, dar cald timp de 2 săptămâni. După o perioadă de timp frecați lichidul de 2 ori pe săptămână înainte de a spăla părul. După o oră, spălați resturile unei emulsii de brusture folosind șampon.
 2. Balsam de urzici. Urzica este cunoscută de mult timp pentru proprietățile sale antiinflamatoare, este un antiseptic excelent. În plus, planta este bogată în substanțe nutritive și vitamine, după un curs de proceduri medicale, părul devine puternic, matasos, mai puțin căzut. Ai nevoie de frunze proaspete ale plantei (5, Art. N.) și frunze de urzică uscată (2 linguri. L.), le umple cu apă (200 ml) la fierbere. Capacitatea cu bulion se trimite în baia de apă timp de 10 minute. După o anumită perioadă de timp, presați bulionul. După fiecare șamponare, clătiți părul cu decoctul pregătit. Permiteți frecarea sculei înainte de a spăla capul.
 3. Compozitia uleiului - o alta optiune de a intari parul si de a scapa de matreata. Se amestecă în proporții egale uleiuri vegetale preferate (arbore de ceai, mentă, smirnă, lamaie, patchouli sau musetel). Se amestecă amestecul în scalp timp de 2-3 minute, până când agentul este absorbit. După o oră puteți să vă spălați părul. Se recomandă repetarea procedurii de până la 3 ori pe săptămână.
 4. Mască cu pâine neagră. Se rumegă o felie de pâine, se toarnă apă fiartă peste ea. Se lasă amestecul să se răcească și să se frece. După 3-5 minute, clătiți părul cu apă curată și rece. Instrumentul este inofensiv pentru păr, fără dependență.
 5. Mască de ouă. Bateți 1 ou până la spumare, adăugați aceeași cantitate de iaurt (iaurt) la masa ouălor. Se amestecă bine masca și se freacă în scalp. Înfășurați părul în polietilenă, prosop cald. După o oră, spălați resturile măștii cu apă rece. Efectuați o mască de ou nu mai mult de 3 ori pe săptămână.

Metode alternative

Problema scalpului poate fi, de asemenea, eliminată prin metode moderne, acestea fiind efectuate într-un salon de cosmetică sau salon de înfrumusețare, sub îndrumarea unui specialist cu experiență. Acestea includ:

 • darsonvalizarea (masaj folosind un dispozitiv darsonval portabil);
 • hirudoterapia (procedura pentru lipirea punctelor de acupunctura);
 • criomasaj (masarea suprafeței capului cu gheață uscată sau azot lichid);
 • puncție laser (efect laser asupra problemei);
 • mezoterapia (procesul de introducere a componentelor nutriționale, medicamente prin injecții intradermice).

Atenție! Pentru a scăpa rapid și permanent de mătreață, nu este suficientă o metodă. Experții insistă asupra tratamentului complex, aderării la o dietă strictă.

Sfaturi de recuperare rapidă

Indiferent de cauza matretii la femei in timpul tratamentului, este important sa respectati aceste reguli:

 1. Imaculat urmați instrucțiunile și instrucțiunile medicului curant.
 2. Rețineți că produsele care conțin alcool usucă puternic pielea, complică doar problema.
 3. Nu zgâriați, nu vă zgâriați capul, ca să nu vă răniți carcasa. Prin răniți, puteți purta o infecție, provocați supurație.
 4. Utilizați un pieptene moale și nemetalice.
 5. Refuzați să se usuce prin suflare, să-și schimbe stilul cu clesti și să se călgâie.
 6. Utilizați șampoane terapeutice de înaltă calitate.
 7. Este imposibil sa vopsiti parul, sa folositi produse de styling agresive. Acordați mai multă atenție nutriției, acoperirii cu umiditate.
 8. Revizuiți alimentele, adăugați la alimentație alimente mai sănătoase, fructe și legume proaspete. Refuzați de alcool, prăjită, sărată și afumată. O astfel de dieta vă permite să normalizați metabolismul, accelerați recuperarea.

