Una dintre cele mai comune forme specifice bolii este psoriazisul scalpului. Boala în sine nu constituie un proces infecțios, dar, cu toate acestea, boala are o natură inflamatorie.

Simptomele psoriazisului sunt foarte caracteristice bolilor fungice - pe cap se formează pete roșii sau roz care au o formă diferită.

În plus față de formarea leziunilor simple sau multiple pe piele, apar mâncărime, arsuri și inflamații.

Cauzele psoriazisului

De ce apare psoriazisul pe cap și ce este? Doctorii încă nu știu de ce unii oameni dezvoltă psoriazisul capului. Medicii periodic împing noi teorii și resping cele vechi. Cauzele bolii sunt adesea asociate cu o predispoziție genetică, iar factorii care provoacă apariția lor includ:

 1. Povara genetică - se demonstrează că părinții cu psoriazis au o probabilitate mai mare de a avea copii cu acest diagnostic.
 2. Încălcarea formării și maturizării celulelor epidermei, conform unei ipoteze, este principalul motiv pentru dezvoltarea bolii.
 3. Există, de asemenea, o ipoteză că cauza nu este în epidermă, ci în imunitatea organismului, care produce factori anormali care afectează negativ pielea.
 4. De asemenea, tulburările sistemului endocrin, conform unor cercetători, contribuie la dezvoltarea bolii.

Cea mai probabilă cauză a psoriazisului astăzi este considerată procese autoimune în corpul unei persoane bolnave.

Are părul să cadă?

Adesea, pacienții care suferă de boală sunt interesați de întrebare - poate fi observată căderea părului la psoriazis? Trebuie remarcat că chelie de masă nu se întâmplă. Dacă apare un astfel de proces, acesta este în cantitate nesemnificativă, deoarece foliculii de păr sunt adânci și boala nu le afectează.

Este psoriazisul contagios?

Această teamă este asociată cu apariția neobișnuită a psoriazisului și a istoriei sale. În antichitate, psoriazisul a fost în mod eronat considerat o formă a bolii teribile a lepra. Din motivele de mai sus pentru apariția psoriazisului, este clar că această boală nu poate intra sub incidența categoriei infecțioase. Prin urmare, răspunsul la întrebarea dacă este posibilă contractarea psoriazisului, unul - nu.

simptome

Psoriazisul scalpului este însoțit de apariția pe piele a unei erupții cutanate caracteristice, reprezentate de pete sau de cele mai multe ori plachete de la roz deschis până la maroniu-roșu. În majoritatea cazurilor, elementele erupției cutanate s-au infiltrat dintr-o palpare minimă palpată de elevație deasupra nivelului de piele sănătoasă până la o infiltrație severă de peste 1 mm.

La etapele inițiale, este posibil să existe doar difuz, fără manifestări inflamatorii și limite clare, descuamare abundentă sub formă de mătreață. Are o mare asemănare cu alte dermatoze ale capului, ceea ce complică foarte mult diagnosticul diferențial și tratamentul psoriazisului pe cap.

Simptomul cel mai tipic pentru psoriazis este "corona psoriazică" - tranziția procesului de la părul părului la pielea netedă a zonelor adiacente ale frunții, la zonele de deasupra auriculelor și în spatele lor, până la suprafața posterioară a lobilor urechi, a regiunii occipitale și a spatelui gâtului.

În funcție de zona și gravitatea simptomelor, există 3 grade de deteriorare a scalpului:

 1. Lumină - principala sa manifestare este apariția pe cap a unor mici leziuni unice, acoperite cu solzi subțiri de dimensiuni mici;
 2. Tratament sever - psoriazisul afectează complet scalpul, dimensiunea scalei este mult mai mare și sunt mult mai groase decât cu severitatea ușoară a bolii.

Studiile clinice arată că la majoritatea pacienților nu poate fi identificat un singur factor care să explice debutul bolii. Cel mai adesea există o combinație a mai multor dintre aceste motive, care dau motive pentru a atribui psoriazisului unei boli polietiologice.

Diferența dintre psoriazis și dermatită seboreică

Semne diagnostice diferențiate de psoriazis și dermatită seboreică:

 1. Pentru psoriazis, spre deosebire de diabet, caracterizat printr-o infiltrare mai pronunțată a elementelor erupțiilor cutanate datorate acantozei și hiperproliferării epidermei.
 2. Erupțiile la nivelul psoriazisului depășesc adesea părțile părului scalpului, pe frunte (așa-numita "coroană psoriazică"), pe gât, pe auricule.
 3. Peelingul psoriazisului este uscat, iar diabetul zaharat este mai greu.
 4. O mancarime mai pronuntata este observata in diabet.

De asemenea, este necesar să se examineze cu atenție și să se intervieveze pacientul pentru a afecta unghiile și articulațiile, prezența cărora poate să vorbească în favoarea psoriazisului și să influențeze în mod semnificativ tacticile viitoare ale terapiei.

Tratamentul psoriazisului scalpului

Când psoriazisul scalpului a fost diagnosticat, se aplică un set de măsuri în scopul tratamentului, incluzând:

 • terapie generala;
 • tratament local;
 • fizioterapie;
 • Tratamentul spa.

În cazuri ușoare de psoriazis al scalpului și absența progresiei, în majoritatea cazurilor, prescrierea preparatelor locale pentru tratament - șampoane, geluri, unguente, gudron etc. - este suficientă. În același timp, terapia unui proces inflamator progresiv continuu poate necesita utilizarea unui arsenal mai larg de preparate farmacologice de diferite grupuri și tehnici fizioterapeutice.

Cum se trateaza psoriazisul cu medicamente?

Medicii pot include astfel de medicamente în complexul terapiei generale:

 1. Complexele vitaminice și vitaminele C, A și grupa B;
 2. Mijloace de imunoterapie nespecifică: Pyrogenă, ATP, Aloe;
 3. Retinoidele aromatice: acetritină, etretinat, neotigazonă;
 4. Cytostatice: ciclosporină A, metotrexat;
 5. Soluție hemodez;
 6. Enterosorbante: Enterosgel, Sorbex;
 7. Anticorpi monoclonali: Adalimumab, Efalizumab, Thymodepressin;
 8. Imunodulatoare: Dekaris, Taktivin, Methyluracil, Leacadin, Splenin;
 9. Antihistaminice: cetirizină și altele;
 10. NVPS - Indometacin, Naproxen, Diclofenac;
 11. sedativele;
 12. Sânge autolog sangvinizat.

Includerea în cursul tratamentului cu medicamente corticosteroizi și citostatice este recomandabilă în cazul unui curs sever de psoriazis și severitatea semnificativă a simptomelor pe scalp. Acestea trebuie aplicate foarte atent: astfel de fonduri pot provoca o agravare a evoluției bolii.