Măsuri preventive

Pentru a preveni apariția mătreaței în viitor, experții recomandă utilizarea periodică a șampoanelor medicinale, a lotiunilor și a măștilor. O atenție deosebită este acordată prevenirii hrănirii. Mai multe alimente sănătoase și sănătoase! Uitați de mâncare junk și fast-food.

Și, în cele din urmă, urmăriți-vă dieta, odihniți-vă mai mult, nu fiți nervos. Tulburările în tractul gastro-intestinal, stresul constant în cele mai multe cazuri devin cauza dezvoltării unei afecțiuni cosmetice.

Videoclipuri utile

Cauzele matretii si ce se ascunde.

Matreata - cauze si tratament. Cum să scapi de mătreață.

Mătreața și capul mâncărime

Ce este matreata?

Mătreața este o particulă exfoliantă a pielii, care este o ușoară manifestare a unei boli cum ar fi dermatita seboreică. Dacă ne întoarcem la limba latină, traducerea literală a cuvântului "mătreață" pare a fi "tărâțe". Acest lucru se explică prin faptul că particulele separate ale pielii arată ca un produs alimentar bine cunoscut.

Deși mătreața este un eveniment comun pentru mulți oameni, acest sindrom este un concept medical, manifestat în detașarea particulelor mici de piele cu viteză considerabilă. El este îngrijorat de pacient pentru o lungă perioadă de timp, uneori pe toată durata vieții sale, localizarea procesului patologic - scalpul. Pentru a scapa de sindromul obsesiv, trebuie sa stiti despre cauzele matretii si cum sa faceti acest lucru.

Cauze ale matretii

Există mai multe motive care conduc la separarea accelerată a particulelor dermei de pe cap.

Există anumiți factori care, sub influența celuilalt, agravează problema existentă:

Tulburări metabolice. În cazul unei disfuncții în procesele metabolice, rezistența organismului la diverși factori patogenitici exogeni scade.

Disfuncția hormonală duce adesea la mătreața la femei.

Boli ale tractului digestiv, tulburări endocrine, boli ale tractului respirator, probleme în domeniul neurologic, stări de imunodeficiență.

Cauza mătcii care nu poate fi corectată este o predispoziție ereditară.

Tulburări în glandele de secreție externă, și anume sebacee.

Erori în nutriție, lipsa de vitamine.

Supratensiune fizică și mentală.

Infecția miicotică, agentul patogen care devine ciuperca de drojdie P. Ovale. În mod normal, ele se găsesc pe pielea a 90% din oameni și încep să prezinte activitate patologică sub influența provocatorilor, ceea ce duce la o scădere a apărării organismului.

Supraîncălzirea scalpului și supraîncălzirea acestuia ca urmare a utilizării necorespunzătoare a capului.

Utilizarea frecventă a unui uscător de păr, expunerea la coloranți chimici, utilizarea ploek - orice efect agresiv asupra scalpului.

Încălcarea regulilor de igienă, adică ignorarea spălării capului.

În plus, există alți factori care măresc riscul de matreata, printre care:

Vârsta - în adolescență și vârstă fragedă, boala se dezvoltă mai des. La copii, mătreața aproape nu apare niciodată. În perioada pubertății, mătreața poate fi un fenomen fiziologic asociat cu activitatea crescută a glandelor sebacee sub influența hormonilor.

Tulpina nervoasă. Când o persoană se află într-o stare de stres cronic, mătreața va fi însoțitorul său.

În medicină, se consideră că mătreața este o formă de boală a pielii - dermatită seboreică. În același timp, fulgii exfoliați sunt uscați, excreția sebacee este redusă. În cazul în care particulele normale ale pielii ar trebui să se exfolieze în timpul lunii, apoi cu seborea uscată, acestea se lasă în 7 zile.

Există o clasificare care presupune distincția între matreța uscată și uleioasă, dar unii oameni de știință cred că nu este complet corect. Ei atribuie aceasta faptului că mătreața adevărată nu poate fi uleioasă, deoarece producția de glande sebacee este redusă semnificativ. Atunci când exfolierea umerilor de mătase pe păr apar rar, ele sunt atașate de dermul în sine. Spre deosebire de mătreața uscată, care este întotdeauna o mulțime, pe lângă faptul că provoacă mâncărime și iritații ale pielii.

Mătreața și capul mâncărime - care sunt motivele?

Mâncărimea scalpului se produce aproape întotdeauna în prezența mătreții. Acest lucru se datorează faptului că scalpul se usucă prea mult. Motivul pentru aceasta este lipsa de glande sebacee. Ca urmare, particulele de piele mor, dermul însuși suferă de fisuri microscopice, care provoacă mâncărime.

Mancarimea este, de asemenea, o consecinta a interactiunii dintre scalp si apa. Derma este suprascrisă din cauza unei perturbări a funcționării glandelor sebacee, iar apa și produsele de spălare a capului selectate în mod necorespunzător agravează acest proces. Rezultatul este un sentiment de tensiune și iritare.

Mancarimea este agravata de stimuli externi. Deci, oamenii care suferă de mătreață, încercați să-l ascundeți sub headdresses sau vopsea părul lor în culori strălucitoare. Cu toate acestea, acest lucru agravează doar situația, ceea ce face și mai rău mâncărimea.

O altă cauză a mâncării este activitatea vitală a ciupercilor Malassezia. Când sunt multe dintre ele, provoacă iritarea scalpului și, în consecință, obligă o persoană să o pieptească.

Dermatocosmetolog, tricholog Irina Kotova despre mătreață

Potrivit medicului trichologului și dermatocosmetologului I. Kotova, nu trebuie să fii serios despre fenomenul matreții. Adesea, aceasta este cea care indică o boală atât de gravă ca dermatita seboreică. Din punct de vedere profesional, trichologul spune despre ceea ce constituie matreata, care sunt principalele sale simptome si cum sa le tratezi (acasa si sub supravegherea unui specialist).

Simptomele mătcii

Urmatoarele simptome pot fi judecate de faptul ca o persoana sufera de matreata:

Apariția cântarelor albe pe îmbrăcăminte, pe păr și pe umeri, pe un pieptene și pe o pălărie. Aceste cântare sunt un strat detașat al epidermei capului.

Cel mai adesea, mătreața are scalp uscat, cu toate acestea, poate fi uleios. Ambele condiții patologice ale dermei sunt rezultatul tulburărilor metabolice.

Părul are o privire nesănătoasă. Ele devin fragile și plictisitoare.

În cazul în care starea bolii progresează, scările detașate ale dermei devin mai mari, se formează cruste gri-gălbui pe cap și apar pete.

Scalpul este mâncărime.

Ce nu se poate face cu matreata?

Dacă găsiți simptome care indică prezența mătreții, este interzisă utilizarea de alcool pe bază de îngrijire a scalpului. Acestea agravează starea patologică a pielii, usucindu-l chiar mai mult.

Este necesar să evitați pieptănarea scalpului. Mâncărimea întotdeauna însoțește matreata. Dacă încercați să o eliminați și să vă zgâriați capul, problema se va înrăutăți. Chiar și vătămările microscopice minore reprezintă o poartă de penetrare a agenților infecțioși. Ca rezultat, se formează pustule pe scalp.

Este interzisă vopsirea părului, precum și aplicarea altor substanțe agresive asupra acestuia.

Consolidarea detașării poate piepteni dinți metalice pieptene. Dacă sunt folosite fără griji, ele vor traumatiza scalpul.

Până în momentul vindecării, merită să renunțați la utilizarea unui fier de curling, a unui uscător de păr și a unui fier pentru părul de coafat.

Răspunsuri la întrebările de mătreață populare

Există vreo legătură între mătreață și căderea părului? Se stabileste ca matreata poate provoca pierderea parului. Cu toate acestea, este necesar să se caute alte probleme de alopecie, deoarece mătreața în sine este una dintre cauzele suplimentare, nu principalele sale cauze. Prin urmare, dacă scapi doar de mătreață, pierderea părului nu se va opri.

Ce cauzeaza matreata? De ce apare din nou și din nou? Majoritatea oamenilor de știință sunt de părere că mătreața se produce din cauza predispoziției individuale la aceasta. Detașarea particulelor dermei este un proces natural, care este conceput să îl actualizeze. Unii oameni au acest proces mai rapid decât alții, motiv pentru care nu pot scăpa de această problemă pentru totdeauna.