Șampon pentru psoriazis al scalpului

Este posibil să se vindece psoriazisul pe cap cu șampoane? De regulă, folosirea chiar și a unui șampon foarte eficient nu este suficient. Cu toate acestea, utilizarea unor agenți speciali de vindecare în terapia complexă este o condiție prealabilă pentru succesul tratamentului.

 1. Frizerm tar - un șampon dermatologic medical care conține gudron de cărbune rafinat.
 2. Neutrogena T / Gel conține, de asemenea, gudron, are aceleași proprietăți ca și gudronul Friderm. Este acest șampon care are cele mai pozitive recenzii.
 3. Șampon "Tanah tar" conține gudron de mesteacăn foarte purificat, un complex de bioadditivi - provitamina B5, alantoină.
 4. Squafan S Laboratories Samponul Biorga este proiectat pentru igiena scalpului în timpul descuamării acute (peeling). Conține acid salicilic, resorcinol, ulei esențial de ienupăr roșu.
 5. Ducray Curtiol S - șampon pentru reglarea kerato-ului care conține curtiol, acid salicilic, tiosalicilat de zinc. Elimină descuamarea, calmează mâncărimea. Poate fi utilizat în combinație cu cremă keratoregulatoare Curtiol S.

Toate aceste șampoane ajută la reducerea procesului inflamator, ameliorarea sau reducerea pruritului, însă utilizarea șampoanelor nu este eficientă - tratamentul trebuie să fie cuprinzător.

Tratamentul topic contribuie întotdeauna la eficacitatea medicamentului. În stadiul progresiv al psoriazisului, 2% unguent salicilic și salidol boric vor fi de ajutor. Dacă există o componentă exudativă și o inflamație pronunțată, atunci veți avea nevoie de numirea cremelor și unguentelor cu corticosteroizi.

 1. hidrocortizon;
 2. Lorinden;
 3. Lokoid;
 4. Prednizolovaya;
 5. Advantan;
 6. sinaflana;
 7. Travokort;
 8. Dermoveit (cel mai puternic).

Aceste unguente sunt compuse din mesteacăn, pin, ienupăr și gudron de cărbune. Poate fi făcută sub formă de unguente și se poate lipi.

Dieta pentru psoriazisul capului

Alimentele ar trebui să fie uniforme. Porțiuni de produse alimentare ar trebui să fie mici, în conformitate cu principiul "mai bine este mai puțin, dar mai des." Ultima masă ar trebui să fie nu mai târziu de ora 19-00, iar noaptea este permis să bea un pahar de kefir sau iaurt.

 1. Trebuie să abandonezi complet băuturile alcoolice. Utilizarea lor în timpul remisiei poate provoca agravarea.
 2. Ar trebui exclusă din dieta mâncărurilor grase, picante și afumate.
 3. Nu sunt recomandate dulciuri - prăjituri, produse de patiserie, ciocolată, zahăr - toate ar trebui să fie interzise pentru psoriazis. Este permisă numai în cantități mici utilizarea de miere.

Dintre băuturi va fi un ceai util cu cătină albă, trandafir sălbatic sau frunze de coacăze negre.

Tratamentul spa

În timpul șederii dvs. în spitale este necesar să urmați următoarele proceduri:

 • helioterapie;
 • terapia cu nămol;
 • hidrogen sulfurat și înot în izvoare de hidrogen sulfurat.

Tratamentul se efectuează în sanatoriile din Crimeea, Pyatigorsk, Sochi, contribuie la reducerea frecvenței recidivelor și la remiterea pe termen lung.

Terapia PUVA

Terapia PUVA este o metodă fizioterapeutică de tratament, incluzând utilizarea unui medicament fotoactiv (psoralen) și iradierea pielii cu radiații UV cu undă lungă.

Experiența suficient de lungă de aplicare și feedback de la experți dovedesc eficacitatea terapiei PUVA în tratamentul diferitelor boli dermatologice (inclusiv psoriazis), în special în cazul unui curs persistent și al ineficienței altor metode terapeutice. Conform statisticilor, un efect pozitiv este obținut în aproximativ 80-85% din cazuri.

Regulile pentru îngrijirea părului

Pentru a obține o stare mai bună a părului și a scalpului, trebuie să respectați regulile de bază ale îngrijirii și recomandările medicului:

 1. Pentru a spăla capul numai cu șamponul special recomandat.
 2. Pieptanati-va parul cu un pieptene natural.
 3. Tratarea sistematică a scalpului cu amestecuri de dezinfectanți.
 4. Combinați-vă părul foarte atent, cu grijă, fără a răni scalpul.
 5. Încercați să vă uscați părul în mod natural fără a folosi uscător de păr.
 6. Pentru psoriazisul capului, stilul complicat care necesită utilizarea diferitelor produse de styling trebuie evitat.

Cum să tratați psoriazisul scalpului

În dermatologia modernă, boala psoriazică este una dintre cele mai presante probleme medicale și sociale, datorită proporției mari (2-3%) în structura bolilor umane. Cea mai comună formă este psoriazisul scalpului, care, printre toate manifestările bolii, în funcție de diverse surse, variază de la 40 la 80%.

Mulți autori din lucrările lor acordă atenție:

 • o creștere a numărului de boli în ultimii 10 ani;
 • o creștere a frecvenței formelor atipice și severe și imprevizibilitatea acestora;
 • combinarea acestora cu artrita psoriazică și alte leziuni sistemice;
 • torpiditate - dinamică scăzută, letargie;
 • rezistență la tratament.

Prezentarea succintă a cauzei și a mecanismului de dezvoltare

Boala psoriazică, indiferent de locație și formă, este cauzată de o predispoziție genetică, realizată printr-o varietate de procese imunopatologice sistemice care apar în corpul bolnavilor și sub influența factorilor negativi de mediu și a altor factori de declanșare externi și interni.

Înfrângerea bolii este sistemică și este însoțită de:

 • modificări vasculare;
 • manifestări inflamatorii în țesuturile afectate;
 • creșterea celulelor imature ale epidermei.

Aceste procese sunt efectuate ca urmare a acțiunii unui grup mare de citokine - substanțe biologic active (mediatori) implicate în transmiterea impulsurilor nervoase. Acestea sunt produse prin procese ale celulelor nervoase (dendrite) și activate de limfocitele T ale sângelui, "impregnând" stratul papilar al dermei și epidermei. Procesul patologic implică lanțuri de imunitate umorală și de țesut, mediatori inflamatori care determină și mențin inflamația aseptică imună la nivelul pielii și epidermei, creșterea excesivă a keratinocitelor, reducerea ciclului de maturizare celulară la 5 zile (în mod normal, 25 zile).

simptomatologia

Psoriazisul capului în majoritatea cazurilor este localizarea inițială și adesea izolată (25%) a acestei dermatoză. Acesta este uneori combinat cu alte localizări ale bolii și cel mai adesea, în comparație cu alte forme, precedă artrita psoriazică. Deseori cursul acestei forme este rezistent și continuu recurent în natură.