După ce persoanele cu o predispoziție individuală abandonează utilizarea fondurilor destinate încetinirii divizării particulelor de epidermă sau care pot dizolva fulgii formați, mătreața devine din nou vizibilă. În acest caz, singura soluție este de a folosi șampoane speciale și balsamuri în mod continuu.

În plus, s-au efectuat studii care au stabilit relația dintre apariția matreții și uscarea prea multă a dermei capului. Acest lucru se datorează utilizării produselor de curățare, care fac parte din cele mai multe șampoane pe care producătorii le recomandă pentru utilizarea zilnică.

Pentru ca pielea să fie reînnoită în mod normal și să nu provoace disconfort proprietarului, trebuie să aibă un anumit nivel de umiditate furnizat de un strat subțire de grăsime. În caz contrar, procesul de vărsare a particulelor epidermei este întrerupt. Glandele sebacee sunt responsabile de producerea de grăsimi. Cu expunerea frecventă la dermă cu detergenți agresivi, stratul protector gras este spălat. Pielea uscată începe să se divizeze mai repede, particulele cresc în dimensiune și acest lucru cauzează mătreața vizibilă, care a fost anterior invizibilă.

Este mătreața asociată cu ciuperca? Există o relație clară între infecția fungică a scalpului și apariția mătcii. În acest sens, organismele micotice cum ar fi Pityrosporum sunt periculoase. Ei locuiesc în părul uman și în stratul epidermal al pielii. În acest sens, pentru a scăpa de mătreață, șampoane prescrise cu componente antifungice.

Mătreața este contagioasă? Este transmis de la persoană la persoană? Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la faptul că mătreața poate fi infectată. Chiar și faptul că este uneori provocat de organismele micotice nu este un motiv de îngrijorare. Faptul este că aceste ciuperci există în mod normal pe pielea și părul majorității oamenilor, însă nu au matreata.

De ce, in afara de matreata, capul mi se da? Se crede că apariția unui sentiment de mâncărimi se poate datora ciupercilor microscopice din genul Malassezia. Pentru a scăpa de acest lucru, nu trebuie luate măsuri speciale. Va fi suficient pentru a fi supus unui tratament pentru mătreață și mâncărime vor dispărea.

Cum sa alegi un sampon bun "pentru fiecare zi"? Este important ca șampoanele, care intenționează să vă spele zilnic, nu au o componentă precum laurii sulfat de sodiu. El și derivații săi au efect de uscare asupra dermei capului. Prin urmare, în cazul în care există o nevoie de o astfel de spălare frecventă a părului, este necesar să se acorde preferință șampoane, care includ componente de curățare mai puțin agresive: S. (sodiu) Cocoil lsethionate sau S. dodecil sulfat, sau S. lsethionate sau Disodium laureth sulfosuccinat sau Cocamidopropil betaina.

Am nevoie de un șampon special pentru mătreață pentru bărbați? Nu, un mijloc de cumpărare specializat nu are sens, deoarece formarea matreții la bărbați și femei este provocată de aceiași factori.

Pot face față matreții cu uleiuri vegetale și ierburi? Faptul că există vreun efect din utilizarea uleiurilor în ceea ce privește eliminarea mătcii nu este disponibil. Vorbim despre ulei de măsline, castor, brusture. Un studiu a fost realizat numai pentru ulei de arbore de ceai într-o soluție de 5%. Se constată că poate reduce volumul particulelor detașabile ale epidermei. Cu toate acestea, aceste rezultate nu sunt suficiente pentru a recomanda acest tip de ulei ca drog. În ceea ce privește ierburile populare folosite pentru a scăpa de mătreață, cum ar fi brusturea, calendula și altele, nu s-au efectuat studii clinice în acest sens. Există informații privind activitatea extrasului frunzelor de aloe vera în raport cu ciuperca care provoacă matreata. Totuși, aceste date au fost obținute după studii efectuate în laborator. Nu se știe dacă această componentă va funcționa și atunci când este conținută în șampoane.

Are părul clătit cu oțet sau sifon pentru a ajuta matreata? Nu s-au efectuat studii clinice pe această temă. Cu toate acestea, se poate presupune că sifonul nu poate numai să scape de problemă, ci și să o agraveze. Faptul este că, la contactul cu derma, bicarbonatul de sodiu formează un mediu alcalin. Mai mult decât atât, chiar și procesul normal de detașare a celulelor epiteliale este perturbat. În cazul în care este deja spart, acest proces va continua și mai intens. Se poate presupune că oțetul nu va da efectul dorit. Deși este în esență un acid, formula sa structurală are diferențe fundamentale față de hidroacide, care ar putea fi utile într-un caz sau altul.

Ce inseamna matreata in urechi? Când particulele de epiteliu se găsesc în auricule, este destul de rezonabil să presupunem că au ajuns acolo din cap. Dacă acest lucru este exclus, prezența lor în urechi poate fi un simptom al seboreei adevărate.

Ce poate însemna "mătreața" pe corp? Atunci când apar pete pe corp, pe anumite zone ale pielii, iar în partea superioară a acestora sunt scări de culoare argintiu, acest lucru necesită un apel imediat la un dermatolog. Un astfel de fenomen poate fi un semn al bolii, de exemplu seborrhea sau lichenul colorat. În plus, există multe alte boli ale dermei, pe care numai medicul le poate determina.

Ce înseamnă mătăpea abundentă la un copil sau la un adolescent? Dacă găsiți o problemă similară, este necesară consultarea medicului. Poate un copil are o infectie grava a pielii, cum ar fi ringworm. Această condiție necesită tratament de urgență.

Ce înseamnă mătreața la un nou-născut? Unii dintre nou-născuții sunt predispuși la fulgi pe cap. Acestea au o culoare galben-maronie, în medicină această condiție este definită ca seboree pediatrică. Părinții nu trebuie să se teamă de acest fenomen. Aceasta se datorează faptului că celulele dermice ale nou-născutului se împart prea repede și nu au timp să se îndepărteze în timp. Ca rezultat, se formează fulgi care se găsesc nu numai pe cap, ci și pe față. Această stare va dispărea odată cu creșterea copilului. Cel mai adesea, acest proces devine pe deplin reglementat după câteva săptămâni. Uneori poate dura până la 8 luni. Cântarele de pe pielea copilului pot fi îndepărtate. Pentru a face acest lucru, trebuie să lubrifiați o cantitate mică de ulei, dar numai pentru copii, și nu pentru legumele obișnuite. Acesta din urmă nu este aplicabil, deoarece provoacă creșterea florei fungice. După câteva ore, crustele sunt îndepărtate ușor folosind o perie moale.

Ce poate insemna matreata la o persoana in varsta? Cel mai adesea, acest fenomen semnalează seboreea (citiți mai multe: seboreea - cauze și simptome).

Ce să faci dacă o mulțime de mătreață pe cap? Dacă pe cap se formează o mulțime de mătreață, atunci o vizită la un dermatolog nu poate fi amânată. Un număr mare de scări indică activitatea procesului de detașare, iar acest lucru poate fi cauzat de boli grave și de probleme în activitatea organelor. Doar un specialist poate determina patologia. Dacă sunt excluse bolile, se recomandă utilizarea șampoanelor terapeutice pe bază de sulfură de seleniu și ketoconazol.

Ce metode sunt folosite pentru a trata matreata?

Metodele tradiționale de a scăpa de mătreață includ utilizarea șampoanelor care conțin o componentă antimicotică. Pentru a determina alegerea unui mijloc adecvat, trebuie să vizitați un triholog. Faptul este că mătreața poate fi un semn de perturbări grave ale corpului uman.

Cel mai probabil, pacientul va fi recomandat nu numai utilizarea șampoanelor, ci și corectarea stilului de viață în general (după excluderea altor patologii grave). Este necesar să se revizuiască dieta, să crească conținutul de alimente bogate în fibre în ea. În plus, pentru perioada de tratament este necesar să se renunțe la efectul asupra dermei capului asupra oricăror substanțe agresive, în special în ceea ce privește colorarea chimică, uscarea prin suflare, utilizarea unui fier, curling etc.