Psoriazisul scalpului se manifestă prin aceleași elemente specifice ca și în alte localizări - papule cu formă rotunjită și dimensiuni de 2 mm până la 2,5 sau mai mult, precum și schimbări ale pielii în aceste zone. Aceste simptome sunt combinate sub numele de "triada psoriazis":

 1. Fenomenul de pete "stearic" - după sculptura papulelor, suprafața lor devine albicioasă ca rezultat al detașării micilor epitelii.
 2. Fenomenul peliculei finale - suprafața pielii după ce se scarpină, devine un aspect strălucitor.
 3. Simptomul Auspittsa-Polotebnova sau un simptom al "rocii de sânge" - punctul de descărcare a sângelui în locurile de răzuire a elementelor.

Simptomele apar ca plăci unice psoriazice sau cruste de dimensiuni mari sub păr. Datorită faptului că aceste leziuni sunt localizate în straturile superioare ale pielii și nu ajung la foliculii de păr, creșterea părului nu este perturbată și pierderea lor aproape nu are loc. Pe suprafața plăcilor se acumulează sebum, care formează tuberculi, determinat cu ușurință prin cercetarea cu vârfurile degetelor.

La etapele inițiale, este posibil să existe doar difuz, fără manifestări inflamatorii și limite clare, descuamare abundentă sub formă de mătreață. Are o mare asemănare cu alte dermatoze ale capului, ceea ce complică foarte mult diagnosticul diferențial și tratamentul psoriazisului pe cap. Simptomul cel mai tipic pentru psoriazis este "corona psoriazică" - tranziția procesului de la părul părului la pielea netedă a zonelor adiacente ale frunții, la zonele de deasupra auriculelor și în spatele lor, până la suprafața posterioară a lobilor urechi, a regiunii occipitale și a spatelui gâtului.

În funcție de zona și gravitatea simptomelor, există 3 grade de deteriorare a scalpului:

 1. Ușor - nici o imagine clinică pronunțată. plăcile psoriatice pot fi unice sau să fie absent, a existat o ușoară mâncărime a capului, roșeață moderată și descuamarea (exfolierea) a epiteliului sub forma unei mătreții albicios, slab exprimat reacție inflamatorie, sau lipsa acestora.
 2. Moderat - zona de leziune este mai mică de 50%, simptomele de mai sus sunt mai pronunțate decât cele cu psoriazis ușoară.
 3. Severe - zona de leziune depășește 50% din scalp și de multe ori depășește limitele sale, diametrul și grosimea cântarelor este mult mai mare decât cu gradul 2. Există o scădere a elasticității pielii, umflarea pronunțată și roșeață, descuamarea cântarelor și crustelor cenușii, însoțite de o mâncărime puternică, adesea dureroasă.

leziune a pielii în timpul zgariere, reducând funcțiile sale protectoare inflamației, aseptice - toate acestea oferă condiții favorabile pentru creșterea drojdiei, Staphylococcus aureus și Streptococcus, apariția inflamației purulentă și formarea de cruste suplimentare de scurgere mari ( „casca psoriazica“).

Cu toate acestea, severitatea stării generale la psoriazisul capului este determinată nu numai de mărimea și severitatea simptomelor locale, ci și de senzațiile unei persoane bolnave de defecte cosmetice evidente provocate de mâncărime severă și de descuamare a epiteliului. În plus, apariția capului este afectată în mod semnificativ ca urmare a utilizării medicamentelor externe (unguente, emulsii, creme), care sunt greu de îndepărtat cu șampoane de spălare. Parul devine gras, lipicios si arata necorespunzator.

Un aspect neatractiv afectează calitatea vieții bolnavilor chiar și mai mult decât în ​​cazul psoriazisului din alte părți ale corpului care pot fi acoperite cu haine. Boala le face să se simtă neplăcute în viața lor personală și socială, să încalce disciplina de muncă sau să depășească zilele lucrătoare într-o concediu medical (60%), cauzează dificultăți în alegerea unei profesii și locul de muncă, interferează cu frecventarea școlii, diminuează activitatea socială în general.

Aceste motive contribuie la faptul că pacienții își întrerup adesea terapia cu ajutorul agenților externi sau le folosesc neregulat, ceea ce face mai dificilă tratarea psoriazisului capului, provoacă o recurență a procesului, contribuie la trecerea acestuia într-o măsură mai severă. Impactul negativ asupra psihicului bolii este, de asemenea, văzută în splină, conflicte nejustificate, tulburări de somn, stres frecvent, tulburări depresive (55%), până la gânduri de suicid natura, exacerbarea bolilor cardiovasculare, diabet decompensare și așa. D.

Schimbările în sfera psiho-emoțională, la rândul său, afectează severitatea psoriazisului. Astfel de manifestări ale bolii, potrivit multora dintre oamenii de știință, dermatologi, sunt un motiv suficient pentru a atribui psoriazisul scalpului, chiar și cu un curs ușor al acestuia, unor forme severe ale bolii.

Cum să tratați psoriazisul pe cap

Planul de tratament ar trebui să includă:

 1. Ajutor psihologic.
 2. Utilizarea sedativelor, hipnoticelor și antidepresivelor.
 3. Respectarea regimului alimentar, luând în considerare portabilitatea și proprietățile alergenice ale produselor alimentare, conținutul bogat de vitamine și oligoelemente, limitând conținutul de substanțe extractive, condimente și carbohidrați în vase.
 4. Terapie specifică eficientă cu medicamente topice (acțiune locală) și medicamente cu efecte generale asupra organismului (dacă este necesar).

Terapie locală

Aceasta constă în utilizarea unor astfel de unguente, creme, emulsii, loțiuni, șampoane, care sunt specifice:

 • toxicitate scăzută;
 • eficiență maximă cu expunere minimă;
 • distribuirea ușoară pe scalp;
 • convenabil (în planul cosmetic) aplicarea - lipsa unui miros și culoare, acțiunea de uscare și lipire pe păr.

Din păcate, remedii universale care îndeplinesc cel mai bine toți acești parametri nu există încă.

În stadiul progresiei bolii, medicamentele optime pentru tratamentul psoriazisului scalpului ușoară până la moderată sunt:

 1. Loțiune "Diprosalik" și șampon "Friderm - Zinc", destinat spălării capului.
  Diprosalik este un medicament combinat cu efect dublu. Se compune din acid salicilic 3% și corticosteroid betapetasone dipropionat. Efectul keratolitic al acidului salicilic conduce la dizolvarea stratului cornos al epidermei și promovează curățarea crustelor, precum și penetrarea mai liberă a betametazonei. Acesta din urmă are un efect antiinflamator, inhibând sinteza citokinelor implicate în punerea în aplicare a reacției inflamatorii și reduce permeabilitatea pereților vaselor mici ale stratului dermic.
  Componenta principală a șamponului "Friederm - Zinc", zinc pirithion activat, are acțiune antifungică și antibacteriană. În plus, are efecte antiinflamatorii ca rezultat al normalizării activității unui număr de enzime care stabilizează permeabilitatea membranelor celulare. Diprosalik se aplică cu un strat subțire pe piele de 2 ori pe zi timp de 10-20 de zile.
 2. Preparat combinat "Daivobet" și gel "Xamiol". Componentele lor sunt un corticosteroid, care are proprietăți antiinflamatoare, anti-edematoase și un efect de suprimare a răspunsului imun, iar calciumpotriolul este unul dintre analogii vitaminei "D3“. Acesta din urmă inhibă creșterea keratinocitelor și contribuie la maturarea completă a celulelor. Acidul salicilic inactivează calciumpotriolul, astfel încât utilizarea lor combinată este inacceptabilă. "Daivobet" este folosit pentru a procesa plăcile.

În stadiul staționar al bolii se recomandă creme și unguente:

 1. Conținând 5% acid lactic sau 2-5% acid salicilic. Medicamentele sunt aplicate la leziuni de 10-20 de zile. Ele înmoaie plăcile și curăță pielea și, de asemenea, contribuie la penetrarea altor medicamente în straturile cutanate.
 2. Linia "Naftaderm" - unguent lichid bazat pe ulei de naftalenă 10%. Îmbunătățește circulația sângelui, are un efect calmant și antiinflamator.
 3. "Psorkutan" sau "Dayvoneks" conținând calciumpotriol.
 4. Cream "Topic 10" care conține 10% uree și acid lactic. Crema are efecte efective de hidratare și keratolitică timp de 12 ore.

În stadiul de regresie, aplicați:

 1. Mesteacănul purificată, ienupăr gudron sau unguent gudron cu vaselina - îmbunătățește circulația sângelui, au o rezolvare, antifungice, keratolitic, antipruriginoasă, dezinfectant si efect antiinflamator pentru a inhiba proliferarea celulelor imature în epidermă.
 2. "Friderm - tar" - șampon pe bază de gudron de cărbune purificat, are un efect de vindecare și spală bine crema și unguentul.
 3. "Psoriat" este un remediu homeopat bazat pe lanolină care conține berberină și alcaloizi de submolonie. Ea are un efect de înmuiere și antiinflamator, inhibă creșterea celulelor imature, accelerează dezvoltarea inversă a leziunilor după eliminarea preparatelor locale de keratolitic și corticosteroid.

In psoriazisul sever al scalpului, în plus față de tratamentul topic utilizat in medicamente citostatice (metotrexat), imunosupresoare (ciclosporina), fumaric medicamente imunomodulatoare acidă, iradierea cu laser a sângelui, plasmafereza, plasmasorption, detoxifiere picurare de droguri.

Toate mijloacele de efecte locale și generale sunt atribuite pe baza gradului, gravității cursului și stadiului bolii.

Scalp psoriazis: tratamentul și revizuirea medicamentelor

Psoriazisul scalpului este cel mai frecvent și această boală poate deveni stadiul inițial de dezvoltare a altor forme, mai severe și complexe de psoriazis. Această afecțiune oferă multe inconveniente și disconfort, iar pentru tratamentul acesteia este necesar să se utilizeze o varietate de medicamente și tehnici.

Principalele caracteristici clinice ale acestei patologii sunt scalpul roz-roșu și pete mâncărime care sunt localizate exclusiv sub păr. Descoperind aceste simptome, asigurați-vă că solicitați ajutor medical și începeți tratamentul în timp util. În articolul nostru vă vom familiariza cu principiile de bază ale tratamentului psoriazisului scalpului și a medicamentelor care pot fi utilizate pentru a combate această boală neplăcută și progresivă, plângând mulți bărbați și femei de vârste diferite.

Principiile de bază ale tratamentului psoriazisului scalpului

Principiul de bază al tratamentului psoriazisului este de a suprima răspunsul inflamator al pielii și mecanismele care declanșează aceste procese. Abordarea tratamentului acestei boli este întotdeauna complexă și individuală. Aceasta ia în considerare:

 • prevalența procesului patologic;
 • stadiul bolii;
 • vârsta și sexul pacientului;
 • cauzele psoriazisului;
 • prezența patologiilor concomitente.

Complexul de măsuri terapeutice poate include:

 • tratament local;
 • terapie generala;
 • fizioterapie;
 • Tratamentul spa.

În cazurile ușoare de psoriazis scalp și în absența progresiei, în majoritatea cazurilor, prescrierea preparatelor locale (șampoane, geluri, unguente, gudron etc.) este suficientă, iar terapia unui proces inflamator progresiv poate necesita utilizarea unei game mai largi de preparate farmacologice diferite și metode fizioterapeutice..

Medicamente pentru tratamentul local

În funcție de stadiul psoriazisului scalpului, medicamentele keratoplastice și glucocorticoide pentru uz local pot fi prescrise pacientului.

Pentru terapie externă pot fi utilizate medicamente keratoplastice și fonduri locale:

 • Unguent salicilic 1-2% - ingredientul său activ are un efect antiseptic și antiinflamator, oferă mai multe coji de peeling și vindecarea pielii;
 • medicamente pe bază de gudron (Dithranol, Anthralin, Anthrarobin, Tsignnolin, Tsigoderm, Psorax, Dietratik, Guma Phytoderm) - aceste medicamente contribuie la suprimarea creșterii celulare, exfolierea mai rapidă a cântarelor și vindecarea pielii;
 • Ichthyol unguent - are efect analgezic, antiseptic și antiinflamator;
 • Naftalan unguent 10-20% - accelerează și stimulează restabilirea integrității pielii, are efect antiseptic, antiinflamator și analgezic;
 • Solcoseril - are un efect de vindecare;
 • medicamentele cu pantenol (D-panthenol, Bepanten) - au un efect de regenerare, hidratare, hrănire, înmuiere și au proprietăți antiinflamatorii slabe;
 • antihistaminice (Psilo-balm, Fenistil-gel) - au efect antiinflamator, antipruritic și analgezic;
 • unguent cu vitamina D3 (Dayvoneks, Psorkutan) - inhibă creșterea keratinocitelor, crește imunitatea pielii, are efect antiinflamator;
 • Preparatele Skin-Kap (cremă, aerosol) - elimină pruritul și peelingul, au efect antiinflamator și hidratant;
 • retinoizi (Tazorak, unguent Retinovaya, Isotrexin) - încetinirea maturizării cântărilor pielii;
 • cosmeticele cu ingrediente din plante (Aisida, Zosterin, etc.) - au un efect hidratant, vindecător și antiinflamator;
 • agenți antifungici (Lamisil, Nizoral și alții) - ajuta un anumit grup de pacienți, elimină descuamarea și inflamația pielii.