Șampon pentru mătreață

Fiecare pacient, fără excepție, va fi prescris utilizarea de șampoane și loțiuni cu agenți antifungici.

Matreata pe cap: cauzele bolii si prevenirea acesteia

Dandrupsul pe cap poate apărea ca rezultat al factorilor externi și interni. În același timp, există un așa-numit grup de risc - persoane care sunt mai susceptibile la boală.

Matreatul pe cap (denumirea medicală "seborrhea") nu este doar o problemă cosmetică, ci poate apărea din mai multe motive și necesită consiliere profesională de la un tricholog sau dermatolog.

În absența tratamentului în timp util, fulgii albi formează o crustă densă care blochează accesul oxigenului la pielea scalpului. Alimentele foliculului sunt rupte, iar părul începe să scadă.

Simptomele și imaginea clinică a problemei

Când boala este moartă, particulele de piele se exfoliază și devin similare cu tărâțele. De fapt, numele bolii este tradus din latină. Matreatul devine vizibil numai atunci când sute de celule moarte ale epidermei se lipesc împreună. Aproximativ 1000 dintre ei sunt doar o singură placă albă.

Mătreața este indicată de următoarele simptome:

 • formarea de "pudră" fină pe păr, umeri și îmbrăcăminte exterioară, care este o celulă detașată a epidermei;
 • uscat sau, invers, scalpului gras, ca urmare a tulburărilor metabolice;
 • păr păros, fragil;
 • mâncărimea pe scalp și apariția unei coajă de culoare galben-gri.

Matreatul poate apărea cu îngrijire necorespunzătoare a scalpului, tulburări hormonale, cu unele boli sau dietă nepotrivită.

 • Dacă aveți de gând să un eveniment și doriți ca buclele dvs. să păstreze aspectul lor toată seara, atunci trebuie să vă curl parul pentru o lungă perioadă de timp.
 • Masca de oua pentru par ajuta la restaurarea parului, le confera frumusete, stralucire si moale. Citiți mai multe în articol.

Tipuri de matreata

În funcție de intensitatea excreției de sebum, două tipuri de mătreață se disting prin scalp: pe părul uscat apar cântare uscate, în timp ce fulgii albi pe un cap cu păr lung, predispuși la grăsimi, au un aspect strălucitor.

Mătreața uscată

Acest tip de boală apare atunci când intensitatea secreției de sebum este scăzută. În același timp, particulele detașate ale epidermei sunt mici și uscate. Ele au aspectul de pulbere și sunt, de obicei, "împrăștiate" peste tot părul sau sunt localizate în regiunea frunții și temechka.

Mătreața uscată poate apărea, de asemenea, cu scalp sensibil, predispus la iritație, nu numai datorită utilizării produselor igienice și cosmetice necorespunzătoare, ci chiar și datorită aerului uscat din încăpere. În acest caz, fenomenul dispare singur, după eliminarea surselor externe ale apariției acestuia.

Cauza seboreei uscate poate fi afectarea echilibrului hidric al organismului. Corpul uman își pierde în mod constant umezeala, pentru care se recomandă să bei aproximativ două litri de apă caldă necalcanică pe zi, în medie, pe zi.

Situația cu boala poate fi agravată de: stresul, supraîncălzirea sau supraîncărcarea părului, oboseala prelungită, terapia hormonală, lipsa vitaminelor B6, B12, F și seleniu, precum și utilizarea produselor de îngrijire a părului necorespunzătoare.

Mătase maroasă

Apare mătreața matură, cu o secreție crescută de scalp. Are aspectul de fulgi grași mari care sunt lipiți între ei, agățându-se de păr și pieptănate.

Părul devine gras și pielea se înțepenește. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea umple canalele excretoare ale glandelor sebacee și sudoare și provoacă iritarea terminațiilor nervoase. Când grăsimea se descompune și se oxidează, se eliberează acizi grași, care, de asemenea, provoacă senzație de mâncărime.

Dacă observați o tendință de scalp gras, mai ales dacă acest fenomen a apărut recent, consultați un dermatolog sau tricholog. Medicul va identifica cauzele modificărilor în proprietățile pielii și va prescrie tratamentul adecvat. Tratamentul necalificat poate dăuna sănătății buclelor.