În cazurile mai severe de psoriazis scalp, pot fi recomandate pacienților preparate locale bazate pe hormoni glucorticoizi. Unele dintre ele, în plus față de hormoni, conțin, de asemenea, componente suplimentare care au un efect benefic asupra pielii.

Medicamentele pentru glucorticoizi pentru uz local includ astfel de medicamente:

 • Hidrocortizon unguent;
 • Unguent de prednisolon;
 • Belosalik;
 • Vipsogal;
 • tselestoderm;
 • Sinalar;
 • Ksamiol;
 • Futsinar;
 • Soderm și colab.

Unguentele pe bază de glucocorticoizi au un efect sistemic mai pronunțat și pot fi prescrise numai de un medic după excluderea tuturor contraindicațiilor posibile.

șampoane

Pentru tratamentul psoriazisului scalpului, sunt utilizate pe scară largă șampoane terapeutice speciale bazate pe diverse componente.

Capacul pielii

Ingredientul activ al acestui șampon (pirition de zinc) are activitate antiinflamatorie, antibacteriană și antifungică. Utilizarea acestuia contribuie la normalizarea activității unui număr de enzime, la stabilizarea membranelor celulare, la curățarea mai rapidă a pielii de la peeling, la normalizarea conținutului său de grăsime și la umiditate. Acest instrument poate fi utilizat de adulți și copii.

Frizerm tar

Compoziția acestui șampon include gudron de cărbune, care este capabil să exercite un efect astringent, vasoconstrictor, antifungic, uscat și keratoplastic. Datorită faptului că acest instrument poate suprasolicita scalpul, se recomandă să nu se utilizeze mai mult de două ori pe săptămână.

Friederm Zinc

Ingredientul activ al acestui șampon (piritionul de zinc) și celelalte componente ale acestuia elimină peelingul pielii, au efect antiinflamator, hidratant și antipruritic. De asemenea, acest instrument are un efect benefic asupra părului și poate fi utilizat pentru tratarea seboreei, alopeciei, dermatitei și a altor boli ale scalpului.

Squafan S

Compoziția acestui șampon este acid salicilic, ulei de ienupăr roșu și resorcinol. Aceste componente elimină iritarea și mâncărimea pielii, elimină eficient descuamarea. După șampon, puteți utiliza un mijloc suplimentar de îngrijire a scalpului și a măștii de păr Squafan.

Tana se întindea

Componenta activă a acestui remediu este gudronul purificat de mesteacăn, alantoina și provitamina B5 sunt suplimentare. Acesta poate fi utilizat pentru a elimina peeling și mâncărime, are efect antifungic și astringent.

T / gel

Acest șampon de gudron are aceleași proprietăți ca și tara tar tar. Conform numeroaselor recenzii ale pacienților, acest instrument a fost considerat cel mai eficient.

Nodul K

Compoziția acestui șampon include ihtiol, acid salicilic, ulei de ienupăr și piritionă de zinc. Acest remediu are un efect sedativ, antipruritic, antiinflamator și keratolitic. După utilizarea șamponului, se recomandă utilizarea emulsiei Nodet K.

Curtiol S

Compoziția acestui instrument include: curtiol, acid salicilic și tiosalicilat de zinc. Utilizarea șamponului ajută la eliminarea peelingului și a mâncării. După aplicare, poate fi utilizată crema Curtiol S.

De asemenea, atunci când se tratează psoriazisul scalpului, se pot folosi șampoane antifungice: în unele cazuri, ele sunt eficiente și oferă o ușurare semnificativă.

Terapie generală

Cu un curs mai sever și progresia psoriazisului scalpului, pacienții pot fi medicamente recomandate pentru utilizare internă sau parenterală. În majoritatea cazurilor, terapia este complexă și regimul de tratament este selectat pentru fiecare pacient individual.

În complexul de terapie generală, medicii pot include următoarele medicamente:

 • Soluție hemodez;
 • enterosorbenți: Enterosgel, Sorbeks;
 • complexele vitaminice și vitaminele C, A și grupa B;
 • mijloace de imunoterapie nespecifică: pirogenă, ATP, Aloe;
 • imunodulatoare: Dekaris, Taktivin, Methyluracil, Leacadin, Splenin;
 • medicamente antihistaminice: cetirizina și altele;
 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene - Indometacin, Naproxen, Diclofenac;
 • sedative;
 • aromoterapeutici retinoizi: acetritină, etretinat, neotigazonă;
 • citostatice: ciclosporină A, metotrexat;
 • anticorpi monoclonali: Adalimumab, Efalizumab, Thymodepressin, Alefacept, Infliximab, Ustekinumab;
 • sânge autolog sânge calificat.

Odată cu apariția unei infecții a pielii deteriorate și a bolilor asociate care pot provoca exacerbarea psoriazisului (piodermite, amigdalită, amigdalită), pacientul poate fi recomandat să ia antibiotice.

Fizioterapie și tratamente spa

Tratamentul fizioterapeutic al psoriazisului scalpului poate fi prescris în diferite stadii ale bolii. În complexul de proceduri medicale, medicii pot include:

 • criochirurgia: focarele de psoriazis sunt afectate de temperaturi scăzute (sub 196-269 ° C), care contribuie la normalizarea metabolismului și reduc manifestările de inflamație, durere și mâncărime;
 • terapia cu laser: expunerea la un fascicul laser asigură distrugerea plăcilor psoriazice și normalizează metabolismul în celulele pielii;
 • Fototerapia PUVA: un fotosensibilizator este aplicat pe piele cu focare de psoriazis (unele dintre aceste medicamente sunt administrate pe cale orală) și se efectuează radiații ultraviolete; în unele cazuri această tehnică este combinată cu administrarea retinoidelor (terapia cu PUVA);
 • fototerapie: iradierea focarelor de psoriazis se face folosind surse ultraviolete;
 • hirudoterapia: are un efect imunostimulant, analgezic, antipruritic și antiinflamator.

Rezultatele bune în tratamentul psoriazisului dau climatoterapie. Pacientii cu aceasta boala pot fi recomandati astfel de statiuni:

 • Ungaria - stațiune Harkany;
 • Israel - statiunea Marea Moarta;
 • Slovacia - stațiunea Smrdaky;
 • Croația - stațiunea Naftalan;
 • Turcia - stațiune Kangal;
 • Rusia - statiunile Pyatigorsk, Evpatoria, Anapa, Gelendzhik si Sochi.

Tratamentul sanitar-staționar al psoriazisului se efectuează în perioada de remitere a bolii și poate include:

 • talasoterapie;
 • aeroterapie
 • helioterapie;
 • balneoterapie;
 • terapie dieta;
 • tratament cu nămol, etc.

Pentru a obține un rezultat mai eficace, cursul tratamentului sanatoriu-stațiune ar trebui să fie de cel puțin 28 de zile.

Tratamentul psoriazisului scalpului poate dura aproximativ o lună sau mai mult: acești indicatori sunt strict individuali și depind de stadiul bolii și de prezența comorbidităților. Inițierea în timp util a terapiei și respectarea tuturor recomandărilor medicului îi va ajuta pe pacienții cu această boală neplăcută să obțină o remisie stabilă și să prevină progresia bolii.

Ce doctor să contactezi

Când apare o erupție pe scalp, consultați un dermatolog. În plus, va fi utilă consultarea unui specialist în tricholog (specialist în tratamentul părului), un cosmetolog pentru selecția șampoanelor și a altor produse de îngrijire.

Psoriazisul scalpului

Deseori, psoriazisul scalpului poate fi etapa inițială a formelor mai complexe ale bolii. Prin urmare, la prima suspiciune de afecțiune, tratamentul psoriazisului scalpului trebuie să înceapă imediat. O parte obligatorie a tratamentului este o dietă pentru psoriazisul scalpului și o nutriție adecvată.

Psoriazis scalp fotografie

Simptomele invariabile pe care le are psoriazisul scalpului sunt papule roz. Ele diferă în creșterea periferică, formarea plăcilor. Stadiul inițial al psoriazisului scalpului (foto 2) poate fi complet lipsit de simptome clinice fără a cauza plângerile pacientului. După un timp, există o ușoară peeling, psoriazisul fotografiei scalpului este, de asemenea, însoțit de mâncărimi iritante intolerabile.

Următoarea etapă a simptomelor este inflamația pielii. O persoană care are psoriazis al scalpului, pieptănând suprafețele mâncărime, rănește pielea, lăsând răni și răni. În timp, plăcile mari înlocuiesc peelingul, pielea devine grosieră. Un număr mare de glande sebacee provoacă psoriazisul seboreic al scalpului (foto de mai jos).

Tratament și preparate pentru scalp

Primul tratament al psoriazisului scalpului vizează suprimarea reacțiilor inflamatorii ale pielii. O abordare integrată individuală permite în fiecare caz neutralizarea mecanismelor care declanșează procesele inflamatorii. Medicamente speciale pentru psoriazisul scalpului sunt prescrise ținând cont de stadiul bolii, de cauza care a provocat-o și de prezența comorbidităților.

Preparatele pentru tratamentul psoriazisului scalpului sunt prescrise doar de un specialist. Dacă există o formă ușoară, atunci samponul pentru psoriazis al scalpului poate face față fără dificultate. Dar acest lucru nu înseamnă utilizarea de șampoane numai: unguentul psoriazisului pe piele este folosit fără nici o greșeală. Ca un produs local, aplicați unguent pentru psoriazis al scalpului, geluri. În special, este destul de eficientă, împreună cu alții - unguent salicilic pentru psoriazis al scalpului (video de mai jos).

Complexul medical conține, în plus față de medicamente, când iau pilule pentru psoriazisul scalpului, și o serie de proceduri de fizioterapie. Dacă o persoană este lovită de o asemenea boală ca psoriazisul scalpului, tratamentul nu este neapărat efectuat în spital. Înarmați cu medicamentele necesare, este posibil să tratați psoriazisul scalpului acasă. În acest scop se utilizează unguente glucocorticoide, șampoane terapeutice pe bază de gudron și zinc.

Dieta pentru psoriazisul scalpului

O parte integrantă a tratamentului este o dietă pentru psoriazisul scalpului. Pentru pacienții cu psoriazis, unele alimente sunt interzise pe viață. Multe produse sunt interzise numai în timpul perioadei de tratament, dar merită tratată psoriazisul scalpului, deoarece meniul poate fi reînnoit. Lista produselor interzise este mare, dar nutriția pentru psoriazisul scalpului nu poate fi considerată limpede.

Există mai multe diete care pot diversifica masa, iar una dintre ele este dieta Pagano pentru psoriazis, care este considerată cea mai eficientă. Ar trebui să se afle că tratamentul psoriazisului scalpului fără a respecta regulile de nutriție este lipsit de sens, deoarece alergenii conținuți în anumite produse reiau procese patologice. Ca și în cazul medicamentelor, dieta pentru psoriazisul scalpului este selectată de un specialist individual.

Remedii populare pentru psoriazisul scalpului

Tratamentul psoriazisului cu medicamentele populare devine din ce în ce mai popular, deoarece este mai accesibil, mai eficient și mai simplu. Tratamentul psoriazisului scalpului cu remedii folclorice este recomandat pentru a începe cu o curățare intestinului cu spălare cu sifon cu infuzii de ierburi. Acest lucru va permite eliminarea zgurii periculoase din corp. Efectiv, remedii folclorice pentru psoriazis al scalpului atunci când se iau băi, în timp ce prevenirea răspândirii bolii în tot corpul.

Cum să tratați psoriazisul scalpului, vindecatorii populare au cunoscut din timpuri imemoriale, astfel încât există multe modalități eficiente. Pentru tratamentul leziunilor în sine, loțiunile sunt preparate din perfuzii de ierburi pentru tratamentul psoriazisului scalpului. Umple zonele afectate și pielea din jurul lor. O mulțime de comentarii pozitive despre ulei de brad și medicina tradițională sfătuiește să producă pe bază un unguent pentru tratamentul psoriazisului scalpului.

Înainte de începerea tratamentului la domiciliu, fiecare remediu popular pentru psoriazisul scalpului trebuie verificat pentru o reacție alergică. De asemenea, alegerea bolnavilor, a oferit o mare varietate de decoctări și perfuzii. Nu trebuie să opriți tratamentul la prima scutire, considerând că boala a scăzut: orice tratament pentru psoriazisul scalpului ar trebui luat o perioadă lungă de timp pentru a consolida un rezultat pozitiv al tratamentului.

Cum să tratați psoriazisul scalpului

Psoriazisul este o boală cronică de piele de tip non-infecțios, aparținând grupului de herpes scalabil, care este adesea localizat pe cap. Capabil să provoace încălcări grave în starea fizică și psihică a unei persoane. Principalul pericol al psoriazisului în posibila dezvoltare a formelor psoriazice de artrită și hepatită. Dar știind cum să tratați psoriazisul pe cap, puteți evita astfel de consecințe grave.