Spălarea frecventă a parului uleios nu rezolvă problema, ci, dimpotrivă, o poate agrava, deoarece provoacă o muncă intensă a glandelor sebacee.

Pentru îngrijirea la domiciliu, utilizați șampon pentru părul gras. Aplicați produsul direct la rădăcinile lor. Spălați-vă capul cu apă caldă, evitând mișcările intensive de masaj. Combinați firele, încercați să nu atingeți scalpul.

Afișarea factorilor externi ai matreții

Îngrijire a pielii greșită

Una dintre cauzele comune ale aspectului de "fulgi albi" este îngrijirea necorespunzătoare a părului, incluzând:

 • Spălare frecventă.
  În frecvența procedurilor de igienă ar trebui să fie moderarea. La spălarea pielii, filmul lipidic de protecție este spălat. După ceva timp, glandele sebacee formează o nouă barieră de protecție, dar dacă vă spălați prea mult capul, ei nu au timp să-și îndeplinească pe deplin funcția. Ca urmare, pielea se usucă, ceea ce provoacă boala. Spălați-vă părul în funcție de gradul de contaminare. Frecvența optimă este 1 la fiecare 2-4 zile. Cu cât este mai frecvent spălarea, cu atât este mai bine să fie șamponul.
 • Utilizarea excesivă și selecția necorespunzătoare a produselor de îngrijire a părului.
  Aplicarea regulată a produselor de coafare și a substanțelor colorante în bucle promovează uscarea părului și provoacă formarea matreții. Produse cosmetice selectate incorect pot provoca, de asemenea, boli.

Amintiți-vă că produsele de styling nu sunt destinate utilizării zilnice.

 • Parul spalat prost.
  Scalpul este expus la efectul iritant al particulelor mici de șampon sau balsam spălate slab. Apa tare este un alt motiv pentru care poate aparea o "alunecare alba". Pentru a-și înmuia acțiunea poate orice clătire acidă. Produsele de igienă trebuie spălate temeinic sub un curent mare de apă caldă.
 • Stilul fierbinte.
  Reglarea parului cu ajutorul unui fier și a unui uscător de păr contribuie la uscarea epidermei. Prin urmare, ca măsură preventivă și, în plus, în prezența primelor semne ale bolii, renunță la stilul fierbinte.
 • Utilizați pensule artificiale sau murdare.
  Cea mai bună opțiune este un pieptene de lemn sau o perie cu fire naturale - astfel de dispozitive nu vor afecta pielea. Instrumentul curat este un mijloc important de prevenire a seboreei.
 • ecologie

  Etica ecologică este un alt factor pentru apariția și dezvoltarea bolii. Efectul aerului poluat, consumul de produse tratate cu pesticide și pesticide provoacă un întreg lanț de boli, inclusiv mătreața. Cu ecologie săracă, se poate dezvolta o ciupercă de cap. În acest caz, pielea se mișcă, iar părul devine fragil.

  Flori de interior, aparate de aer condiționat cu filtre bune și purificatoare de aer vor contribui la reducerea impactului poluării aerului din interior. Ventilați în mod regulat spațiul de locuit și utilizați numai apă filtrată.

  În ceea ce privește alimentele, dacă locuiți într-o zonă poluată, va trebui să urmați reguli stricte atunci când alegeți alimente și pregătiți-le:

  • Broton cu carne și pește după fierbere merge de două ori.
  • Legați legumele cu apă sărată timp de 3-4 ore.
  • Se fierbe ciupercile timp de 10 minute în apă clocotită, apoi se toarnă apa. Repetați de două ori.

  Astfel de acțiuni simple reduc riscul de contaminare a organismului cu radionuclizi, insecticide, erbicide și alte otrăvuri.

  Hipotermia sau supraîncălzirea pielii capului

  Plăcile regulate în frig cu un cap neacoperit, precum și supraîncălzirea pielii duc la malnutriția foliculilor de păr. Părul devine subțire, uscat și începe să cadă.