Aceasta este apariția unei erupții pe scalp.

motive

Psoriazisul este o boală netransmisibilă, cu factorii pentru care se consideră a fi:

 1. Efect mecanic frecvent asupra pielii capului, sub formă de frecare, frecare, pieptănare intensivă.
 2. Utilizarea cosmeticelor pentru îngrijirea părului care irită pielea.
 3. Reacții alergice caracterizate printr-un aspect constant.
 4. Parul uscat și pielea capului, manifestată sub formă de matreata, care este cauza dezvoltării psoriazisului seboreic.
 5. Stres și depresie frecventă.
 6. Prezența bolilor non-infecțioase.
 7. O schimbare bruscă a stilului de viață, manifestată prin respingerea obiceiurilor proaste sau după o dietă rigidă, precum și prin condițiile meteorologice care se deplasează într-o altă zonă climatică.
 8. Predispoziție ereditară.
 9. Tulburări hormonale.
 10. Mâncare greșită și precoce.
 11. Abuzul de obiceiuri proaste.

simptome

Imaginea clinică a bolii depinde de tipul de psoriazis:

1. Placă

Cea mai comună formă a bolii este diagnosticată la aproape 90% dintre pacienții cu psoriazis. Caracterizată de următoarele caracteristici:

 • Zonele inflamate ale pielii capului sunt de culoare roșie și sunt acoperite pe partea de sus cu piele gri, care este uscată și solzoasă. La locul rănirii, se observă o creștere locală a temperaturii;
 • Stratul cenușiu poate fi îndepărtat cu ușurință, iar pielea roșie sub el este rănită rapid și sângerează.

Astfel de zone ale pielii afectate sunt numite placi psoriazice. Ele tind să crească în dimensiune, să se îmbine cu alte plăci, formând astfel grupuri întregi.

2. Teardrop

Manifestată sub formă de leziuni cutanate, asemănătoare cu picăturile, în care există uscăciune, înroșire și umflături. Cauza principală a psoriazisului în formă de intestin este infecția streptococică.

3. Pustular

Forma cea mai severă de psoriazis, caracterizată prin apariția pe piele a capului bulelor sau a blisterelor, umplută cu un lichid limpede, pustule. Pielea din jurul acestor leziuni devine roșeață și umflături. În forma pustulară a psoriazisului, există o probabilitate mare de exacerbare atunci când lichidul limpede din interiorul buruienilor dă loc la conținutul purulent.

Psoriazisul pe capul unuia dintre cele trei tipuri poate fi vindecat: fotografie înainte și după.

etapă

Dezvoltarea psoriazisului scalpului se caracterizează prin stadializarea:

 1. Progresiv. Etapa inițială este cauzată de apariția unui număr mare de formațiuni mici, care tind să crească rapid și să se unească.
 2. Staționare. În acest stadiu, există o încetare a creșterii plăcilor, care încep să fie acoperite cu scale.
 3. Regresiv. Există o resorbție a plăcilor, o descreștere a aspectului pielii capului și formarea devine palidă.

tratament

Măsurile terapeutice care vizează eliminarea psoriazisului se caracterizează prin complexitate, care implică atât efecte interne cât și externe asupra bolii. Principalele remedii pentru psoriazis pe cap sunt:

1. Medicatie


În prezența formelor moderate sau severe ale bolii, psoriazisul este tratat cu medicamente:

 • Reamberin. Prezentată sub formă de soluție destinată picăturilor. Datorită efectului antihipoxic și restaurativ, acțiunea principală vizează eliminarea semnelor de intoxicare. Componenta principală a medicamentului este acidul succinic, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, precum și capacitatea de a satura celulele cu oxigen.
 • Metotrexatul. Medicamentul este utilizat numai dacă este necesar să se vindece forme severe ale bolii. Acțiunea are drept scop încetinirea procesului de diviziune celulară. Recepția se efectuează intravenos sau oral. Datorită numărului mare de reacții adverse, medicamentul este utilizat numai după consultarea medicală.
 • Diprophos. Face parte dintr-un grup de medicamente hormonale. Datorită numeroaselor contraindicații, este prescris pentru forme severe de psoriazis.

2. Fizioterapie

Terapia fizică este bine stabilită în tratamentul psoriazisului parului. Până în prezent, metodele cele mai demonstrate și extrem de eficiente ale efectelor fizioterapiei:

a) Fototerapia

Este o metodă de suprimare a simptomelor psoriazisului prin raze ultraviolete. Terapia PUVA, care sugerează expunerea la radiații ultraviolete, sa dovedit a fi cea mai pozitivă. Iradierea se efectuează după administrarea unui fotosensibilizator, medicament care mărește sensibilitatea pielii la lumină. Dupa ce a luat-o, devine posibil penetrarea ultravioleta in straturile adanci ale pielii, ceea ce permite un tratament eficient al bolii.

b) Crioterapia

Metoda se caracterizează prin expunerea pe termen scurt la frig pe zonele afectate ale pielii capului. Esența procedurii este următoarea:

 • pacientul este situat într-un dispozitiv special care arată ca o cameră foto, și se numește criosauna;
 • Un gaz rece cu o temperatură de până la -130 grade este lansat în cameră. Rezultatul este răcirea instantanee a pielii, precum și stimularea proceselor naturale de protecție;
 • pacientul este în această poziție pentru câteva minute.

Efectul crioterapiei se realizează după terminarea unui ciclu complet de 30 de sesiuni. În fiecare zi, pot fi efectuate până la 4 proceduri care ajută la eliminarea pruritului și a durerilor, a proceselor inflamatorii.

c) terapia cu laser

În acest caz, laserul este utilizat. Avantajul său constă în efectele terapeutice asupra pielii afectate, fără a afecta zonele sănătoase. Procedurile sunt nedureroase și inofensive: acest lucru se manifestă în absența cicatricilor și a pigmentării ulterioare după tratament.

3. Creme și unguente

Pentru a scăpa de psoriazis prin preparate locale, se recomandă utilizarea:

a) Creme

Următorii compuși s-au dovedit bine:

 • Pikladol. Eficacitatea ridicată a cremei se realizează numai cu un tratament complex al bolii. Are un efect antiinflamator și efect de înmuiere. Promovează regenerarea rapidă a pielii. Instrumentul este utilizat până la etapa de regresie a bolii.
 • Tsinokap. Componenta principală, reprezentată de piritionul de zinc, are un efect antibacterian, provocând moartea bacteriilor.
 • Psorilom. Diferă într-o compoziție bogată de plante cu un conținut bogat de vitamine, datorită căreia se dezinfectează pielea capului. Ea are, de asemenea, un efect de vindecare a rănilor și antifungic.

b) Unguente


Experții recomandă utilizarea:

 • Naftaderm. Unguentul este cunoscut pentru a suprima în mod eficient senzațiile de mâncărime pe cap. Caracterizat prin efecte regenerative, analgezice, antiseptice și antiinflamatorii. Componenta principală este uleiul de Naftalan, care conferă medicamentului un miros pronunțat de ulei. Metoda de aplicare este redusă la o aplicare ușoară a unguentului pe piele sub păr, fără frecare. Cursul de tratament este de 5 săptămâni.
 • Unguent salicilic. Baza medicamentului este acidul cu același nume, caracterizat prin absența reacțiilor adverse provocatoare.
 • Dayvoneks. Unguentul are o consistență vâscoasă de culoare transparentă. Substanța principală este calcipotriolul, care este un analog sintetic al vitaminei D.