  Prin urmare, ieșiți în vreme fierbinte sau geroasă, nu uitați să purtați capul corespunzător.

  Cauze interne ale matretii

  Probleme cu sistemul imunitar

  Imunitatea favorabilă este, de asemenea, o bază favorabilă dezvoltării active a ciupercilor care trăiesc pe pielea scalpului. În mod normal, ciclul de viață al celulelor durează o lună, iar când o ciupercă cade, se scurtează la o săptămână. Ca rezultat, un număr mare dintre ele sunt colectate pe scalp și formează fulgi albi.

  Pentru a consolida sistemul imunitar:

  • Îmbogățiți dieta cu vitamine și minerale: A, B5, C, D, F, PP, seleniu, zinc, magneziu, calciu, fier, iod și mangan. Ele se găsesc în alimente de plante galbene și roșii, precum și coacăze negre, trandafiri, citrice, nuci, semințe și germeni. Nu uitați să consumați fructe de mare, produse lactate și ceai verde.
  • Luați infuzii de plante și decocții de lemongrass, echinacea, ginseng și lemn dulce. Acest lucru se poate face atât în ​​scopuri terapeutice cât și profilactice.
  • Încarcă-te. Înotul, dousing și un duș rece întăresc corpul.
  • Alegeți un stil de viață activ. Pentru exerciții moderate, orice echipament de sport, dans sau exerciții va face.
  • Lăsați corpul să se odihnească. Faceți-vă timp în fiecare zi să vă relaxați și să vă gândiți la ceva plăcut sau doar să fiți în tăcere. Calmează sistemul nervos și este o bună prevenire a stresului.

  Intreruperi ale sistemului hormonal

  Una dintre cauzele matretii este schimbarea hormonala a organismului in timpul pubertatii - la ambele sexe, precum si in timpul sarcinii si menopauzei - la femei. Interesant este faptul că, ca urmare a restructurării sistemului hormonal, scalele albe pot să apară sau, dimpotrivă, să dispară dacă au fost anterior un motiv de îngrijorare.

  Boli ale tractului digestiv

  Multe boli provin din tulburări ale tractului gastro-intestinal. Mătreața nu face excepție. Dacă cauza apariției sale este o ciupercă, trebuie să urmați o dietă strictă. Preferat pentru ciuperca: dulce, făină, alimente grase, prăjite și afumate. Acesta este motivul pentru care problemele cu scalpul apar adesea la persoanele cu preferințe gustate.

  O dietă neechilibrată, o lipsă de anumite vitamine și microelemente, un exces de proteine ​​și carbohidrați rapizi, toate conduc la aceeași matretă.

  • Nu este timp pentru a merge la saloane, dar este deja necesar să scapi de capetele biciuite. Aflați cum să tăiați sfaturile părului din articolul nostru.
  • Lustruirea părului este una dintre cele mai reușite metode de a trata divizările. Detalii citiți aici.

  Grupuri de risc pentru matreata

  Pentru orice boală există un grup de risc. La riscul de matreata includ:

  • bărbați, deoarece glandele lor sebacee produc mai multă grăsime decât femeile;
  • proprietarii de scalp gras;
  • persoanele cu obiceiuri proaste, deoarece alcoolul și nicotina încalcă metabolismul;
  • persoanele cu vârsta cuprinsă între 10-14 - 40 de ani - acest lucru se datorează producției de hormoni;
  • persoanele cu imunitate redusă sau cei care au suferit recent stres sever.

  Acești oameni sunt mai susceptibili la această boală și ar trebui să ia măsuri preventive pentru ao preveni.

  Mătreața este o luptă obligatorie. Aceasta nu este doar o problemă estetică, ci și un semnal al unei funcționări defectuoase a corpului. Prin urmare, la primele semne ale bolii nu fi leneș să consulte un doctor, să afle cauza fenomenului și să scape de el în timp.

  De ce apare mătreața în cap: video

  Problema cu mătreața afectează orice persoană cel puțin o dată în viața lor, pentru că unii dintre noi această problemă este în fiecare zi. Am pregătit un videoclip pentru care medicul dermatolog va spune în detaliu care este cauza apariției acestei boli și metodele de tratare a acesteia.