4. Loțiuni

Chiar și psoriazisul "neglijat" poate fi vindecat acasă. Doar nu uitați să faceți pete o dată pe zi.


De asemenea, diferite loțiuni sunt eficiente împotriva psoriazisului:

 • Belosalik. Acesta aparține grupului de medicamente hormonale, care include betametazona și acidul salicilic. În combinație, aceste substanțe au efecte antiinflamatorii, antihistaminice, antiseptice, însoțite de eliminarea senzațiilor de mâncărime. Ușurința aplicării lotiunii se datorează prezenței unei duze speciale pentru pulverizarea zonelor afectate ale capului.
 • Diprosalik. Are o compoziție similară. În detrimentul pulverizatorului se aplică cu frecare ușoară. Eficace pentru ameliorarea simptomelor și a proceselor de inflamație.
 • Calamină. Medicamentul are o compoziție naturală care conține zinc și calamină. Rezultatul este un efect antiinflamator și de răcire.

5. Șampoane


Șampoanele în tratamentul psoriazisului pe cap în păr sunt împărțite în mai multe categorii:

a) Dogternye

Compozițiile conțin în mod obligatoriu gudron de arbori de mesteacăn, salcie și conifere sub formă de pin și ienupăr. Aceste componente contribuie la:

 • eliminarea manifestărilor sebacee în exces;
 • curățarea pielii a celulelor moarte;
 • spalati unguente consistenta uleioasa;
 • eliminarea inflamației și a mâncării;
 • suprimând creșterea microorganismelor fungice.

Cele mai eficiente sampoane: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". Ele au un efect sedativ, care se confruntă cu senzațiile de mâncărime pe piele.

b) Antifungice

Un puternic efect anti-fungic este atins prin creșterea senzațiilor de mâncărime la începutul utilizării șampoanelor. Substanța activă a grupului luat în considerare este ketoconazolul.
Cel mai eficient grup antifungic pentru sampon este considerat "Nizoral":

 • igienizează leziunile fungice;
 • calmeaza pielea;
 • vindecă zonele afectate.

Șamponul este potrivit pentru a combate orice fel de leziuni fungice de pe cap.

c) Medical

Categoria medicală de șampoane este caracterizată de prezența:

 • acid salicilic;
 • uree;
 • ihtiola;
 • zinc și altele.

Ele au un efect pronunțat antibacterian și hidratant. Șampoanele medicale sunt prezentate într-un sortiment mare. Cel mai popular este "Capul pielii", potrivit pentru un alt tip de leziuni cutanate fungice. "Skin Cap" este de asemenea vândut ca un aerosol. Se aplică extern prin pulverizarea pe păr la o distanță de 15 cm.

6. Remedieri populare

Pentru a elimina manifestările psoriazisului, utilizați frecvent rețete de medicină tradițională. Acordați atenție celor mai accesibile pentru utilizare la domiciliu:

a) Uleiuri:

 • Esențial. Deseori esențele eterice folosite sunt: ​​ylang-ylang, oregano, smirnă, lemn de santal, geranium. Uleiul de cătină nu este mai puțin eficace în tratarea unei boli. Are un efect calmant, dezinfectând și regenerând pielea.
 • Seminte de in. Uleiul de semințe de in de vară ajută la stoparea inflamației, la ameliorarea supresiei și la vindecarea rapidă a zonei afectate a capului.

Mastile pentru cap sunt fabricate din uleiurile mentionate:

Rețeta # 1:
 • brusture în cantitatea de o pereche de linguri este amestecat cu 5 picături de ylang-ylang și mușețel;
 • amestecul este încălzit și frecat în pielea capului;
 • masca este lăsată timp de 40 de minute, apoi spălată cu șampon.

Un rezultat pozitiv se manifestă prin vindecarea accelerată a pielii, îmbunătățind structura părului, prevenind căderea părului.

Rețeta # 2:
 • ulei de semințe de struguri în cantitate de o linguriță amestecată cu o lingură de pastă de grapefruit;
 • Se adaugă 10 picături de esență de lamaie;
 • amestecul de ulei este frecat în zonele afectate și lăsat timp de o jumătate de oră;
 • după ce timpul necesar a trecut, masca este spălată.

b) Săpun de detergent


Popularitatea deosebită a acestui săpun se datorează următoarelor proprietăți:

 • îmbunătățirea circulației sanguine;
 • distrugerea bacteriilor patogene;
 • dezinfectarea zonelor afectate;
 • eliminarea senzațiilor dureroase și mâncărime.

Detergentul de săpun poate avea un efect de drenare. Acest lucru trebuie luat în considerare la pacienții cu scalp uscat crescut. De asemenea, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că săpunul are un miros destul de picant.

c) Ceapa

Prescripția pentru tratamentul psoriazisului: ceapa este zdrobită, înfășurată în tifon și aplicată pe pielea afectată timp de câteva minute. După aceea, întregul cap trebuie spălat cu apă rece și, în locul localizării plăcilor, se aplică un unguent de vindecare.

7. Dieta

Una dintre principalele cauze ale psoriazisului sunt reacțiile alergice. În timpul perioadei de tratament, este important să respectați o anumită hrană alimentară:

 • excluderea din alimentație a produselor din alcool;
 • prezența unei surse fuzibile de energie, care implică consumul de alimente în porții mici și menținerea pauzei la ora trei;
 • reducerea aportului de sare;
 • respingerea carnii afumate si a muraturilor;
 • excepție de la dieta aditivilor artificiali sub formă de coloranți și conservanți;
 • consumul frecvent de legume proaspete și produse din fructe;
 • consumul zilnic de produse lactate fermentate.

Psoriazisul scalpului înainte și după tratament

profilaxie

Pentru a preveni apariția psoriazisului scalpului este utilă:

 1. Evitați supraîncălzirea și arsurile solare.
 2. Timp pentru a diagnostica și trata orice boală.
 3. Aveți grijă să spălați și să pieptești părul.
 4. Spălați periodic capul cu șampoane curative.
 5. Adere la o dieta sanatoasa si nutritiva.
 6. Protejați-vă de emoțiile negative, evitând stările stresante.
 7. Selectați produse cosmetice pentru scalp și îngrijirea părului, în funcție de tipul lor.

Deși psoriazisul scalpului este o boală gravă, tratamentul său poate fi rapid și nedureros. Principalul lucru este să respectați recomandările medicilor și să monitorizați îndeaproape sănătatea dumneavoastră, prevenind orice manifestare patologică.